Edward Riedl (M)

Statens skatteintäkter har ökat med alliansen

När fler jobbar och betalar lite lägre skatt kan ändå statens skatteintäkter öka. Det innebär att de som jobbar får behålla mer i den egna plånboken samtidigt som vi kan satsa mer på den gemensamma välfärden. En sjuksköterska har idag 1700 kronor mer kvar i plånboken varje månad när skatten är betald jämfört med när alliansen tog över regeringsmakten. Samtidigt får staten varje år in drygt 130 miljarder kronor mer i skatteintäkter än när alliansen tog över regeringsmakten som kan satsas på skola, sjukvård, infrastruktur och annan gemensam välfärd.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

12 kommentarer

  1. Leif

    Om detta stämmer, varför kan vi inte ta hand om våra svaga i samhället på ett värdigare sätt? Oops..

  2. JonasE

    Alliansen har ju även påfört kostnader på denna undersköterska, speciellt om man måste pendla med egen bil till och från arbete + a-kasseavgifter osov…men sånt tycks ni alltid ”glömma”!!.

    Hur mycket/lite är det då kvar av de 1700:- tro ??.

    Sen så kan knappast Alliansens urförsäkringspolitik kallas för att satsa på gemensam välfärd !!.

  3. Ante Johansson

    Du verkar påstå att offentliga sektorns resurser ökar. Men du måste tänka på att lönerna stiger ca 3 procent per år vilket gör att skatteintäkterna ökat för lite för att täcka dom ökade kostnaderna. Vi har också haft en befolkningsökning på 250 000 personer vilket gör att offentig sektor ska serva fler än 2006.

    Men det är ändå hyfsat resultat ni gjort dessa år.

  4. lf

    Du måste förklara för en av dina dummaste kommentatorer varför man kan få större skatteintäkter med sänkt skatt.
    Men då är väl lösningen att vi inte betalar någon skatt alls.
    Du kan väl inte mena att några få mer i arbete kan generera 130 miljarder.

    • tobbe

      Sänkt inkomstskatt=ökad köpkraft. Ökad köpkraft=ökade indirekta skatteintäkter åt staten samt fler arbetstillfällen. Om fler har råd att köpa en vara så ökar efterfrågan. Detta leder i sin tur till fler i arbete.och ökad produktion. Fler i arbete och ökad produktion=mer totala skatteintäkter till staten. Hoppas du begrep nu. Det är inte särskilt svårt att förstå. Man kan ju också roa sig med att vända på resonemanget. 100% i skatt, dvs allt vi tjänar tillfaller staten. Köpkraften skulle då vara 0. Dvs inga affärer eller företag skulle kunna existera eftersom intäkter skulle utebli..

      Statens skatteintäkter 2005, 1334 miljarder
      Statens skatteintäkter 2012, 1570 miljarder

      • staffan

        Ja men låt oss också vara ärliga med att kostnaderna ökar snabbare. Kostnadsökningen inom vården och för den delen skolan är högre än skatteintäkterna. Du kan ju inte låtsas som att det inte funnits någon inflation sedan 2006. 1423 miljarder 2006 motsvarar ju 1573 2012.

        Dessutom är vi nästan en halv miljon fler som ska dela och bekostas.

    • jonatan

      Kom ihåg att moms också är skatt. Mer pengar i plånboken betyder inte att dom ligger där och möglar, utan dom går till att köpa andra varor el tjänster. Men du har rätt i att 0% skatt inte ger ökade skatter.

  5. Stenis

    Om du tar hänsyn till inflation och att vi har större befolkning idag, så stämmer inte detta.
    Gör om och gör rätt.

    • Uffe N

      ER konstaterar att staten får in mer pengar nu än tidigare. Han sätter det inte i förhållande till något och därmed tycker jag inte att han har fel. Du tar dock upp en viktig poäng: hur mycket pengar drog staten in i skatter 2006, om man räknar om pengarna till dagens värde?

      Vad gäller befolkningsstorleken är saken inte alls lika tydlig. Vad jag sett beror i stort sett all befolkningsökning på invandring, och rykte på nätet gör gällande att det tar en genomsnittlig invandrare sju år att komma ut på arbetsmarknaden. Om dessa två saker stämmer har de första invandrarna som kom efter regeringsskiftet bara precis hunnit ut på arbetsmarknaden och börjat tjäna egna pengar. Att räkna in dem i statistiken är OK, men inte resterande som inte hunnit ut på arbetsmarknaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.