Edward Riedl (M)

Norsk drogliberalism

Idag har jag inne en debattartikel på aftonbladet.se om det som nu sker i Norge. Den Norska folkhälsoministern föreslår nu att heroinet ska legaliseras. Jag har länge varnat för hur det börjar med krav på fria sprututbyten för de som redan fastnat i missbruk och sedan slutar i krav på legalisering av droger och/eller krav på statliga droger och injektionsrum mm. Då förflyttas normerna i samhället och vi riskerar en situation där fler unga hamnar i missbruk. Vi måste istället göra allt vi kan för att förhindra att nya människor hamnar i drogberoende samtidigt som vi gör allt för att de som redan är där får hjälp att sluta. Att ge upp eller som vissa konstatera att det alltid kommer att finnas droger och missbrukare ställer jag inte upp på.

Läs artikeln här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

9 kommentarer

  1. Daniel

    Återigen är du fylld med skitsnack. Att ge rena sprutbyten är inte en inkörsport till din fruktade ”drogliberalism” utan det är ett sunt grepp för att försöka hjälpa utsatta människor.

    Fast jag gissar att iom dessa människor inte uppfyller dina normer så anser du dem inte människor och därmed inte värd ens den minsta hjälp?

  2. Monica Wahlström

    Undrar lite vad du baserar ditt resonemang på? Är det mer moraliskt och politiska tyckanden, eller har du tagit reda på några fakta från forskare på området?

    Vi har redan program som möjliggör legal förskrivning av metadon som är en opioid och även subutex. Detta räddar många liv. Det finns det klara belägg för inom forskningen.

    Det är knepigt att vi inte kan ha en riktig debatt i detta land om denna fråga, då det är få frågor som så starkt polariseras och där moralism kommer in och spelar en otroligt stor roll. Vem tror att det kommer att gå att vinna ”kriget mot drogerna” i betydelsen av att det skulle kunna gå att uppnå en annulering av allt drogmissbruk? Tror du det själv?

  3. ra57

    Har rökat hasch i 35 år nu och varit olaglig lika länge.
    Slår inte ner folk på stan och ligger inte samhället till last. Så vad tror du att du kan lära mig om den drogen?
    Om du hade tyckt att vi ska förbjuda alkohol som rödvin och annan skit som ni moderater gärna dricker så hade jag kunnat hålla med dig, men marijuana är inte i närheten av vad alkohol kostar samhället.Ta och läs på eller sätt igång och jobba med händerna istället för med huvudet det kanske du är bättre på.

  4. Gurst

    Om vi har ett problem att folk kör runt i monstertrucks och vi kan få dem att köra WV Bubblor, borde vi inte rekommendera det mindre farliga alternativet?

    Även om man inte ”vill” så kommer folk att köra runt med dessa oavsett hur mycket man motsätter detta.

    ”Att ge upp eller som vissa konstatera att det alltid kommer att finnas droger och missbrukare ställer jag inte upp på.”

    Att aktivt arbeta för dessa människors framtid är inte detsamma med det du tyvärr står för (jämför med att vara Taliban och tro att man arbetar för mänskligheten när man avrättar otrogna fruar och homosexuella).

  5. Edward Riedl

    Svar till Daniel (2013-03-06 16:28)
    Din ilska fördunklar din förmåga att se hur andra tänker. Länder som börjar med sprututbyten hamnar till slut i statligt knark. Så ser det tyvärr ut. Det sänder signaler som i slutändan påverkar samhällets hela syn på droger och därigenom nyrekryteringen. Det är det som är mitt problem.

  6. Edward Riedl

    Svar till Monica Wahlström (2013-03-06 21:35)
    Att läkare ser den enskilda patientens bästa är rätt och ska fortsatt vara så. Det är lite som med antibiotika. Om förskrivningen blir för frikostig påverkas samhället i övrigt vilket gör att man måste föra ett politiskt samtal kring dessa frågor.

    Frågan om moralism får stå för dig och andra som påstår att detta är ett inslag. För mig handlar det inte alls om moralism utan om hur samhällets attetyder i slutändan påverkar nyrekryteringen till missbruk. Att subutex idag är en inkörsport till missbruket borde oroa fler är min åsikt. Prata gärna med polisen i Västerbotten som möter dessa unga människor.

  7. Edward Riedl

    Svar till ra57 (2013-03-06 22:56)
    Du har lyckats författa en mycket otrevlig kommentar som knappast förstärker dina argument. Nu är det tack och lov färre som röker marijuana än dricker alkohol vilket också är förklaringen till skillnader i kostnad.

  8. Anno

    ”Jag tycker både din ton och dina argument har en del i övrigt att önska.”

    Peka gärna på var den brast/brister.

    ”Länder som börjar med sprututbyten hamnar till slut i statligt knark. Så ser det tyvärr ut. Det sänder signaler som i slutändan påverkar samhällets hela syn på droger och därigenom nyrekryteringen. Det är det som är mitt problem.”

    Nu är det här inte riktigt sanningen, hittar du någon information som pekar mot detta som inte kommer ifrån RNS/KRIS?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.