Egons blogg

Inlandssjukvården?

 

Att det sker en befolkningsförändring i inlandet måste vi alla inse och hur påverkar det, den framtida sjuk- och åldringsvården i inlandet? Finns det någon långsiktig planering för det i kommuner och landsting? Jag har fått det intrycket, att planeringen styrs helt efter budget och inte efter brukarnas behov eller det som krävs för tillväxt i samhället. Många företrädare för kommun och landsting, pratar mycket om samarbete. Är det för ekonomins bästa eller för brukarnas bästa?

Jag tycker att kommuner och landsting, gemensamt ska sätta sig ned och göra en långsiktig plan, på hur vi ska lösa dessa frågor i framtiden.  I dag håller många kommuner på att centralisera all åldringsvård till ett ställe i kommunen. Lanstinget sitter på sin kammare och planerar för sjukvården i inlandet. Tänker sjukvården också centraliseras, till en eller några platser i länet? Det pratas om att riva sjukstugor och bygga nytt till åldringsvården. Vem betalar vad? Allt kommer ur samma börs tycker jag.

Hur kommer sjukvården i inlandet att utvecklas? Får vi behålla våra sjukstugor med läkare och akutplatser? När vi ser hur landstinget gör i Dorotea, måste man ta sig en funderare, över vad som är på gång.
För att stoppa utflyttning och förlora skatteunderlag, krävs att samhället behåller all service, som är viktig, för att folk ska flytta in till dessa små kommuner. Ambulans, sjukstuga, skola och äldreomsorg är sådana delar som måste finnas och fungera. Företagen, som är de som skapar tillväxt i kommunen, blir utan arbetskraft när folk går i pension och ingen vågar flytta in till dessa kommuner.  Denna trend måste stoppas.

2 kommentarer

  1. Jerry Sellin

    Jag kan inte annat än att hålla med dig Egon Persson, många frågor och funderingar blir det. Och tyvärr inga som helst svar från våra lokala landstingsföreträdare. Jag som hela tiden har trott att just lokala företrädare skulle se om sin hembygd. Utåt sett så liknar det inte det demokratiska socialistiska partiet som jag en gång växte upp med, då jag nu kan tycka att det idag mer verkar handla om den egna ekonomiska profiten, som under min uppväxt stod för det gamla Moderaterna. Vem tusan står på det det lokala folkets sida idag? Kan det vara så att det idag måste till nya lokala, ej av storstaden styrda partier som erat Åseleparti eller vårt OPiNiON för att föra det lokala folkets röst framåt.

    Mvh Jerry Sellin OPiNiON i Åsele.

  2. Christina Bergman

    Instämmer med föregående ”talare”! De frågor som ni båda ställer är oerhört angelägna att få svar på för varje individ som bor, lever eller har för avsikt att etablera sig i en kommun i inlandet.

    Nu gäller det för kommunpolitiker som insett vad som är på gång i majoritetspartiet i landstinget att göra inlandssjukvården till den allra viktigaste valfrågan.
    VLL:s politik har de senaste 3 åren präglats av ren okunskap om sjukstugornas betydelse för en fungerande adekvat akutsjukvård i Lappland.
    Att rasera sjukstugor är ur alla synvinklar negativt för inlandskommuner som vill satsa på att expandera och överleva i Västerbottens inland och fjälltrakter.
    Centralisering av sjukvård i Lappland låter riktigt makabert med tanke på avstånden som i sig är stora riskfaktorer vid akut insjuknande.
    Men det finns redan tydliga exempel på att Peter Olofsson och Co inte har något till övers för befolkningen i inlandet.
    Vi är bara gamla, enligt VLL:s definition, och behöver endast åldringsvård. Även om detta vore en sanning är attityden fientlig och riktigt cynisk.
    Det är när vi blir gamla som vi drabbas av sjukdom och då har vi rätt till kvalificerad akutsjukvård, precis som övriga invånare, alla kategorier.

    Telemedicin och hjärtstartare på bensinstationer är ingen ersättning för människor av kött och blod på en sjukstuga där rutin att snabbt ta ställning och fatta beslut är ovärderlig i ett kritiskt läge.

    Nej, socialdemokratin idag har hamnat på snåriga villovägar och återfinns numera vid de revirbevakande rikes bord!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.