Ekergårds mat & biologi

Jaron Lanier och religion för aspergare

https://youtu.be/Pr3t9qxZv6c

Edit: Ursäkta, jag lyckas inte bädda in videon.

Vk skriver uttryckligen i reglerna att man ska vara försiktig med att dela material som inte är på svenska. Åt andra sidan, behöver du inte se denna video med “Silicon Valley pionjären”, Jaron Lanier om Alan Turing. Det räcker med min sammanfattning. Lanier säger nämligen att tron på Singulariteten är en religion för nördar. Han säger inte bara nördar utan han pekar specifikt ut personer med Asperger* som “troende”. Eftersom jag själv har diagnostiserats med just Asperger tänker jag se mig som en medlem av det utvalda folket inom den religionen. I videon hävdar han för övrigt också att han inte tror Alan Turing var autistisk. Det är annars vanligt att autism-bloggar hävdar att Turing var det. Jag antar vi aldrig får veta hur det egentligen var.

Ps. Just Jaron Lanier höll förresten nyligen ett TED-talk om internet. För att i en lång mening sammanfatta hans avslutning. Han menar att på samma sätt som vi betalar till Netflix, HBO och Amazon för att få högkvalitativ underhållning kommer vi snart att få betala för sökmotorer och sociala medier som inte sprider desinformation och hat. (För vår del betyder det en sökmotor som inte tror Sverige är en ”failed state”.)

 

* Ett ord som bl.a. p.g.a. österrikaren Hans Aspergers samröre med nazisterna möjligtvis kommer att försvinna, men det är en annan historia.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>