Edward Riedl (M)

Relativ fattigdom är inte ett bra mått på fattigdom

relativ

Jag har skrivit om begreppet relativ fattigdom i VK. Om Bill Gates skulle flytta till Umeå skulle den relativa fattigdomen öka dramatiskt. Även om han skulle skapa många nya jobb så vi faktiskt fick det bättre så skulle vi blivit relativt sett mycket fattiga i Umeå. Med begreppet relativ fattigdom försöker socialdemokrater lura väljarna inför valet att tro att vi fått det sämre när vi faktiskt fått det bättre. Relativ fattigdom är ett mycket dåligt begrepp för att beskriva fattigdom och fattigdomsutveckling i ett av världens rikaste länder. Sverige har under alliansens tid vid regeringsmakten dessutom nästan halverat den absoluta fattigdomen och den är dessutom lägst i hela EU.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

7 kommentarer

  1. JonasE

    Jag förstår att du har problem med relativ fattigdom, då Allianspolitiken just gått ut på att öka den relativa fattigdomen, genom att konstant gynna de som redan har, till nackdel för dom som inte har det gott ställt………..ren högerpolitik alltså – men ni vill bara inte erkänna detta !!.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Nu har vi minskat den riktiga fattigdomen vilket jag tycker är mer viktigt.

  2. Ulf Parde

    Jodå. Ett annat sätt att öka medborgarnas fattigdom är alla – delvis chockartade – skattehöjningar som moderaterna nu vill genomföra. Se mer härom i min förra kommentar till din förra blogg om personförföljelse. En skattehöjning (de var ju så många ändå) var chockhöjningen av trängselskatten i Sthlm samt införande av densamma på Essingeleden – alltså även om man ska igenom staden på väg hem till Umeå. Det är ett (av många) direkt svek mot m:s tidigare löften.

  3. Magnus

    Noterbart är att Riedl överhuvudtaget inte förstått begreppet relativ fattigdom, såsom det brukar definieras (se t.ex. lup.lub.lu.se/record/3801937/file/3879056.pdf‎ sid. 11).

    En person sägs leva i relativ fattigdom om dennes lön ligger under 60 procent av landets uträknade medianlön (en person har en medianlön om det finns lika många som tjänar mer än denna person som det finns människor som tjänar mindre).

    Det betyder i praktiken att det relativa fattigdomsmåttet påverkas i mindre grad om Bill Gates flyttar till Umeå än om två Edward Riedl gör det (d.v.s. om två personer med en lön högre än medianlönen flyttar till Umeå). Så Riedls påstående att om ”Bill Gates flyttar till Umeå så skulle den relativa fattigdomen öka dramatiskt” är inte sant om man håller sig till den gängse definitionen av relativ fattigdom.

    Om det vore så att det relativa fattigdomsbegreppet skulle ha baserats på medellön snarare än medianlön så skulle Riedls argument ha hållit, men så är inte fallet.

    Att Riedl skriver att ”relativ fattigdom är inget bra mått på fattigdom” är dock inte förvånande eftersom han inte ens förstått begreppet som sådant.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Tyvärr säger relativ fattigdom väldigt lite om fattigdom i ett rikt land som Sverige.

  4. Pingback: Halverad barnfattigdom | Andreas Lundgren(s)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.