Edward Riedl (M)

Nya amorteringskrav kan leda till bokrasch

De nya amorteringskraven kan leda till en fullständig kollaps på bomarknaden samtidigt som nya låntagare missgynnas och de som redan finns på marknaden gynnas. Det kommer att leda till ökad byråkrati och svårigheter att hantera inlåsningseffekter på bomarknaden. Dessutom så kan de nya tuffa kraven göra att unga inte kommer in på bomarknaden för att prisläget är alltför högt. Detta blir inte allra minst tydligt i attraktiva och expansiva områden dit många unga vill flytta. För en villa på 3 miljoner kronor kommer de nya kraven att kunna leda till fördyringar på upp emot 60 000 kronor per år. Ett ungt par som flyttar in till Umeå kan alltså drabbas av ökade kostnader på 5 000 kronor i månaden med den nya regeringens förslag. Jag är inte emot att man dämpar bomarknaden. Men sådana förändringar måste införas över lång tid och gärna i bred politisk samsyn för att undvika tvära kast på ett område som så genomgripande förändrar förutsättningarna för människor. Exempelvis förslag på att ta bort ränteavdraget kan drabba samma familj med lån på 3 miljoner kronor med ökade kostnader på 100 000 kronor per år i ett slag. Den typen av förändringar måste alltid ske succesivt över lång tid och i stor enighet för att inte kasta omkull förutsättningarna för vanliga löntagare.

 

Edward Riedl (M).

3 kommentarer

  1. Ulf Parde

    Du kanske har rätt i ovanstående.
    Vad annars så agerar ju Alliansen helsnurrigt om budgeten. Ni sa nej till Löfvéns inbjudan att vara med och förhandla om denna. Ni vill inte heller förhandla med SD. Ni vill inte att de stöder ert förslag. Ni vill inte ens att ert eget budgetförslag vinner! Vilken lekstuga! Nu är tid att kliva ut sandlådan och förvalta de relativt många röster ni ändå fått Då kan ni få bort de värsta dumheterna i Rödgrönas budget. Genom att behålla avgifter för museibesök får man nog medel till att behålla stödet för svenskstudier vid utländska universitet och stödet till teknikcentrum (för att få termer på svenska).
    För övrigt har SD rätt i att volymerna på mottagandet av flyktingar/invandrare måste minska.

    Ni lyckades under åtta års regeringstid inte få till gårdsförsäljning av alkohol.Systembolaget fortsätter nu vad de inledde under er regeringstid – nämligen att medelst nya regler krossa de spirande mikrobryggerierna. Det enda ni ”lyckades” med på detta område var att höja redan skyhöga alkohol (och tobaks)skatter samt att införa en sjöfyllerilag som slår sönder svenskt skärgårdsliv.
    Jag är inte imponerad.

    Hörde just på radion om era vanliga krav på straffskärpningar. I går såg jag på Veckans Brott om landsbygdsbor som i sin förtvivlan på ett drastiskt sätt tagit saken i egna händer för att lösa stölder där polisen inte funnits till hands. De har nu fått 1½ års fängelse. G W var tveksam i TV.
    Allt är inte en fråga om hårdare straff.

  2. Micke

    Intressant att du inte nämner hyresgästernas situation i dagens Sverige, inte ett dugg förvånad.
    Inga ROT-avdrag på 100000 per hushåll och år som villa- och bostadsrättsinnehavare har tillgång till, inga ränteavdrag på hyresfastighet som villa- och bostadsrättsinnehavaren har. Skattemässigt missgynnas ägare av hyresrätter.
    Bostadsmarknaden är i grunden orättvis där det privata ägandet av villa eller bostadsrätt gynnas med politikernas goda samvete. Detta bidrar naturligtvis till den enorma förmögenhetsförlyttning dessa gynnade boendeformer.
    Sverige behöver ett nytt miljonprogram (storleksmässigt) för att kyla av den överhettade bostadsmarknaden vi ser idag.

  3. Bergis

    Unga kommer inte in på bomarknaden därför att att flyktinginvasionen tar alla bostäder. Hur har det kunnat gå så illa för Sverige? Svaret är att politiker är så fega att ryta ifrån mot den den vansinniga flyktingpolitik som förs i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.