Ekergårds mat & biologi

Pillersamhället, är läkarna också ”offer”

Om jag ska skryta med mina kändiskontakter har jag inte mycket att komma med. Jag har arbetat med en kusin till trummisen i Sahara Hotnights. Det är ungefär det. Går man utanför nöjesvärden, men på samma nivå, var min pappa kurskompis med barnpsykiatrisk och debattören Salomon Schulman. Det senaste jag såg han hade skrivit var debattartikeln Det är något som skaver med bokstavsdiagnoserna. Trotts rubriken tar Salomon Schulman mest upp medicinering och läkarnas mallar de följer inom psykiatrin överlag, inte bara om ADHD. Som äldre läkare har han perspektivet att det helt enkelt var roligare förut, när jobbet hade mer utmaningar, när det inte bara handlade om att följa direktiv och medicinera.

Missförstå mig inte. Att behandlingsmetoder inte är intellektuellt stimulerande för läkare betyder inte att det är dålig behandling. Om jag fick det att framstå som om Salomon Schulman bara bryr sig om psykiatrikerna skulle jag få be om ursäkt. Hans artikel handlar också om patienterna och han föreslår också lösningar. Däremot har jag som utomstående tänkt liknade saker, det att psykiatriker verkar spendera en icke obetydlig del av sin arbetsdag åt att rutinmässigt förnya recept och att de verkar följa direktiv (och jag förstå att det kan vara tråkigt, jag har själv jobbat med dataregister). Hur som helst, det är inte en standard ”psykofarmaka är dåligt”/”bokstavs-diagnoser är dåligt” artikel, den är värd att läsa.

Etiketter: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>