Ekergårds mat & biologi

Vad är GMO? (Naturligtvis vill jag ha etiketten ”Crispr cas9″)

Av , , Bli först att kommentera 0

För att vara helt öppen, det jag skriver om genom-editering bygger helt och hållet på wikipedia. Jag plockade fram mina universitetsböcker. Men genomeditering är så pass nytt att det inte fanns med vare sig i boken om biokemi eller molekylärbiologi. Övriga källor är Mendel in the kitchen, (2004), Nina V. Fedoroff & Nancy Marie Brown, och i ett fall kontakt med gentekniknämnden.

IMG_20190521_142121359

Innan EU-valet lyssnade jag på en debatt anordnad av Svenska naturskyddsföreningen om just EU-valet och klimatet. Valet är inte aktuellt och följande är ingen kommentar av någon närvarandes prestation. Däremot finns det en detalj från debatten jag vill kommentera. Erik Bergkvist (S) sa, i förbifarten, att genomeditering inte är GMO*. Kan någon förklara varför för mig?

När man pratar om GMO handlar det ofta om trangenetik, då forskare tar en gen från en organism och sätter in den i en annan organism. Ett exempel är insulin som framställs av bakterier som modifierats med genen för mänsklig insulin. Samma teknik används för tillverkning av tillväxthormon och andra mediciner. Billigare och säkrare än äldre läkemedel. Ett annat exempel är BT-majs som innehåller ett protein från bakterier, vilket gör majsen immun mot insektsangrepp, och BT-majs råkar vara den enda GM-grödan som är laglig att odla i EU (det var i detta fall jag kontaktade gentekniknämnden).

En invändning mot konceptet GMO är att vi har modifierat grödor i 10000 år, vete, majs, lila sötpotatis, brysselkål … det är grödor som aldrig hade utvecklats i naturen, bara på åkern. Och de senaste 200 åren har vi använt vetenskap för att modifiera grödor. Forskare har, i sina laboratorium, alltid använt den nyaste tekniken som har funnits till hands för att förädla grödor. Att använda radioaktiva strålning för att mutera grödor har gjorts sedan mellankrigstiden och ingen har någonsin klagat. Det är så vi fått fram bl.a. blodgrapefukt. Kärnfria vattenmeloner tas fram med ett gift som fördubblar antalet kromosom i celler. Ingen klagar. Och ingen klagade heller när japanska forskare “smälte ihop” celler (protoplast fusion, utvecklat på 1960-talet) från ris för att i nästa led kunna korsbefukta vilda rissorter med odlat ris. Det är godtyckligt att bestämma att teknik utvecklat innan 1983 – det år forskare för första gången använde en bakterie för att föra över en främmande gen till en växt – är naturligt medan teknik utvecklat efter det året är onaturligt och måste regleras, hårt.

Skillnaden mellan nyutvecklad genom-editering och äldre metoder (t.ex. nämnda metod med bakterien) är att äldre metoder sätter in en/flera ny gen slumpmässigt i organismen. Genomeditering, reglerar däremot ett precist ställe i en organisms genetiska material. (Biologi är biologi, allt kan hända i naturen, så helt hundraprocentig är inte ens de nyaste teknologierna.) När S-politikern sa att genomeditering inte är GMO, sa han, att bara teknik för att modifiera gener, som utvecklad mellan tidigt 80-tal och 00-tal är GMO? För det låter som dubbel godtycklighet.

Tillägg, jag såg nyligen att även Lennart Holmlund har skrivit om tekniken i fråga.

*Erik Bergkvist nämnde naturligtvis att Emmanuelle Charpentier, jobbade på Umeå universitet när hon var med och utvecklade den populäraste metoden för genomeditering, nämligen crispr.

Bli först att kommentera
Etiketter:

Gör dieter och kosttillskott människor normala?

Av , , Bli först att kommentera 0

Jan Hägglund, arbetarpartiet, skrev här på VK-bloggen om Stadsbiblioteket i Umeå och turerna kring en bok av den tyska socialdemokraten Thilo Sarrazin. Mitt inlägg om stadsbiblioteket är mindre dramatiskt. De frontar den alternativmedicinska boken Autism en sjukdom som kan botas. Det finns två saker att säga om det. Dels är det alternativmedicinare som säljer sina dieter och kosttillskot med makalösa påståenden, som här att de kan göra autistiska ”normala”. Dels, med risk för att detta är ett sluttande plan argument, finns frågan, Jan Hägglund hävdade att biblioteket rensade ut en bok, eftersom någon eller några, var rädda att kränka muslimer. Varför är Stadsbiblioteket inte rädda för att att kränka autistiska när de frontar en bok som hävdar att autistiska har sjuka hjärnor som ska botas?

Bota autism

Det känns som det fanns en tid i början av 2010-talet då autism ofta framställdes som genetiskt och att de generna finns i vårt DNA eftersom de hade gett mänskligheten fördelar. Typ, vi överlevde när neandertalarna dog ut, eftersom vi hade individer som kunde nörda ner sig i att utveckla nya pilspetsar, nya synålar, nya verktyg (precis som vi idag behöver aktivister som kan lägga ner sitt liv på att uppmärksamma klimatförändringar). Denna ide att autism bara är en naturlig variation som ska accepteras och något som mänskligheten behöver återfinns t.ex. i Temple Gardins TED-talk The world needs all kind of minds “Värden behöver alla typer av sinnen”.

Innan någon missförstår mig, jag är medveten om att det finns autistiska som säger att de mår bättre av t.ex. en glutenfri diet. Ovannämnda Temple Gardin skrev just att en mindre del autistiska mår bra av en glutenfri diet (jag känner inte till hennes källa). Men det är en skillnad mellan att vilja “må bättre” och att ens hjärna är en sjukdom som ska botas.

Man kan fördjupa sig mer om dieter och autism. USA verkar ha gått igenom, eller fortfarande befinna sig i, en bisarr fas när det gäller debatten om autism. Mitt favorit exempel har alltid varit en artikel publicerad i en tidning med namn High plains Midwest ag journal. Där påstod köttbonden Trent Loos att autism kan bero på att amerikaner äter för lite rött kött och följaktligen klagar han på att Beyonce förespråkade veganism. Jo, han tror Beyonce orsakar autism och artikeln publicerades den 16 februari 2015, inte den första april. När det gäller min kunskap om Beyoncé är jag visserligen mannen som i mitt huvud blandade ihop Single ladies med MIA’s Bad girls, men jag tror inte hon orsakar autism. Förövrigt du missade väl inte att mannen som skrev debattartikeln själv var köttbonde? Konstigt att de som tror de har alla svaren om NPF så ofta själva råkar sälja “botemedel” – även om det bara är en bok de säljer. Ett annat amerikansk exempel är paret Clintons läkare Mark Hyman, möjligen något känd i Sverige från dokumentären FedUp. Hyman påstår sig ha botat autism med bla kost och kosttillskott och som du förstår råkar han sälja kosttillskott.

Det som för inte så många år sedan var onormalt men genetiskt, ska botas av dessa alternativmedicinare. Förresten om jag redan har gjort ett sluttande plan argumentation går det att fortsätta spekulera. Det finns tecken på att autistiska oftare är HBTQ än vad ”normala” är. HBTQ är inte heller ”normalt”. Visst tanken att ”mainstream alternativmedicin” skulle föreslå bot mot t.ex. homosexualitet, på samma sätt som de vill bota autism, är långsökt. Kanske mindre grupper däremot kommer att fundera i sådana banor.

Ps. För att inte vara orättvis mot Stadsbiblioteket. Om de skulle ta ställning för alternativ medicin genom att front den boken, försvarar Stadsbiblioteket med samma logik det sekulära samhälle när det frontar boken Foundational falsehoods of creationism av Youtube-atisten Aronra.
IMG_20190625_130204614

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Sötpotatis, mossbräke och silkesmaskar

Av , , Bli först att kommentera 0

En anledning till att odla sötpotatis i trädgården är att det skulle vara inspirerat av en konstnär jag tidigare skrivit om, nämligen Erik Sjödin. Sommaren 2010 turnerade Erik Sjödin runt för att uppmärksamma mossbräke – små växter, ormburkar, i släktet Azolla – och dess potential för odling. Det visade sig att mossbräke bara är en del av Erik Sjödins vision. Han menar också att man med mossbräke, silkesmaskar, sojabönor och just sötpotatis skulle kunna försörja en människa på bara 200 m². Med ”hans” grödor ska en liten åker producera en stor kvantitet kalorier och övrig näring. Oberoende hittade min yngsta syster ett inlägg, av Kristin Engstrand på rabarbertradgard.se, om just sötpotatis: Så lyckas du sötpotatis. ”Sommaren 2014 provodlade Sonata Aidukaite sötpotatis. Och det gjorde hon uppe i Vännäs, Västerbotten. På friland! Nu är Sonata mycket road av odling, hon arbetar på Vännäs handelsträdgård. Upphöjda bäddar och mycket sol och värme var hennes framgångsrecept.” Fungerar det i Vännäs är det värt att prova på västkusten där syrran bor. Så här följer två bilder från när vi planterade två stycken sötpotatisar. Vi följde Sonata Aidukaites råd.

Sötpotatis

Inspirerad av ovanstående planterade jag också sötpotatis i en kruka. Min sötpotatis möglade, men syrran fick till sist en sötpotatis att växa.

IMG_20190720_183401667

Nåja, även om jag skulle ha tillgång till 200 m² god åkermark, hade jag behövt en hel del know-how för att kunna odla sötpotatis, silkesmaskar, soja och mossbräke. På det sättet kan jag inte stjäla Erik Sjödins vision för att bli självförsörjande. (Därmed inte sagt att Sjödin tänkte folk skulle bli självförsörjande, tvärt om kan han ha menat vi skulle lämna odlandet till de professionella – bönderna.)

PS detta är mitt hundrade publicerade inlägg och tack för att du läser.
Pps. Jag funderar på att till varje blogginlägg publicera en inläst dikt. Det kommer inte att ge många visningar. Men allt för att bygga sitt eget varumärke. Galet?

Kosttillskott för fåfänga : halo beauty

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag har flera gånger använt formuleringen att vi letar efter dieten och livsstilen som ska ge evig ungdom, hälsa, skönhet och maximal prestationsförmåga. Jag har främst nosat på ämnet antiåldrande-medicin. Här tänkte jag istället skriva om skönhet och om ett kosttillskott som säljs med just löfte om det. Ett kosttillskott med varumärket Halo Beauty. Egentligen är det inte konstig. Vi lever i ett pillersamhälle (”Ta en tablett” sjöng Cecilia Bruce), USA kanske ännu mera så (”Pills and potions, we’re overdosing” sjöng Nicki Minaj). Vi är vana att ta piller till allt från att förebygga stroke, till antidepressivt (trotts all dålig press är bevisen för antidepressiva läkemedel starkare än bevisen för att acetylsalicylsyra motverkar stroke), varför inte ta piller för att bli vackrare?

Halo Beauty innehåller:
Vitamin C
Vitamin D3 (Vegan)
Vitamin B1 (Thiamine)
Vitamins B2 (Riboflavin)
Vitamin B6 (Pyridoxine)
Biotin
Zinc (zinc methionine)
Copper (copper gluconate)
Manganese (manganese gluconate)
Catalase
Rosehip Powder Extract (4:1)
Methylsulfonylmethane (MSM)
Saw Palmetto
Embilca Officianalis (Amla) 45% Tannins
Grape Seed Extract
Pumpkin Seed Powder
Ceramide-Rx (Gluten-free Phytoceramides)
Horsetail Equisetum arvense
Astaxanthin
L-Glutathione
Alpha Lipoic Acid

Jag hörde först talas om Halo beauty via youtube-kanalen Unnatural vegan. Om du vill se hennes längre, välgjorda video om kapslarna, tryck här. Annars började jag kommentera innehållsförteckningen och insåg att jag använde ordet ”men” flera gånger. Koppar är intressant eftersom Dr. Elisabeth Bik, i ett annat sammanhang, twittrade att koppar är ett av få näringsämnen som vi vet har minskat i jordbruksprodukter. Men har du någonsin hört talas om kopparbrist och om du skulle ha det måste det finnas annan behandling än Halo Beutey. Grape seed extract, innehåller resveratrol, men som jag skrev tidigare, resveratrol bryts snabbt ner i levern och i de djurförsök man sett positiva resultat fick djuren väldigt stora doser resveratrol.

Saw Palmetto och catalase är båda för håret men, som Unatural vegan påpekade, är de i bästa fall testade för utvärtes bruk, inte som kosttillskott. Katalas (svenska för catalase) är ett enzym som bryter ner väteperoxid i kroppen. Enligt företagens, beror grått hår på att väteperoxid bryter ner melanom i håret, därmed motverkar ett enzym som förstör väteperoxid gråa hår. Varför man skulle ta enzymet oral när det rimligen bryts ner i magen, vet jag inte om de kan svara på. När det gäller Saw Palmetto finns det faktiskt en liten studie där extrakt av Saw Palmetto (Serenoa repens), för utvärtes bruk, hjälper mot manligt håravfall. Om det betyder att kvinnor ska äta växtextraktet, får du själv avgöra (om du undrar, utan att nämna varumärken, det finns schampo med extrakt av Saw Palmetto i).

Ovanstående är naturligtvis inte mer än det första jag, som lekman, tänkte på när jag gick igenom innehållsförteckningen. Om du vill behöver detta inlägg inte ses som mer än att det uppmärksammar fenomenet kosttillskott för fåfänga. Och sedan kan man alltid jämföra med det Boston-baserade företaget Elysium, som också säljer ett kosttillskott. Min poäng är att de har sex nobelpristagare anställda och deras kosttillskott är billigare än Halo Beauty. För instagram-generationen betalar mer för ett löfte om skönhet än för löften från nobelpristagare?

Bli först att kommentera
Etiketter:

Trädgård : eller hur vi lär oss att uppskatta bönder

Av , , Bli först att kommentera 5

Under våren och sommaren planterade jag väldigt många frön och allt gick inte bra. Bland grödorna jag misslyckades med märks: majs, bönor, chili, sötpotats (sötpotatis får jag återkomma till i ett senare inlägg) alla dog innan jag kunnat skörda. Trial and error. Det positiva är att det däremot gick oväntat bra för mina örtkryddor: persilja, shiso, körvel, oregano växte så att det knakade i min odlingspall. Jag har gjort mycket pastasåser, pizzasåser, persiljesmör, shiso-pesto och annat kul. Förresten i sammanhanget enligt ICAs recept innehåller persiljesmör Worchestershinsås och jag har gjort worcherstersinsås hemma (recept på engelska). Jag gillade att blanda hemmagjord worchestershinesås i hemmagjort persiljesmör.

Örtkyddor, pallkrage, shiso, persilja

1008687_498562806896312_538457553_okimchi & worchestershin
Två flaskor worcherstersås, en burk rättika-kimchi.

Vad misslyckandena demonstrerar är att trädgårdsarbete verkligen är en utmaning. Det är för övrigt en anledning till att ha en trädgård. Man lär sig hur svårt det är att odla, att producera de kvantitet mat vårt samhälle behöver. Trädgårdsarbete lär oss att uppskatta vad våra bönder gör för oss.

Och jag kan vidga perspektivet. Det är svårt för oss, trotts att vi kan köpa billig industritillverkad utrustning. För att nämna varumärken (givetvis utan att vara sponsrad), om jag vill expremitera med att förbättra trädgårdsjorden kan jag gå till Blomsterlandet och köpa Hasselfors jordkompisar. Tänk på hur svårt det är för de som inte har tillgång till modern utrustning. Det finns fortfarande självförsörjande bönder i världen som måste kämpa med att försörja sig själv utan moderna hjälpmedel.

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Sexåringar, Kulturverket och en världsberömd fysiker

Av , , Bli först att kommentera 1

Jag är involverad i Kulturverkets projekt Drömpartiet. Därmed läser jag också om Kulturverkets andra projekt. Ett projekt handlade om just framtidens mat:

Cocacolaträdet är intressant, men jag tror mer på ett kombucha-träd som man sticker in ett sugrör i och sedan dricker kombucha ur.

Nej, mer allvarligt, det påminner mig om den engelsk-amerikanska fysikern Freeman Dyson. Han har mig veterligen aldrig föreslagit cocacola-träd. Det han har föreslagit är genmanipulerade bensin-träd. Träd som av vatten, koldioxid och solsken ska tillverka bensin. Han ville också sätta in kisel istället för klorofyll i trädens löv. Solceller är mycket effektivare än vanlig fotosyntes. Därmed skulle bensinträd med kisel i löven växa mycket fortare än vanliga träd. Sedan är bensin väl bara enklare kolväten. Coca-Cola och kombucha är mer avancerade lösningar.

Bli först att kommentera
Etiketter:

När företag vill bota bakfylla med genetic engineered probiotic

Av , , Bli först att kommentera 0

Är det möjligt att svensk media inte är speciellt intresserade på konsumtionsprodukter utvecklade med bioteknik? Jag har tidigare nämnt Perfect day glass, glass på mjölkprotein från mikroorganismer inte från en ko. En snabb nyhetssökning online hittade bara ett par svenska artiklar som nämnde företaget och då bara i förbifarten i artiklar om växtbaserad mjölk. Nu undrar jag om media har uppmärksammat företaget Zbiotics? Ett företag bakom bakterier modifierade till att framställa acetaldehyddehydrogenas, enzymet som bryter ner acetaldehyd (etanal) till etansyra (ättiksyra).

Alkohol och kemi

Okej, jag förklarar lite bakvänt. Ändan jag ska börja i, är som framgår av rubriken, vanlig alkohol, etanol. Etanol bryts i kroppen ner i två steg till etansyra. Först från etanol till acetaldehyd, sedan från acetaldehyd till etansyra. Den kemiska formeln är CH3CH2OH -> CH3CHO -> CH3COOH*. Om du inte gillar formler kan jag istället posta en gratis bild från pexels, på temat kemi.

close up of drinking glass

Photo by Pixabay on Pexels.com

I båda stegen har kroppen hjälp av enzymer. Acetaldehyd är giftigare än etanol och molekylen orsakar många bakfyllesymtom. Att så snabbt som möjligt bryta ner acetaldehyd skulle i teorin motverka bakfylla. Därmed tror företaget Zbiotic att kapslar med bakterier som tillverkar enzymer med detta långa namn: acetaldehyddehydrogenas, hjälper dig dagen efter kvällen före. Om det fungerar eller inte ska jag låta vara osagt. Jag rapporterar bara, fast jag skulle själv inte ta kosttillskottet och inte bara för att jag inte behöver en bot mot bakfylla för min livskvalitet.

* Kemikunniga läsare ser direkt att det behövs lite extra molekyler i formeln. Ge dig en klapp på ryggen om du såg det. :) Jag var själv nära att missa det. Jag har kvar misstaget för att hålla det så enkelt som möjligt. Biokemi är sällan enkelt.

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Mythbusters, växtförädling och lokalpatriotism : min trädgård

Av , , Bli först att kommentera 0

Mythbusters lärde oss att det vetenskapliga är att skriva ner vad du gör. Det gäller naturligtvis även vid växtodling. I en engelskspråkig bok läste jag att Sveriges utsädesförening, Svalöv, Skåne, i början av nittonhundratalet var med och revolutionerade växtförädling. Deras hemliga vapen var just att dokumentera allt.

Detta är mitt omständliga sätt att skriva det som kanske är självklart för många, nämligen att man även vid t.ex. trädgårdsarbete metodiskt bör skriva upp vad man gör. När jag odlade upp moringa/pepparrotsträd använde jag min gamla labbok för att dokumentera ”experiment”. Jag odlade i två olika odlingsmedium. Några av blomkrukorna fylldes med vanlig blomjord, några med en blandning av kokosfibrer, sand och blomjord, en tredjedel av varje. Kanske gjorde jag bara det för att få känna mig speciell. Vanlig blomjord var inte gott nog för mig. Jag ville expremitera med exotiska kokosfibrer. De säger förresten att kokosfibrer innehåller allt växter behöver. Fast jag vet inte om det är sant. Kokosvatten innehåller allt växter behöver. Man kan odla växtceller i kokosvatten. Om det stämmer med kokosfibrer kan jag inte garantera.

Screenshot_20190817-112435
Jepp, okreativt nog roade jag med att återskapade bilden.

Hur som helst, jag kunde inte se någon skillnad för hur plantorna växte i blomjord respektive blandningen med kokosfibrer. Problemet var att många av plantorna – i båda odlingsmediumen – dog.

Förresten boken jag nämnde i inledningen hette Hybrid : The History and Science of Plant Breeding, av britten Noel Kingsbury. En rolig grej är att han skriver att anledningen till att skåningarna i början av förra seklet var så duktiga på att dokumentera växtförädlingen, var att Sverige har långa, kalla, mörka vintrar då det inte finns mycket annat att göra. Vintrar? Skåne? Kom igen! När jag gick i lågstadier fick jag en frostskada under en skolutflykt. Det är vinter! Okej, för att vara petnoga, jag fick ett par vita fläckar på kinderna. Jag vet inte om vän av ordning räknar det som frostskada, men jag gör det. Och jag har ingifta släktingar som från Tornedalen. De kanske inte tycker våra vintrar är något att komma med. Men nu har jag kommit från ämnet.

Källa: Plants from Test Tubes: An Introduction to Micropropogation , Holly Scoggins & Mark Bridgen.

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Hydroponiks

Av , , Bli först att kommentera 0

Windowfarm

Första gången jag provade hydroponik, det vill säga att odla växter näringslösning istället för jord, var våren 2013. (Detta var samtidigt som jag läste biokemi på heltid, jag vill ha beröm för att jag gjorde de två sakerna samtidigt.) Av ståltråd, petflaskor, bambu, slang och en pump, byggde jag en windowfarm och odlade växterna portlak samt shiso. Här är två skärmdumpar från bilderna jag lade ut på facebook.

Hydroponik windofarm

Screenshot_20190703-140009

Hydroponiks är ett ämne som ligger i tiden. Jag kan länka till både ett lokalt och ett internationellt exempel. Västerbottens kuriren skrev i våras om ett Umeå baserat företag och Kimbal Musk, bror till Elon Musk, har startat ett företag inom branschen.

Harvy hydroponiskt system
Naturligtvis att vanliga växtaffärer idag säljer hydroponiska system visar också att det ligger i tiden. Denna sommaren köpte jag ett Harvy hydroponiskt system, i just en vanlig växtaffär. System är mindre avancerade än det jag byggde 2013. Mitt system har en pump som pumpar runt näringslösningen så att den hela tiden droppar över odlingsmediumet. I detta system står vattnet stilla. Det funkade att låta frön gro i systemet. Men vad jag har läst finns det två problem med stillastående vatten. Dels måste vattnet syresätts och dels växer bakterie och andra mikroorganismer som du inte vill ha där. Jag kan inte svära på att det är sant, med det är anledningen till att jag omplanterade plantorna, några veckor efter sådd. Sedan försökte jag använda den till att rota sticklingar, tyvärr dog sticklingarna. Om det har något samband med problemen med stillastående vatten kan jag inte säga.

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Moringa-bröd på surdeg

Av , , Bli först att kommentera 0

I onsdags, förra veckan, skrev jag ett blogginlägg om vegansk, mejeribaserad glass. Senare samma dag följde jag med syrran, min svåger och deras två småbarn (ett och tre år gamla) och plockade kantareller. Först skriva om avancerad industrimat, sedan ut i skogen och plocka traditionella råvaror.

Jag tänkte det fanns en viss överlappning mellan det och vad jag gjorde dagen efteråt. På torsdagen bakade jag som titeln anger moringa-bröd på surdeg. Traditionellt brödbak med en för oss ny ingrediens. Jepp här följer jag upp förra måndagens inlägg om att odla pepparotsträd/moringa med ett inlägg om första skörden. Skörd och skörd, förresten, plantorna är fortfarande väldigt unga. Det jag otåligt gjorde var att jag knippsade av några blad, i samband med att jag tog sticklingar, lät de torka och bryggde en halv liter örtte på bladen. Efter att smakat på örtteet använda jag 4,0 dl av teet som degvätska i ett bak.

Recept:
400 g vetesurdeg
1200 g vetemjöl
4.0 dl moringa-te
1 tsk salt.
Blanda ingredienser i bunke. Knåda i fem min och låter sedan degen jäsa i 6-8 timmar.
Baka ut brödet till en limpa. Jäs 1-2 h.
Skär in ett ”M” för moringa med en kniv du tillverkat på slöjden.
Grädda i 230 grader under 50-60 min. Låt svalna på galler.

 

Moringa pepparotsträd
Löv under torknin.

Moringa-bröd
Det färdig brödet

Smak: teet jag bryggde blev svagt, lite bittert men vattnigt. Det lämnade helt enkelt inte mycket smak till brödet. Jag skulle kunna köpa kommersionellt motinga-te, som borde smaka mer, och baka på det nästa gång.

Förresten om man vill fortsätta vara kreativ med moringa-te, kan man säkert basera andra drycker på teet. T.ex. buteljerat iste eller varför inte brygga öl med moringa istället för, eller tillsammans med, humle. Det finns säkert någon som har gjort det redan.

Ps. En anledning till att moringa framhålls som en bra gröda är att förutom ärtväxterna, finns det få andra växter med samma höga proteininnehåll. Det säger sig själv att te inte är en bra proteinkälla. På det sättet, är detta inte det bästa sättet att konsumera moringa

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,