Edward Riedl (M)

Alliansen satsar på Umeå universitet

radio

I måndags blev jag intervjuad av P4 Västerbotten om uppväxt, livet och politiken. Det var ett trevligt format och lite ovanligt som politiker att få småprata på det sättet. Jag hade valt att träffas på Umeå Universitet. Jag menar att universitetet är en av de viktiga framtidsfrågorna. Ska vi klara den allt hårdare globala konkurrensen blir kvaliteten på högre studier avgörande. Det är dessutom ett område alliansregeringen satsat mycket på. Dessutom är det roligt eftersom vi i alliansen lyckats få många av dessa satsningar till just Umeå Universitet. När vi tog över regeringsmakten 2006 var anslaget till Umeå 1,7 miljarder kronor per år och idag har Umeå 2,2 miljarder kronor i anslag. Det är en årlig nivåökning på 500 miljoner kronor.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Socialdemokraterna vill flytta Umeå Universitet till månen är också ett felaktigt påstående…:)

  1. Uffe N

    Visst är bra universitetsutbildningar viktiga, men grunden för dem läggs långt tidigare: i grundskolan. De problem som grundläggs i grundskolan kan skolsystemet mycket väl skyla över (de har ju haft ett antal årtionden på sig att öva in det…), men när en elev kommer till universitetet kan bristerna inte döljas längre.

    Enkelt uttryckt: vill man ha bra studenter måste man ha bra elever redan på grundskolan.

    ————-

    Och vad gäller specifikt Umeå Universitet: jag pluggade till lärare för ett antal år sedan. Men jag tyckte utbildningen var usel, så min motivation försvann och Sverige har lagt pengar på att delvis utbilda någon som aldrig kommer att arbeta som lärare.
    När jag sagt ovanstående vill jag påpeka en sak: det är inte hela lärarutbildningen som jag upplevde som usel, mattekurserna var bra. Rent lysande, men resten anser jag måste bytas ut.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Jag håller med dig i mycket. Det är därför vi jobbar med att i grunden förändra den svenska skolan.

  2. Dag Lindgren

    Hej

    Du är ledamot av trafikutskottet.
    Ungefär en gång i månaden ringer någon och talar om att det är från windows och är något fel på min dator så jag måste installera något (som sedan visar sig vara ett virus). Detta är uppenbarligen kriminellt. Tittade på Google och verksamheten har pågått i nästan två år (lätt att se vad det rör sig om med Googlande) och det verkar inte ha ändrats. Det är uppenbart vittspritt, drabbar kanske miljoner i Sverige. Men Googlande ger ingen meningsfull information vad jag kan göra åt det.

    Min fråga är: Varför gör ingen något åt det?

    Det borde inte vara alltför svårt att stoppa eländet. Visserligen är det ett begränsat problem för den som drabbas, men multiplicerar man med 100 000 blir det stort. Dessutom ökar det misstänksamheten mot kontaktförsök, vilket gör hela samhället sämre. Av debatten förstår jag att Sverige är ganska bra på signalspaning och nu kan den riktas mot ett okontroversiellt mål. Och nog kan detta ses som (en ganska mild form av) terrorism.

    Som innevånare i Umeå så vänder jag mig till ”min” riksdagsman med detta samhällsproblem.

    Vänlig hälsning Dag

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Hej Dag!
      Jag har bett vår handläggare i Trafikutskottet att titta på detta och se om det finns något vi kan göra. Tack för tipset.

  3. JonasE

    ”årlig nivåökning på 500 miljoner kronor.” ??……vänta nu !!, om det vore en årlig nivåökning på 500 miljoner kronor sedan 2006 då skulle anslaget nu vara på 500×7 = 3,5 miljarder mer, men nu så skall det vara 500/7 = 71 miljoner/år……….Alliansens eviga siffertrixande klara nu inte ens basal matematik !!.

    71 miljoner/år vet jag inte om det är bra eller dåligt i förhållande till index, och jag orkar inte ta rätt på detta, men i vanlig ordning då håller inte ”fakta” från ditt håll måttet !!.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Det årliga statliga medlen till Umeå Universitet har höjts från 1,7 miljarder kronor till 2,2 miljarder kronor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.