Edward Riedl (M)

Kyrkan ska inte agera i partipolitik

När kyrkan lägger sig i dagsaktuella politiska debatter (nu senast om sjukförsäkringen) så reduceras kyrkan till en plattform för partipolitik. Nu senast har kyrkans röst lånats ut till vänster och utan belägg så kritiseras nu en av regeringens reformer. Att fler människor söker hjälp av olika slag mer i spåren av en lågkonjunktur kan knappast vara något nytt i Sverige – Ändå skylls detta nu på sjukförsäkringsreformen av de röd-gröna partierna med bistånd från kyrkan. Detta är högst olämpligt och gör att troligen fler än jag överväger att lämna Svenska kyrkan.

Edward Riedl (M)

11 kommentarer

  1. lf

    Kyrkan är numera fritt från staten.Vad finns det för anledning att de inte skall protestera mot orättvisor i samhället.

  2. Lars Petter Björkman

    När riksdagen slutar lägga sig i religionsutövandet kan du återkomma med din kritik. Kyrkan ska inte vara neutral inför vad riksdagen gör, den ska handla och tycka precis som den behagar; med andra ord efter sin religiösa övertygelse. Riksdagen å andra sidan ska helga religionsfriheten och hålla sig neutral till kyrkan och dess göranden.

  3. JonasE

    OJ!! vad du är fel ute nu!!, Kyrkan agerar i humanintresse, och om det står mot er politik så bör ni nog fundera över om er politik verkligen är rätt!!.

  4. kaffetanten i kyrkan

    Herr Riedl måtte behaga skämta?
    Om du har konfirmerat dig bör du kommit så långt i din Religionsbildning att veta att de flesta religioner och kristendomen i synnerhet bygger på att dela med dig av ditt överflöd. Läs gärna på om hur man tar sig till himmlen. Det står i bibeln att det är lättare för en kamel att passera ett nålsöga än för en rik man. Om man inom kyrkan inte får bry sig om de som har det svårt, och påverka utifrån det perspektivet då vet jag inte om vi har religionsfrihet här.
    för om jag har förstått saken rätt då innebär det att jag har rätt att Be i jesu namn, rätt att Ge i jesu namn, men jag skulle alltså inte få begära ändring av system i jesu namn??

    Jag tror att du är rädd för oss medlemmar i kyrkan som kräver ett bättre liv för oss alla. Vi kan alla påverka vår situation men här vill man påverka för andras räkning och då protesterar du. Hade det känts bättre om det hade varit förskollärare som kommer med krav?

  5. Krister Klermalm

    Kyrkan lever mer med mäniskorna som berör dagsaktuella politiska debatter än vad ni gör ifrån eran sida.
    Därefter har även kyrkan yttrandefrihet att utala om hur samhället ser ut som lever i den verkliga livet sanna innanförskapet.
    Det är inte lånats ifrån vänster som inte finns belägg för, endast medmänskliga värden lyfter fram som har minskats av era beslut.
    Eran reform har slagit ut fler människor än lågkonjukturer har gjort som ni blunda för att det är så och hör bara era högljudda blåa mantraramsor.
    Ifrån dig låter som om vissa grupper inte får komma till tals med eran ”vi och dem” politik. Ska inte läkarna få protestera heller som dem gör av sjukförsäkring reformen har gjort med deras patienter.
    Nä fler grupper ska protestera tillsammans så det gör verka till förändring NU samt ut ned till rikskammarn att säga ifrån med orden ”Nu får det vara nog, lyssna på folket och fatta beslut ur verkliga livet istället för beslut av nya utslagnings regler”.

  6. Skogsägare

    Till kaffetanten: Dock har jag för mig att ett av budorden löd ”Du skall icke stjäla!”. Därmed faller all fördelningspolitik och andra metoder att stoppa händerna i andras fickor.

    Politiseringen av kyrkan var bara ett av många sätt för Partiet att öka kontrollen över människor och samhälle.

  7. Tomas Fransson

    Riedl hävdar att kyrkan inte ska lägga sig i politiken. Det finns då starka skäl att ställa motfrågan om vilka konsekvenser det får när företrädare för regeringsmakten uttrycker synpunkter på vilka ramar som borde gälla för vilka frågor kyrkor och andra ideella organisationer får uttala sig i offentligt. Förutom själva sakfrågan – att kyrkan utifrån evangeliet, inte bara har rätt, utan också en självklar plikt att bekämpa politik som riktar udden mot de svagaste i samhället – är det en ur demokratisk synpunkt obehaglig grundsyn Riedl ger uttryck för. En grundbult i ett demokratiskt samhälle är allas, inte bara partiers, rätt att på ett oberoende sätt delta i den politiska debatten – just det Riedl nu ifrågasätter. Kyrkor som agerar försiktigt med hänsyn till makten är ur demokratisk synpunpunkt otäcka saker. Lika otäcka som när företrädare för makten tar sig ton mot rätten att kritisera dem.

  8. Stefan Johansson

    Håller med Riedl. Håll kyrkan utanför politiken. Titta hur det var för 100 år sen när en tyrannisk präst bestämde om hur folk skulle leva. Nej jag tycker kyrkorna ska sköta sig själva, och en del som bara klagar på politiken kan se om sitt eget hus. En präst har ca 45000/månad i lön och tycker man att det är orättvisor i samhället kan man väl alltid skänka några tusen till välgörande ändamål.

  9. Tomas Fransson

    Återupprepar själva principfrågan som är av största vikt när det gäller grundvalarna för synen på hur ett demokratiskt samhälle fungerar: ska enskilda ideella aktörer – som kyrkor – ha rätt att oberoende från partipolitik ta ställning i och agera i politiska frågor? Eller är det ur demokratisk synpunkt rimligt att företrädare för det regerande partiet tar sig ton mot sådana organisationer med tillrättavisnigen att ”sådant ska kyrkor inte lägga sig i”? För övrigt ger det senaste inlägget skäl att fråga vad för samhälle vi vill ha i ett rikt land som Sverige: ett samhälle som bygger på ”välgörenhet” eller ett samhälle som bygger på ”välfärd”. Vad de aktuella aktörerna i Svenska kyrkan gjort är att de tydligt tagit ställning för det senare alternativet.

  10. Tommy Mogren

    Om man är så kritisk mot svenska systemet finns alltid möjligheten att flytta till andra länder, ex NordKorea eller Venezuela med marxistiska ideal,där är väl kyrkan förbjuden vill jag minnas, dessutom tycker jag fortfarande att en kyrkans man som har en bra inkomst ska sörja för att alla har det bra, finns det någon anledning att en präst ska tjäna dubbelt så mycket som ett vårdbiträde, nej nu räcker det med dubbel moral från prästerskapet!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.