Edward Riedl (M)

Ska ensamkommande flyktingbarn behöva arbeta?

Idag går det att läsa en artikel i VK om hur ensamkommande flyktingbarn i Nordmaling inte ens har pengar till mat. Fortsätter man att läsa så har de både mat och husrum. Däremot får de inga fickpengar över sommaren (när de inte får ordinarie studiemedel) om de inte arbetar. De har dessutom blivit erbjudna sex veckors sommarjobb som de tackat nej till. Där tog mina sympatier slut. Vill de inte arbeta som vanligt folk kan de gott vara utan extra sommarpengar. Det är ingen hjälp till dessa unga vuxna att ge dem pengar utan motprestationer.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

15 kommentarer

  1. Thorsten

    Jag fick samma känsla när jag läste artikeln. Som förälder med tonårsbarn hemma som haft turen att får några veckors sommarjobb var det aldrig någon tvekan att de skulle arbeta trots att dom har friska föräldrar med arbete och allt (nästan) de kan önska sig.

    Hade våra barn sagt att dom inte ville arbeta hade vi omedelbart dragit in alla förmåner.

  2. babsan

    Kanske lite elakt men, jag gläds åt att ni äntligen börjar få upp ögonen för detta med de sk.barnen. De flesta som fått ett sommarjobb är glada för det. Men dessa små barn har ingen skam i kroppen. De flesta kommuner som tar sommarjobbar ger en timpeng på 75:- medans privata bara ger 55:- och detta ska du veta är mycket pengar för jobbarna. När man sedan läser om dessa i Nordmaling så blir man inte bara för-annad utan man blir riktigt ilsk över deras otacksamhet.

    Hade de det så bra där de kom ifrån så förstår jag inte varför de överhuvud taget kom hit!

    Så: jag de ska arbeta som alla andra ungdomar måste göra om de vill ha något, det är så vårt samhälle fungerar.

  3. Robert hagblom

    Du vill alltså införa barnarbete i Sverige?
    Tycker du att det är ett bra sätt att ta emot barn som har flytt från krig, tortyr och förföljelse, att tvinga dom att arbeta?

  4. Funderande.

    Jag kan bara hålla med dig Edward! Du har ett stort jobb framför dig att få resten av M att inse att den invandringspolitik som förs idag av Alliansregeringen och oppositionen är en katastrof för Sverige både ekonomiskt och socialt. Tack för att du har gett mig ett litet hopp om att det kan bli en vettig invandringspolitik.

  5. RWR

    Detta är inget flykting problem utan ett ungdoms problem!

    Kalla mig gärna gammal gubbe:)

    För allt i värden sätt dom i arbete …

  6. walborg

    Införande av ”Barnarbete? Jöösss nu får du väl ge dig! Skolungdomar har alltid jobbat undert sommaren. Bara det att alla som vill inte FÅTT jobb tyvärr. Köerna är långa. Ingen jag känner til skule ha nekat ett jobb om de fått! Hellre det än dra sig och vara sysslolösa! De ungdomar som FÅR sommarjobba under skoltiden är överlyckliga. De sätter plantor i skogen klipper kommunala gräsmattor /plockar skräp i diken osv.
    Och får ihop pengar under sommaren som de kan göra nåhgot kul med eftersom i dagens Sverige finns det många föräldrar som inte kan förse dem med allt de vill göra, hur kul är det att inte kunna gå på saker/göra saker som andra kan? Tyvärr så räcker inte ”sommarjobben ” till.
    Att arbeta är ingen SKAM! Inte ens för skolungdomar, att dessutom köra med falska uppgifter om ”har bara mat för TVÅ dagar” . De har mat/husrum!

  7. JonasE

    Nog för att jag är jag är ganska så less på MOderaternas tjat om att alla ska arbeta -sjuk som pensionär, och utan att ha lösningen på VEM som skall anställa alla dessa sjuka och gamla, utan bara tjatar om att dom ska arbeta!!.

    Men i detta fall så måste jag hålla med dig Edward, det är ett normalt sommarjobb vi pratar om, och fullt arbetsföra människor/ungdommar, som blivit erbjudna detta sommarjobb, och säger man då nej så får man inga pengar…..det gäller svenska ungdommar, så varför skall det inte gälla flyktingungdommar??…….har för övrigt jobbat med sama sak som sommarjobb, och visst!! – det var ett trist jobb, men som sommarjobb var det helt ok!!.

  8. Edward Riedl

    Svar till babsan (2011-07-29 16:36)
    Vi har ett ansvar att hjälpa dessa unga att bli ansvarstagande och produktiva medborgare. Men det är nog dessvärre många som känner som dig efter en sådan artikel i VK.

  9. Edward Riedl

    Svar till Robert hagblom (2011-07-29 16:41)
    Nu har du antingen kraftigt missförstått vad det hela handlar om eller så har vi väldigt olika syn på vad snart myndiga personer kan förväntas göra för extra pengar till nöjen.

  10. Edward Riedl

    Svar till Funderande. (2011-07-29 18:16)
    Läs vad jag skriver en gång till så inser du att vi inte delar samma syn på flykting och invandrarpolitiken. Jag vill ha en fortsatt generös politik på detta område kombinerat med arbetslinjen.

  11. Pingback: Handikappade barn kan få minskat stöd | Petterssons gör skillnad

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.