Npf med mera

Halvtid är också tid

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag läste en debattartikel om att deltidssjukskrivna lärare uppmanas att byta jobb, Detta för att kunna jobba heltid. Det anmärkningsvärda är att lärare är ett bristyrke. Att först utbilda lärare och sedan bestämma att som sliter ut sig ska byta jobb, kan tyckas vara resursslöseri. Lärare som jobbar deltid avlastar rimligtvis andra lärare, kanske till om med rädda andra lärare för att bli utbrända. Men principen att alla ska jobba heltid går före allt annat i samhället.

 

Jag tillhör själv en av de som har en diagnos och som har sjukbidrag på halvtid. Jag har lärt mig hur mycket i samhället som är uppbyggt kring att du ska jobba 40 timmar per vecka. Därför kan jag leka med tanken att exemplet med lärare bara är toppen av ett isberg och hur samhällets uppbyggnad och anpassning till att alla ska jobba heltid leder till resursslöseri.

Bli först att kommentera

Du gamla du fria, glöm inte Pela och Fadime

Av , , Bli först att kommentera 1

Jag har nyligen gått med i Glömma aldrig Pela och Fadime, organisationen som arbetar mot hedersvåld. På sin hemsida skriver de: “Vi drivs av vår vilja att stötta utsatta gör skillnad och hjälp oss hjälpa andra”. Det i sig är den uppenbara anledning till att stödja organisationen. Att motverka våld och lidande. Att hjälpa, göra skillnad. Göra detta till ett land där alla kan får leva sina egna liv. Men jag har också tänkt ut en mer trivial och fåfäng anledning att vara medlem, nämligen den så omtalade Sverigebilden. Av uppenbara skäl skulle jag gärna se att vi blev internationellt känt som landet som bekämpar hedersrelaterat våld. Och de som inte gillar att vi bekämpar hederskulturen. Deras gillande kan varumärket Sverige klara sig utan

Bli först att kommentera
Etiketter:

Lokal politikerdebatt om funktionsvariationer

Av , , Bli först att kommentera 1

Måndagen den 28/05 hade Funktionsrätt Västerbotten en debatt med politiker från riksdagspartierna. “Den heta potatisen” som moderaton sade, var frågan om personliga assistenter. Repesetianterna från riktstadspartierna hade den svåra uppgiften att förklara att Sveriges ekonomi är urstark, men att de ändå var tvungna att dra ner assistenter. Att det blivit svårare att få personlig assist har det skrivits mycket om. Och under debatten sa miljöpartisten just orden ”ekonomin är urstark”. Tyvärr tycker jag inte att de lyckades förklara det hela.

Sedan, mindre viktigt. De använde ordet funktionsvariation. Min personliga åsikt är att man inte behöver förneka att det handlar om handikapp och funktionsnedsättning. Jag har ingenting emot att kallas handikappad eller funktionshindrad. Men det är bara jag.

Bli först att kommentera

Oväntad sverigehyllning #2

Av , , Bli först att kommentera 0

Screenshot_2018-05-23-11-33-17

Cristina Rad (också känd som ZOMGitsCriss) är en rumänsk youtube-ateist. Som synes hävdar hon att 85% av befolkningen i Sverige är icke-religiösa. 85% är nog för högt. Studien Europe’s Young Adults and Religion visade att 75 % av unga svenskar (16-29) är icke-religiösa, medan 18 % är kristna (Bullivant, 2018). Det lämnar 7% till islam*. Poängen är att om vi ska fortsätta att ha en bra sverigebild hos rumänska youtube-ateister, bör vi fortsätta att vara ett icke-religiöst land.

* Ja, vilken annan religion skulle resterande tillhöra. Asatro? Buddhism? Raëlismen, den galna franska, ufo och klonsekten, som författaren Michel Houellebecq typ flörtade med?

Bli först att kommentera
Etiketter:

Oväntad Sverigehyllning #1

Av , , Bli först att kommentera 1

Screenshot_2018-05-18-19-53-31

Pamela Ronald är en amerikansk växtforskare och genetiker, University of California, Davis. Förutom att hon verkar gilla allemansrätten, ska det nämnas att hon har varit på Uppsala universitet. Hon måste ha bra minnen från Uppsala. Så den lokala anknytningen är att vi också är en universitetsstad. Om vi ser till att Umeå är en så säker stad som möjligt, för oss själva och våra gäster, och kanske tar med gästerna ut i skog och mark, gör vi vårt för sverigebilden.

Annars känner jag till Pamela Ronald från boken Tomorrow’s Table: Organic Farming, Genetics and the Future of Food som hon skrev tillsammans med hennes man. Hennes man är en ekologisk jordbrukare och deras tes är att vi måste förena gmo-grödor och ekologiskt jordbruk.

Bli först att kommentera
Etiketter:

Soylent bättre än Pulled oats

Av , , Bli först att kommentera 1

Screenshot 2018-03-19 at 14.32.00 - Edited

Soylent. Hur marknadsföring ser ut om du är pro-vetenskap.

Screenshot 2018-03-19 at 14.30.59 - Edited

Gold & Green, Pulled oats. Hur marknadsföring ser ut om du är anti-vetenskap.

Bli först att kommentera

Kommentar till krönika

Av , , Bli först att kommentera 1

Detta är inte ett aktuellt ämne men Hanne Kjöller skrev en krönika om att hon inte vill personer som skadats av plastikkirurgi ska behandlas i den offentliga sjukvården. För att få fram sitt budskap tvingas hon ta omvägen över utseendeideal, fotbindning i Kina och kvinnlig könsstympning:

“Såväl plastikopererade näsor som deformerade fötter och klitorisstympningar kan förklaras med samhälleliga förväntningar och idéer om attraktivitet. Och medan vi i Sverige applåderar mödrar som vågar gå emot en vämjelig och kvinnofientlig sedvänja långt där borta så fråntar vi kvinnor här hemma eget ansvar för att de chansar med sina framtida möjligheter att andas.”

Jag tror jag förstår hur hon menar. För henne handlar det om individens ansvar. Men jag ser inte anledningen att ta den omvägen. Det enklare synsättet är att sjukhuspersonal bara ska tittar på vad de har framför sig. I detta fall en skadad patient och tänka: “Vi behandlar skadade patienter, det är vad vi gör”.

Till viss del är jag partisk i målet. Jag har varit på plastikkirurgen inom landstinget. Det handlade om ärrbehandling, på ärr efter självskadebeteende. Om den offentliga sjukvården av ren kosmetiska skäl behandlar ärr jag själv direkt har orsakat, kan de behandla mycket värre skador efter plastikkirurgi. Det är inget att snacka om. Om man på nytt vill ta en omväg skar jag mig på grund av ångest som var en följd av odiagnostiserad asperger. Om sjukvården hade diagnostiserat mig från å början hade de kanske inte behövt behandla mina ärr. Men att på det sätter utvärdera individens ansvar, mitt ansvar, kontra sjukvården är i mina ögon onödigt. Förövrigt, jag hade inte ens något egentligt problem med ärren, jag genomgick behandlingen mest för att andra inte skulle behöva se de stora, röda ärren.

Nedan: Bara en liten bild på hur min arm såg ut innan ärrbehandling.

 

Bli först att kommentera

Placebo, skrivarkurs och omoral

Av , , Bli först att kommentera 2

Jag har en lärare, Gertrud Hellbrand, som vill återuppliva den svenska synden. Därför har jag väl nästan en skyldighet att skriva några ord om hur hon är som lärare? Ja, jag går en skrivarkurs på distans och har G.H. som lärare. Jag har hört henne klaga på att alla i det svenska kulturklimatet försöker vara så goda hela tiden. Alla är för ängsliga om känsliga frågor. Konsten ska få utforska det omoraliska. Om det låter luddigt kan jag nämna två konkreta saker hon sa. Ett, hon menade att manliga författare inte ska behöva tänka på hur de skildrar kvinnor. Kvinnor kan försvar sig själva. Två, hon menade att svensk, radikalfeminism och amerikansk konservatism från olika utgångspunkter har skapat samma sak, nämligen ett samhälle som accepterar brutala våldsskildringar (vilket påminner mig, jag ska skriva om Bron) men inte accepterar skildringar av sex.

Men tillbaka till att utforska det omoraliska. Eftersom jag var deprimerad tonåring på 90-talet kommer jag att tänka på Placebos sång, Slackerbitch. För två årtionden sedan kunde man en eller två gånger se deprimerade tonårsflickor som online, på det gamla hederliga web 1.0, tagit sig alliansen “Slackerbitch”. Och någonstans läste jag att sångaren i Placebo har sagt att Slackerbitch är misogyn, men den som tycker så har fel. Alltså i sådana fall utforskar gruppen misogyni på ett sätt som dagens svenska artister inte skulle våga? Eftersom svenska kulturpersonligheter försöker vara så goda? Och att sjunga orden “slackerbitch faghag whore / always coming back for more” ingår inte i att vara god?

Ps. G.H. sa faktiskt att hon tyckte just Umeå verkar vara ett ställe där alla är moraliska. M.a.o. inget ställe för den som vill återuppliva den svenska synden.

Pps. Placebo var bandet som av en dansk tidning sammanfattades som en androgyn amerikan, en homosexuell svensk och en straight engelsman.

Bli först att kommentera

Jaron Lanier och religion för aspergare

Av , , Bli först att kommentera 1

https://youtu.be/Pr3t9qxZv6c

Edit: Ursäkta, jag lyckas inte bädda in videon.

Vk skriver uttryckligen i reglerna att man ska vara försiktig med att dela material som inte är på svenska. Åt andra sidan, behöver du inte se denna video med “Silicon Valley pionjären”, Jaron Lanier om Alan Turing. Det räcker med min sammanfattning. Lanier säger nämligen att tron på Singulariteten är en religion för nördar. Han säger inte bara nördar utan han pekar specifikt ut personer med Asperger* som “troende”. Eftersom jag själv har diagnostiserats med just Asperger tänker jag se mig som en medlem av det utvalda folket inom den religionen. I videon hävdar han för övrigt också att han inte tror Alan Turing var autistisk. Det är annars vanligt att autism-bloggar hävdar att Turing var det. Jag antar vi aldrig får veta hur det egentligen var.

Ps. Just Jaron Lanier höll förresten nyligen ett TED-talk om internet. För att i en lång mening sammanfatta hans avslutning. Han menar att på samma sätt som vi betalar till Netflix, HBO och Amazon för att få högkvalitativ underhållning kommer vi snart att få betala för sökmotorer och sociala medier som inte sprider desinformation och hat. (För vår del betyder det en sökmotor som inte tror Sverige är en ”failed state”.)

 

* Ett ord som bl.a. p.g.a. österrikaren Hans Aspergers samröre med nazisterna möjligtvis kommer att försvinna, men det är en annan historia.

 

Bli först att kommentera

Jag på TEDx : En dålig ide

Av , , Bli först att kommentera 1

För att säga något om kvaliteten på TEDx. Förra året fick asperger-gruppen jag är med i erbjudandet att föreläsa på det lokala TEDx. Om jag ska vara ärlig gjorde det mig arg. Jag vet att TEDx kan innehålla vilket skit som helst och det är en sak. Att jag kan vara kritisk till TED som koncept, även när föreläsaren är en stjärna som Craig Venter, är en sak. Kanske är problemet med det sistnämnda är att de dummar ner extremt komplicerad vetenskap. Plus att de som kan hålla fantastiska föredrag inte nödvändigt är de som är de bästa forskarna.

Men ovanstående är utanför ämnet. Det som är väsentligt i detta sammanhang är hur någon överhuvudtaget kan tro att en person som jag kan hålla ett föredrag med “Ideas worth spreading”? Året innan var en av talarna på TEDx professor Stefan Jansson. Han har, precis som Craig Venter, gjort något, båda jobbar med bioteknik. Jag har inte gjort något på samma sätt. Kvinnan som föreslog att vi skulle kunna hålla tal sa att “alla har något att berätta”. Även om vi säger att det är sant betyder det inte att alla kan hålla föredrag. Även om vi säger att någon som jag kanske har material, betyder inte det att vi kan hålla ett föredrag om det. För att citera en lärare jag har haft: “det gäller ju att stöpa materialet i en bärande form också”. Jepp, bara för att man kanske känner mycket, har varit med om saker, behöver det inte betyda att man är duktig på att förmedla det. Och även om man skulle vara det, är det inte trolig att ens idéer är värda lika mycket som idéer forskare har.

Bli först att kommentera