Ekergårds fisk och grönt

Arbetsförmedlingen har sina egna klassifikationer

Jag blir trött. I veckan var jag på arbetsförmedlingen. Tydligen står det i deras papper att jag har “generella inlärningssvårigheter”, att jag är dålig på problemlösning och inlärning. Och att jag har en personlighetsstörning med fobisk karaktär.

Jag hade mvg i kemi. Jag har slutfört universitetskurser i kemi på heltid. Låter det som mina problem är inlärning och problemlösning? Nej, de papperna stämmer helt enkelt inte. Jag har mina egna problem, de behöver inte hitta på nya problem åt mig. Man har en svaghet, en neuropsykiatrisk diagnos och de skriver ner dig. Man skulle kunna skämt att man ibland undrar om de aktivt försöker göra oss bittra på samhället? Tills vi en dag kontaktar militanta extremister och säger: “Hej! Är ni militanta extremister? Jag är bitter på samhället och jag är duktig på kemi…” Varpå extremisterna – i en referens till den där Lorry-sketchen där nazister hatar österrikare – kommer att förklara att det är österrikare som har förstört det här landet och allt är deras fel*.

Nej, jag vet inte varför det är på detta sättet. Det kan vara att ovanstående, helt enkelt är vad arbetsförmedlingen skriver om sådana som jag. Du har en neuropsykiatrisk diagnos. Vi skriver att du har inlärningssvårigheter, var i sig det stämmer eller inte. Men det förklara inte var de har fått “personlighetsstörning” ifrån. Jag kan inte påminna mig att en enda psykolog har sagt jag skulle ha en personlighetsstörning. Kanske är problemet någon läkare som jag träffat i femton minuter och inte förstått någonting (en läkare som med största sannolikhet inte kommer från Österrike). Eller kan det vara att både sjukhuset och arbetsförmedlingen använder koder och det blir fel när man översätter en kod till en annan. Det sista är långsökt, jag skulle inte ha tänkt på det om det inte var för att jag själv har arbetat på sjukhuset med just de där koderna och kan tänka mig det blir fel. Hur som helst, jag ska inte överdriva, men visst är det naturligt att blir irriterad när en myndighet har information om en som inte stämmer.

* Om du undrar, nej, jag har inget emot österrikare. Ett par av mina facebook-vänner är österrikare. (En var en tjej jag försökte imponera på genom att berätta jag hade läst Robert Musil. Jag tror inte det fungerade.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.