Edward Riedl (M)

350 000 fler i jobb med alliansen till 2020

Igår på alliansens val kick-off lämnade en enad allians sitt första gemensamma vallöfte till svenska folket. År 2020 ska minst 5 miljoner jobba i Sverige. Det innebär att vi måste få 350 000 fler som jobbar jämfört med idag. Men kom ihåg att alliansen redan under sina första 8 år vid makten lyckats med 250 000 fler i jobb trots global ekonomisk kris och lågkonjunktur när jobben i andra länder istället blivit färre. Danmark som på många sätt är väldigt likt Sverige har förlorat 140 000 jobb trots att befolkningen där vuxit med över 200 000 personer. Sverige är i en klass för sig i Europa. Nu lanserar vi nya förslag för att få ännu fler i arbete:

  • Instegsjobb med vuxenutbildning: För att underlätta för nyanlända att få ett instegsjobb och samtidigt förstärka deras möjlighet till utbildning ska personer med instegsjobb kunna studera vid komvux, inte bara som idag sfi. Förslaget innebär större möjligheter för individen att både utveckla sina språkkunskaper i svenska och öka utbildningsnivån generellt.
  • Snabbare validering: Tiderna för översättning av utländska betyg och meriter behöver kortas. Universitets- och högskolerådet, som har hand om bedömningen av utländsk utbildning, bör ges ökade anslag för att korta handläggningstiderna.
  • Bättre möjligheter till studiemotiverande kurser: Människor som saknar grundläggande högskolebehörighet eller gymnasieexamen kan delta i studiemotiverande kurser på folkhögskola i tre månader. Ungdomar med inlärnings- och koncentrationssvårigheter bör i stället ges möjlighet att delta i studiemotiverande kurser i upp till fem månader.
  • Utveckla Samhalls verksamhet: Det statliga företaget Samhall erbjuder sysselsättning åt personer med olika typer av funktionsnedsättning. För att ytterligare förstärka de positiva värden som Samhall skapar bör Samhall få möjlighet att erbjuda tillfälliga anställningar. Dessa anställningar kan leda till tillsvidareanställning i Samhall eller följas av andra insatser, exempelvis lönebidragsanställning eller trygghetsanställning hos annan arbetsgivare. Förslaget skapar möjligheter för fler personer med funktionsnedsättning att få del av Samhalls kompetens och aktivt prövas mot annat arbete på arbetsmarknaden.
  • Satsa på Ung Företagsamhet och Drivhuset: Satsningar på Ung Företagsamhet och Drivhuset bör ökas för att främja nyföretagande bland Sveriges elever och studenter. Ung Företagsamhet når varje år drygt 22 000 elever. Stiftelsen Drivhuset främjar entreprenörskap bland högskolestudenter. Alliansen vill höja och permanenta anslagen till dessa verksamheter. Samtidigt vill Alliansen tydliggöra att Drivhusets verksamhet även ska omfatta studenterna i Yrkeshögskolan.
  • Se över starta eget-bidraget: Starta eget-bidraget bör ses över så att fler unga kan omfattas. I dag kan unga 20-25 år få starta eget-bidrag som del i jobbgarantin för unga.  För att uppmuntra fler unga att starta företag vill vi att även unga under 20 år ska kunna få ta del av starta eget-bidraget.
  • Sänka kravet på aktiekapital för att sänka trösklarna för att starta aktiebolag: Världsbanken konstaterade nyligen att det höga kravet på aktiekapital verkar hämmande för nystart av aktiebolag. Regeringen vill nu se över möjligheten att sänka kravet på aktiekapital och därmed sänka trösklarna för att starta aktiebolag.  Frågan bereds av Entreprenörskapsutredningen.

 

När Stefan Löfven (S) lovar att Sverige ska bli bäst i Eu så handlar det om att få ytterligare 200 000 fler i jobb. Men för ett par dagar sedan underkände landets ledande forskare och ekonomer S-jobbpolitik. De menade att det inte skulle bli fler jobb med deras politik utan tvärtom färre jobb. Samtidigt ska S samarbeta med miljöpartiet som efter sin kongress numer är emot tillväxt. Vi tänker ta fajten med S, V och MP om jobben i valet 2014.

 

Edward Riedl (M).

 

6 kommentarer

  1. LenaAndersson

    Alliansens politik är skadlig! Studiemotiverande kurser är bara flummigt tidsfördriv, se istället till att fylla tiden med verklig utbildning! Studier bör dessutom inte som idag bestraffas med en gigantisk låneskuld! Samhall konkurrerar ut företag med riktiga jobb med avtalsenliga löner och måste omedelbart avskaffas, i exempelvis Umeå så har Samhall konkurrerat ut privata och kommunala städbolag då deras Statsbidragsfinansierade verksamhet är så billig att ingen har en chans att konkurrera mot dem! Fas 3/”pysselsättningsfasen” är detsamma som meningslöst förnedrande slaveri som driver de arbetslösa, som från o med 1 juli 2013 inte bara är långtidsarbetslösa utan även redan efter max 3 månader drabbar alla arbetslösa som tvingas komplettera med försörjningsstöd plus alla sommarlediga studenter med försörjningsstöd, allt längre från en chans att få ett arbete och bryter ned o förnedrar dessa arbetslösa ”brukare”/patienter!
    Antalet arbetslösa har blivit fler, arbetslösheten har ökat, under Alliansens regerande, och löftet som Alliansen gav var faktiskt inte att 5 miljoner skulle ha ett jobb utan att 5 miljoner ska vara sysselsatta! Denna siffra är dock totalt irrelevant eftersom den inte säger någonting alls om hur många fler som då är arbetslösa eftersom arbetslösheten beror på hur stor befolkningen då är och hur många som är ”arbetsföra”…! Alliansens politik leder till ökad fattigdom då många tvingas arbeta heltids som oavlönad slavar i Fas 3/”pysselsättningsfasen”, alternativt erbjuds osäkra lågavlönade jobb som servitriser/diskare eller moderna pigor/rut-finansierade!

  2. lf

    Vad jag tycker du skall ägna dig åt det är ju transportfrågorna.här verkar ju det råda kaos.
    Felaktiga kostnadsberäkningar,felaktiga beräkningar av trafikflöden och kaos i järnvägstrafiken.
    Det måste falla på din lott som regeringens representant att ta tag i dessa frågor.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Det finns inga fel i planen som är beslutad politiskt. De fel som fanns i underlagen korrigerades.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Nu är du kanske inte riktigt min och alliansens målgrupp då det känns som du sedan länge bestämt dig för att ogilla allt vi säger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.