Edward Riedl (M)

Kyrkan tar politisk ställning genom påskuppropet

Idag klockan 15.00 kommer jag att tillsammans med mina allianskamrater ta emot namnunderskrifter på torget i Umeå från kyrkan, socialdemokraterna och vänsterpartiet. Under deras påskuppropet försöker de piska upp fortsatt rädsla kring våra trygghetssystem. Jag säger inte att de är helt perfekta även om de faktiskt fungerar för de allra flesta. I alliansen jobbar vi nu hårt för att genomföra både kortsiktiga och långsiktiga förbättringar i sjukförsäkringen så att förhindra att människor hamnar i kläm. Men låt oss komma ihåg två saker. För det första fick alliansen, trots den här debatten, både förnyat och förstärkt förtroende av väljarna i valet. För det andra så var skälet till förändringarna att det gamla systemet inte alls fungerade för varken människor eller samhällsekonomin.

Att framställa alliansen som onda människor som vill jäklas med människor har politiska syften och är inte ett uttryck för att hjälpa människor på riktigt. Det är mycket tråkigt att kyrkan lånar ut sitt förtroendekapital till sådant.

Edward Riedl (M).

41 kommentarer

 1. Viking

  Vi lever i en fantasivärld, en värld av illusioner. Den stora uppgiften är att finna verkligheten. Kyrkan möter den dagligen.

 2. JonasE

  Att Alliansens vann valet betyder inte per automatik att sjukförsäkringen är bra, i så fall skulle du/ni inte behöva göra denna propagandaoffensiv på torget i dag!!.

  Stig Orustfjord på FK, han som alltid tycker att den nya sjuförsäkrinen är bra i media, han som numera är JO anmäld för tjänstefel, då han uttalade sig om Annika Homqvists utförsäkring innan valet, en utförsäkring som direkt efter valet stod fast igen!!.
  Han sade nyligen att egentigen var Alliansens reform onödig, då man redan uppnått Göran Perssons halveringsmål!!…..försa sig kanske??.

 3. Mae

  En av kyrkans (den världsvida kyrkan, alla troende) viktigaste uppgifter är att ta ställning för den lilla människan. Om den uppgiften råkar innebära att man uttalar sig i en partipolitisk fråga så är det inte samma sak som att ta partipolitisk ställning, utan bara att man gör det man är ålagda av Gud att göra, nämligen att skydda Hans minsta, de utsatta människorna.

 4. Curre

  Förstår inte vad du blir sur på kyrkan för. Dom hinner ju inte hjälpa alla som blir utförsäkrade. Så dom vädjar ju till er i alliansen att börja se vad ni ställer till med genom er politik. Hur stora klyftor i samhället vill du se innan du är nöjd ??

 5. Anders Nordenberg

  Du skriver att alliansen jobbar med kortsiktiga och långsiktiga förbättringar i sjukförsäkringen. Jag undrar varför man i ett första läge försämrat inte bara sjukförsäkringen utan hela försäkringskassan. Att Alliansen och troligen även vänsterblocket vill göra besparingar på FK är för mig en gåta. Hur kan man spara på människor, för det är människor som är i FK system inte ärenden.Låt FK och även socialtjänsten och sjukvården kosta det som krävs för att ge en medmänsklig nivå för alla. Jag tror att flertalet av våra folkvalda politiker glömt bort den gyllene regeln ”Behandla andra så som du själv vill bli behandlad” Med dagens sparkrav på ovan nämnda myndigheter får alla det lika dåligt, är det den nya gylleneregeln? Hör gärna av dig, skulle mer än gärna ta ett samtal med dig. MVH Anders Nordenberg

 6. Daniel

  Den första saken: att Alliansen fick förnyat förtroende betyder väl inte att ni inte är mottagliga för kritik, eller kan göra gigantiska misstag? Sjukförsäkringsfrågan har dribblats bort länge, men nu fungerar det inte längre att hänvisa till ”enskilda fall” och skylla på handläggare på Arbetsförmedlingen/Försäkringskassan.

  Den andra saken: Två fel gör inte ett rätt! Det är knappast ett godtagbart argument att förvärra för folk som redan ligger ner.

  Kyrkan måste självklart få säga ifrån när man ser att människor far illa! Allt annat blir absurt. Man må kalla det politik, men inte _parti_politik. Det förra påskuppropet, 2005 – för en humanare flyktingpolitik, var t.ex. under en Socialdemokratisk regering.

 7. B-G Wikström

  1. Det är väl utmärkt att kyrkan reagerar till stöd för folk som förlorat allt de har. Det är väl verkligen en av kyrkans viktigaste uppgifter.
  2. Att detta råkar vara pga av att moderaternas politik syftar till att slå ut folk är väl inte kyrkornas fel ?
  3. Kan du nämna någon person som blivit frisk ”tack vare” att han blivit utförsäkrad ?
  4. Du själv har fått stora skattesänkningar, dessa pengar tagna från de mest utsatta och svaga man kan tänka sig. Det är skamligt och mycket medvetet.
  5. För en moderat måste det göra väldigt ont att se att det finns kristna människor i Sverige. Vilket rött skynke för er ??? Att det finns några som inte ställer upp på ”att ta ifrån de fattiga och ge till de rika”.
  6. Kan du förklara för mig på vilket sätt en mycket svårt sjuk människa plötsligt blir frisk för att han/hon får all sin ersättning indragen ? Man måste nog vara moderat för att tro det…

 8. Leif

  Men grina för att det finns folk som vill hjälpa svaga. Vi vet att du och dina partikamrater helst vill sparka på dom men fatta att folk inte är som du. Svaga människor måste få hjälp, inte piskrapp som moderaternas hjälp innebär.

  Idioti!

 9. Niklas

  Då alliansen Är onda människor så har jag svårt att förstå din kritik.
  På vilket sätt gynnas samhället av att sparka på personer som slitit ut sig för detta samhälle, vart finns det ”goda” i det?

 10. lf

  Kyrkan har alltid tagit ställning för de svaga i samhället.Det finns det många bevis på.Att det sedan stämmer överens med läkare och vissa partiers syn,kan väl inte lastas kyrkan.Så mycket elände ert trygghetssystem har vållat de svagaste i samhället kom nog inte riktigt fram före valet.
  Sen är det typiskt för ER att överdriva att den nuvarande regeringen är onda människor.Det har varit mycket lättare om du skrivit att vi har misslyckats med vårt trygghetssystem och skall genast se över det i sin helhet.
  Vem har kallat er för ”onda människor”.

 11. annatekla

  Att kyrkan lånar ut sitt förtroendekapital, säger du. Vad ska man då säga om Kd i Alliansen, är det kyrkomedlemmar som höjer förtroendet? Knappast!!
  Och om Roland Utbult som myglat sig in i regeringen med Livets Ord medel för att ”förstärka den klassiskt kristna tron” som många anser tappat mark i partiet. Och att Moderaterna låter sig sponsras av sekten Plymouthbröderna.

  Sen handlar det inte om att komma ikläm längre det borde du också uppfattat, det handlar om tusentals människor som svälter och att barnfattigdomen ökar! Att våra ungdomar får emigrera till Norge för att få arbete – och ni påstår att arbetslösheten sjunker när verkligheten är att folk blir utförsäkrade och våra barn tvingas utomlands för att överleva.
  Till sist så är saken den att Svenksa kyrkan med sin Lutherska tro och teologiska tolkning, alltid har stöttat de svaga i samhället och det är dess fundament för existensberättigande. ”Det ni gör för mina minsta, det gör ni också för mig”
  Uppfattar ditt inlägg som totalt respektlösa mot människor. Och gör ni inte bättring får vi snart uppleva den Arabiska våren även i Sverige med ännu större protester och uppror!

 12. JonasE

  Jag kommer just från det mötet, och den enda som gjorde politik av detta var DU!!, mötet var väldigt opolitiskt tills Du ställde dig i talarstolen och försökte skönmåla sjukförsäkringen och Regeringen, och med tanke på de många och högljudda bu-ropen så var jag knappast ensam om den uppfattningen!!.
  När det gäller Sjukförsäkringen så tycks du/Moderaterna ha ett kompicerat förhållande till sanningen/verkligheten!!.

  Visst så är förbättninren för nollklassade ett steg i rätt riktning, men oskälighetsbedökningen är så luddigt utformad så att det kommer att sluta i domstol mellan sjuka och FK = minst 2 år innan man vet vad oskälighetsbedömningen är värd.
  Så för lite och för sent är sammanfattningen om de senaste förslagen då man bommar ”roten till det onda” = arbetsförmågebedömnignen då FK/regeringen utgår från en fiktiv arbetsmarknad och utförsäkrar, men AF och den sjuke måste ju utgå från den arbetsmarknad som finns i verkligheten, just den vekrlighehet som visar på ett hårdnande arbetsklimat, med högre och högre prestationskrav, och mindre och mindre plats för dom som inte kan/orkar med detta!!.
  När skall Regeringen utgå från verkligheten??.

 13. lyssnare

  Tarvligt, Riedl att hoppa på Svenska kyrkan. Eftersom det inte hör vanligheterna att kyrkan engerar sig på detta sätt, må väl även du förstå att det är ett stort samhällsproblem med det nya sjukförsäkringssystemet. Det tragiska är att du och många med dig har så svårt att ställa er på den svages sida.

 14. Hoppas på nystart

  Äntligen tar kyrkan ställning!

  Det är dags för allianspartierna att inse läget idag. Människor far illa, den lilla individen behöver någon som bryr sig. Någon som står på deras sida
  Trodde att KD skulle ta strid för den enskilde individen, den svage då det sociala området ligger på deras bord.

  KD, ta strid eller också är ni borta från taburetterna.
  Hoppas på nystart!

 15. Britta Sethson

  Du är bara pinsam Edward

  Det är allmänt känt att alliansen infört hårda besparingar i trygghetssystemen för att ha råd med skattesänkningarna. Det är också allmänt känt att väldigt många människor kommer i kläm och blir utförsäkrade. Detta påpekades också i remissvaren när detta skulle genomföras. Dags att ta ansvar för er egen politik nu, eller????

 16. Edward Riedl

  Svar till JonasE (2011-04-29 12:01)
  Nu var det inte alliansen som hade en propagandaoffensiv på torget idag utan kyrkan och socialdemokraterna. Jag kom dit och tog emot namnunderskrifter och talade kort.

 17. Edward Riedl

  Svar till Mae (2011-04-29 12:08)
  Det är nog många röd-gröna som delar din uppfattning just nu. Däremot har jag svårt att se hur positiva ni skulle bli med kyrkans politiska engagemang i andra frågor.

 18. Edward Riedl

  Svar till Curre (2011-04-29 12:30)
  Det är den här typen av missuppfattningar som det är tråkigt att kyrkan är med och sprider. Vi vill inte skapa klyftor utan hjälpa människor tillbaka när det är möjligt till skillnad från det gamla systemet som dagligen pensionerade bort 140 människor om dagen i låga ersättningar – Många mot deras vilja.

 19. Edward Riedl

  Svar till Anders Nordenberg (2011-04-29 12:33)
  Sedan är min uppfattning att Sverige har ett i grunden bra och välfungerande skyddsnät. Inte i alla delar perfekt så länge det finns människor som hamnar mellan stolarna och far illa. Men det är dithän vi strävar. Men våra trygghetssystem ska vara rättssäkra, ekonomiskt hållbara över tid och hjälpa människor tillbaka till arbetslivet när det är möjligt. detta är ingen lätt sak att ordna i en handvändning.

  Du är välkommen att ringa mig när du vill.

 20. Edward Riedl

  Svar till Daniel (2011-04-29 12:46)
  Jag var lika kritisk när kyrkan angrep den gamla socialdemokratiska regeringen.

  Sedan är vi, vilket jag också sa på torget i fredags, ansvariga för vår reform. Självklart är vi mottagliga för kritik och vi är också medvetna om de brister som finns. Vi försöker som jag också sa åtgärda dem på ett sådant sätt att vi inte skapar nya problem för andra.

 21. Edward Riedl

  Svar till B-G Wikström (2011-04-29 13:06)
  Hela din kommentar visar varför kyrkan inte borde delta i sådana osakliga påhopp. Läs tidigare svar från min sida om vad vi gjort och varför samt varför.

 22. Edward Riedl

  Svar till Leif (2011-04-29 13:31)
  Poängen är att jag anser att jag vill hjälpa de svaga och utsatta. jag vill göra det genom rehabinsatser, sjukvårdsinsatser och annat för att om möjligt hjälpa dem tillbaka till arbetslivet igen om det är möjligt. jag menar att det var felaktigt att förtidspensionera bort många människor (många mot sin vilja dessutom) till låga ersättningar och utan möjligheter till hjälp.

  Din oförmåga att se att människor kan ha goda syften fast genom olika åtgärder förblindar. Det är där jag menar att kyrkan inte bör låna ut sitt förtroendekapital för den ena eller andra sidan då båda har lika stark kristen grundsyn.

 23. Edward Riedl

  Svar till Niklas (2011-04-29 13:45)
  Ett mycket sakligt påstående som visar varför jag menar att kyrkan inte bör låna ut sitt förtroendekapital.

 24. Edward Riedl

  Svar till lf (2011-04-29 16:35)
  Läs tidigare kommentarer så förstår du min poäng om onda människor.

  Sedan är det min uppfattning att kyrkan inte bör vara den instans som avgör vilka reformer som är bra eller dåliga. Om detta kan vi dock ha olika uppfattningar. men fortgår detta tror jag snart kyrkan marginaliserat sig fullständigt.

 25. Edward Riedl

  Svar till annatekla (2011-04-29 16:54)
  Din kommentar är fylld med fördomar och felaktigheter vilket visar varför kyrkan inte bör låna ut sitt förtroendekapital i liknande politiska kampanjer.

 26. Edward Riedl

  Svar till JonasE (2011-04-29 18:48)
  Om du verkligen var där är din kommentar obegriplig. Kyrkan redogjorde för vad de tyckte var fel i vår reform innan de lämnade över sina underskrifter symboliskt. Därefter tog jag emot dem, berättade att vi i alliansen bar ansvaret och vad vi vill göra framgent, kortsiktigt och långsiktigt, för att förbättra reformen. Dessutom berättade jag varför vi från början ville förändra sjukförsäkringen. det är väl rätt rimligt att göra detta i ljuset av kyrkans politiska ställningstagande och agerande?

  Eller vad menar du varit rätt agerande?

 27. Edward Riedl

  Svar till lyssnare (2011-04-29 18:50)
  Jag var lika kritisk till att klyrkan angrep den gamla socialdemokratiska regeringen. I övrigt läs mina tidigare svar.

 28. Edward Riedl

  Svar till Conny Forsström (2011-04-29 21:10)
  Tack för ditt länkförslag. Men jag hinner inte läsa alla förslag på länjkar jag får. Tack ändå.

 29. Edward Riedl

  Svar till Hoppas på nystart (2011-04-29 23:17)
  Tänk om det är så att andra människor har en annan uppfattning än dig (och kyrkans diakoner, socialdemokrater och vänsterpartister mfl) i den här frågan. jag anser inte att det var särskiolt bra när 140 människor per dag sjukpensionerades bort från arbetsmarknaden varje dag under den gamla sjukförsäkringen. Många mot sin vilja och till mycket låga ersättningar. Vi satsar därför mer pengar på rehab, sjukvård och andra insatser för att hjälpa människor tillbaka. Jag tycker inte det är mer empatiskt att inte hjälpa människor…

 30. Edward Riedl

  Svar till Britta Sethson (2011-04-30 09:53)
  Vi tar ansvar för vår politik och har mött väljarna med den i ett allmänt val där vi fick förnyat och förstärkt förtroende att regera Sverige. Till detta jobbar vi hårt för att se till att så få som möjligt ska hamna mellan stolarna.

 31. Edward Riedl

  Svar till Krister Klermalm (2011-04-30 21:30)
  Din självgodhet och trångsynthet som du ger uttryck för i din kommentar är förbluffande.

  På vilket sätt menar du att det gamla systemets brister som ni var delansvariga för var mer empatiska. Ni sjukpensionerade bort 140 människor per dag i 9 års tid. Många mot sin vilja och alltid till låga ersättningar. Ni gav dem ingen möjlighet till hjälp att komma tillbaka. Ni hade en halv miljon människor fångade i detta i ett litet land som Sverige.

  Vi håller på att förändrar detta. Allt är inte perfekt på något sätt. men vi jobbar stenhårt för att förbättra reformen men utifrån inriktningen att alla ska kunna få hjälp att komma tillbaka om det bara är möjligt.

 32. JonasE

  Rätt agerande, ett tack, möjligen KORT komentar, typ vi jobbar på detta…..då hade det inte varit parti politikt…som sagt det var DU som gjorde detta till partipolitik!!.
  Ulf Kristerrson tycker inte att det kyrkan gör är partipolitik, enligt nylig intevjuv i radion – ekot tror jag det var!!.

 33. Curre

  Din matte verkar inte trovärdig. Ditt eget svar sjukpensionerade bort 140 människor per dag i 9 års tid. 140×365=51100. 51100×9år=459900. Halva landet ? ja sanning kan va luddig. Köper inte ditt svar tyvärr

 34. lf

  Det är hårda ord Edvard Riedel.Har du din samlade partigrupp bakom dig.Kyrkan har marginaliserat sig fullständigt om detta fortgår,säger du.Vem vill med dessa hårda ord satsa på ER.Jag vet inte vem.

 35. Krister Klermalm

  Att jag är självgodhet och trångsynthet är komma ifrån dig själv av icke oväntade repliken tillbaks. Det här får du stå för dig själv, andra blogg läsare har en annan syn på vem jag är ifrån att ha läst mina andra blogg artiklar.

  Både den förra och nuvarande systemets brister är inte bra och heller bättre. Tidsgränsen är inte empatisk för dessa som absolut har livstids sjukdomar här i detta system mår sämre än innan dessa har slussat runt i systemet.
  Det var socialdemokraternas ansvarighet du tar upp här med dessa vridna siffror ni gott använder er av som dessa som blir sjukpensionerade i erat system bland yngre som är fler än på sosse tiden.

  Sverige har aldrig förtidspensionerat 140 personer om dagen. Däremot var det 149,5 personer per dag mellan åren 1998-2006 som nybeviljades ersättning (förtidspension, sjukbidrag, sjukersättning eller aktivitetsersättning) på 25-100%. Man var knappast förtidspensionerad när man arbetade upp till 75% och exempelvis hade en tidsbegränsad aktivitetsersättning resterande tid.

  Däremot förtidspensionerades 51 personer om dagen mellan 1998-2006. Vi förstår dock om detta inte låter lika dramatiskt i media som ni inte lyfter fram fakta siffrorna utan låter fortsätta dölja sanningshalten bakom siffrorna. Likadant om ungas sjukpensionering mot sin vilja idag görs mer under eran regerande än sossetiden med sämre villkor.

  Miljöpartiet har en annan förslag till socialförsäkringsystem som är än mer humanare än sossarnas eller eran Moderat konstruerade välfärd. Något ni försöker leda ifrån av motfrågor eller repliker. Partiets politik ger mycket större valmöjligheter att komma in på arbetsmarknaden, även med funktionshinder. Dagens såsom den förra systemet låser fast människorna att kunna leva rikt och utvecklats som dem är.

  Mer klische fyllda fraser om era ansträngningar med sjukförsäktingen är nu skrattretande förtroendelösare idag när de med funktionshinder och sjukdomar fått mer stöd ifrån andra med ”Påskuppropet”.

 36. g0x

  Hej Edward Riedl. ”Vi tar ansvar för vår politik och har mött väljarna med den i ett allmänt val där vi fick förnyat och förstärkt förtroende att regera Sverige. Till detta jobbar vi hårt för att se till att så få som möjligt ska hamna mellan stolarna.”

  Här tycker jag att du själv definierat det motstånd du nu möter. Detta motstånd är legitimt. Man kan tillochmed argumentera för att det en av samhällets grundpelare, kyrkan skild från staten inkluderad, att opponera sig mot sådant man anser felaktigt.

  Du har inte fått förnyat förtroende från de som nu reagerar. Det är ideologiska nedskärningar som driver er politik – och det är de sänkta skatterna som betalar nedskärningarna i sjukFÖRSÄKRINGSsystemen.

  Om er politik verkligen, PÅ RIKTIGT, syftar till ”att så få som möjligt ska hamna mellan stolarna” är det nu dags att revidera denna politik, Hr Riedl. Det är nämligen inte ett fåtal som hamnar mellan stolarna.

  Jag är övertygad att det även finns moderata politiker som inser vad denna politik ställer till med, att du inte är en av dem är smärtsamt tydligt.

  Till sist. Kyrkan ”lånar inte ut sitt förtroendekapital” – kyrkan agiterar kraftfullt för ett av sina kärnvärden.

 37. Galen Pannan

  Jag har upprepade gånger i dina kommentarer läst ”till mycket låga ersättningar” och ”många mot sin vilja”. På vilket sätt har ersättningen förändrats nu, har ersättningen höjts så markant att det inte längre är mycket låga ersättningar? NEJ! En hundring hit eller dit gör inte ersättningen till annat än mycket låg, fortfarande. Har du statistik på ditt påstående, många mot sin vilja?
  Jag kan tänka mig att en del har velat ta sig tillbaka till arbetslivet men inte vetat hur, men där hade jag hellre sett en ny reform om enbart förbättrad rehabilitering och större insatser från FK samt arbetsförmedlingen för att åtgärda problemet snarare än att göra om hela sjukförsäkringen till det, i många fall, sämre.
  Det utgår fortfarande ”mycket låga ersättningar” men skillnaden är att många idag får gå på socialbidrag istället därför att arbetsmarknaden inte ser ut så som i lagen. Det finns inte en endaste arbetsgivare som vill anställa en person som med stor sannolikhet kommer att ha hög sjukfrånvaro utan någon sorts ersättning.

  Det är helt rätt att hjälpa människor tillbaka, men det finns många olika sätt.

 38. lf

  Trots det är en gammal blogg kan jag inte protestera.Du skriver att det är inte kyrkans sak att avgöra vilka reformer som är bra eller dåliga!!!!!!!!!!!!!Har kyrkan någon beslutsfunktion i detta.Din debatteknik får många människor att dra felaktiga slutsatser.Det är väldigt fult av en riksdagsman.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>