Edward Riedl (M)

Tänker Mona Sahlin samarbeta med sverigedemokraterna?

Klockan 11.00 idag sker upprop i riksdagen och därefter ska vi välja talman. Alliansen är det enskilt största blocket i den nya riksdagen med 173 ledamöter, endast 2 från egen majoritet. Sedan kommer de röd-gröna med 156 och det minsta blocket bestående av enbart SD har 20 mandat. Så länge inget av de stora blocken tänker samarbeta med sverigedemokraterna fortsätter alliansen att regera Sverige med ett stort folkligt stöd i ryggen. Problemen kan i praktiken bara uppstå när de röd-gröna och SD samarbetar eller har samma politiska förslag. Så trots att det röd-gröna blocket har mycket mindre folkligt stöd och färre mandat i riksdagen så väljer, som det ser ut nu i media, Mona Sahlin att föra fram en socialdemokrat till posten som talman i riksdagen. Jag kan inte annat än göra bedömningen att det innebär att hon vill ha socialdemokraten Kent Härstedt vald. Så frågan är nu om Mona Sahlin har inlett eller tänker inleda ett samarbete med SD? Eller hoppas hon bara på passivt stöd från sverigedemokraterna? För utan att något av dessa kriterier blir uppfyllda så får de inte igenom sin kandidat. Nu måste jag bege mig till kammaren för upprop och val av talman.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , , , ,

12 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Hej fegis

    Nej,hon kommer inte samarbeta med SD,enkelt att förstå men kanske inte för dig, du kan ju inte ens skillnad på A kasseavgift och medlemsavgift i IF Metall.

    Av tradition har det största partiet alltid haft talmannen, så även under tidigare borgerliga regeringar, men nu vill ju Alliansen annat så då får vi ju se va SD tycker.

    Sen,var inte så lögnaktig och feg, svara nu på inläggen på dina bloggar, tid har du ju eftersom du kan skriva nya bloggar

  2. RS

    Lars: inte riktigt så, överenskommelsen har varit att det största regeringspartiet ska ha talmansposten, med andra ord moderaterna. Björn von Sydow avstod från att bli nominerad just därför att han inte ville bli vald med stöd av SD, vilket hedrar honom. Att då lansera Härstedt förefaller endast som ett agerande från en dålig förlorare.

  3. Leif

    Med din logik så var det väl till sist alliansen som samarbetade med SD. Hur känns det, bjuder du över Åkesson på middag ikväll?

  4. Edward Riedl

    Svar till Lars Gidlöf (2010-10-04 10:59)
    Jag svarar på blogginläggen när tid ges, men alla får ett svar. Men jag prioriterar nya inlägg före att besvara kommentarer när tiden är knapp.

  5. Edward Riedl

    Svar till Helén Pettersson (2010-10-04 15:31)
    Poängen är att ni aldrig kan vinna utan stöd från SD. Vi vinner alltid så länge ni inte ger dem chansen att vara tungan på vågen. Dessutom fanns det tillräckliugt mycket heder hos någon av er vilket gjorde att SD inte kunde avgöra dagens omröstning även om de röstat på Kent.

  6. Joel

    Men snälla Edward. Jag blir lite ledsen när jag läser ditt inlägg ovan. Jag var en av de som hjälpte dig till Riksdagen och nu läser jag detta. Visst är väl sanningen att inte ni heller kan ”vinna” (om det nu är så du ser på saken) utan stöd från något som ni kallat odemokratiska (v, enl tidigare blogginlägg av dig), främlingsfientliga (sd) eller ett parti som ni med näbbar och klor kämpar mot eftersom allt dom tycker tycker ni är fel (S). Så frågan är, hur ska ni regera utan samarbete med främlingsfientlighet eller odemokrati?

  7. Edward Riedl

    Svar till Joel (2010-10-05 22:49)
    När det gäller det viktigaste beslutet kring budgeten så ser ordningen numer lite annorlunda ut. Det krävs nämligen inte längre bara en majoritet i riksdagen för att fälla minoritetsregeringens budget – Det krävs att den majoriteten då också kan enas om ett gemensamt motförslag till budget. Därav att jag skriver som jag gör. Alliansen behöver inget annat parti för att få igenom det viktigaste beslutet i riksdagen. Det vi behöver är att de röd-gröna inte samarbetar med SD. Men i andra viktiga frågor kommer vi att söka samförstånd med MP eller S.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.