Edward Riedl (M)

S älskar delar av dåtiden

Fredrik Reinfeldt skrev en bok för 20 år sedan. Oavsett vad den handlar om eller inte säger den ingenting om det Sverige vi har idag 2013 efter 7 år med alliansregeringen. Boken säger möjligen något om hur Fredrik tänkte när han var en bit över 20 år gammal. Men eftersom Sverige idag är ett välmående land med världens kanske mest omfattande trygghetssystem så är det svårt för socialdemokrater att kritisera hur det faktiskt ser ut. Då försöker påhittiga socialdemokrater istället att förklara att statsministern har dolda motiv och agendor som människor bara ännu inte märkt. Det här med att använda historien för att beskriva sina politiska motståndare som ”onda” är ingen ny gren för socialdemokratin. De gör listor som de sprider på olika forum där man berättar vad moderaterna haft för ståndpunkter genom åren. Bara för att någon tyckte något för 100 år sedan innebär inte för dessa socialdemokrater att det skulle vara gammalt, inaktuellt eller till och med missförstått. Det innebär att alla moderater tycker så idag i deras värld.

 

Socialdemokraterna försöker numer beskriva sig som framtidspartiet. Men för att vara ett framtidsparti har de väldigt mycket fokus på dåtiden när det gäller både den egna socialdemokratiska politiken likväl som på sina politiska motståndare. Låt oss tala klartext. Om en högergubbe i början på 1900-talet, för snart 100 år sedan, var emot kvinnlig rösträtt har det rätt lite att göra med vad moderater tycker idag. Trots det sprider socialdemokrater detta på internet för att visa och avslöja de riktiga moderaterna. Man häpnar.

 

Varför gör vi moderater inte likadant? Faktum är att det var så sent som 1976 som tvångssteriliseringarna upphörde i Sverige. Då hade mer än 60 000 människor steriliserats i Sverige sedan lagens tillkomst i början av 1930-talet. Det var främst kvinnor som drabbades av dessa övergrepp. Det kunde räcka att kvinnan ansågs ha haft flera sexpartners. Det var baksidan av folkhemstanken och den sociala ingenjörskonsten som socialdemokraterna idag är så stolta över. Så varför lyfter inte vi moderater fram sådant här då? Kanske av det enkla skälet att det inte har något med vad dagens socialdemokrater har för åsikter att göra.

 

Så varför använder socialdemokrater dåtiden så mycket? Kanske därför att nutiden inte riktigt räcker till är mitt enkla svar. Det är kanske egentligen ett väldigt gott betyg till oss moderater och hela alliansregeringen. Dessutom tror jag att väljarna mest är intresserade av vad politiker och politiska partier tycker idag och vilken politik de vill driva.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

6 kommentarer

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Vi har pratat om detta förr. jag menar fortsatt att få om ens något annat land i världen har bättre och mer omfattande trygghetssystem än Sverige.

  1. Lennart Forsberg

    Ja, jag säger då det… och suckar tungt!
    Det är ju dåtiden ni moderater ständigt plockar fram. Varenda gång ni får kritik för händelser i nutid, så konstaterar ni att roten till det onda är att hänföra till något gammalt sosse-initiativ.

    Det är inte trovärdigt, när det kommer från en reging som suttit i sju år… Precis som det inte är trovärdigt när ni påstår att ni skapat 200.000 nya jobb. Ni blandar nämligen ihop sysselsättning med arbete – när SCB mäter sysselsättning kan det i själva verket bara röra sig om en enstaka timme vid mättillfället… det kallar jag inte jobb, men det gör de nya moderaterna.

    För övrigt var det inte ”en högergubbe” som var emot kvinnlig rösträtt för 100 år sedan. Det var en väldig massa högergubbar sett ur ett strikt statistiskt perspektiv.

      • Lennart Forsberg

        Så här ser SCB:s definition av ”sysselsatta” ut:
        I gruppen sysselsatta ingår:
        1) personer som under referensveckan utförde något arbete (minst 1 timme) antingen som avlönade arbetstagare eller egna företagare (inklusive fria yrkesutövare) samt oavlönade medhjälpare i företag tillhörande make/maka eller annan familjemedlem som han/hon bor tillsammans med (= sysselsatta, i arbete).

        Min åsikt: Det är alltså mycket mera ”rätt” att tala om sysselsättningsgrad, istället för sysselsättning. Den som jobbat en timme har i alla fall inget jobb, vem som än ”omräknar” statistiken.

        Det är dessutom enligt min mening ”fel” att som ni dribbla med orden ”sysselsättning” och ”jobb” som om det vore synonymer. För det är det inte – även om det låter så i många politiska tal.

  2. Pingback: Kommentar till Riedl | Emil Säfvenberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.