Ekergårds mat & biologi

Empati och autism

Kortversion av detta inlägg: det är en myt att autistiska saknar empati, i verkligheten kan det till och med vara tvärtom så att autistiska har starkare empati än andra. Lång version: För två år sedan gick jag en kurs för personer med högfungerande autism. En träff hade vi en en kort diskussion om empati. Som jag minns det påstod många för så sent som för kanske tio år sedan att asperger betyder att man inte har empati. Ett exempel jag kommer ihåg är att Eva Lundgren, i förbifarten, i en debattartikel skrev att tjejen i Män som hatar kvinnor hade asperger, eftersom hon inte hade empati. Jag kommenterade själv hennes artikel och därför fick man länge upp artikel om man sökte på mitt namn.

Nåja, saken är den att det är en myt. Vilket jag också skrev i min ovannämnda kommentar. En myt som borde ha försvunnit sedan länge. En tjej i kursen jag nämnde sa att problemet inte är att autistiska generellt skulle sakna empati. Problemet är det motsatta, att vi har för mycket empati för den här världen (subjektiv påstående). Det finns det som tyder på att autistiska har starkare empati än ”normala människor”. Den teorin nämns b.la. i boken Konsten att fejka arabiska av Lina Liman. Och jag trodde jag hade en artikel om det sparat i mina bokmärken, men nu kan jag inte hitta den.

Däremot har vi problem med sociala koder och kan av misstag såra någon, men det är inte samma sak som att sakna empati. Tvärtom, de som saknar empati, vet att de såra eller skadar personer, men de gör det i alla fall. Så poängen är, för att upprepa mig själv, det är en myt som måste död.

Ps. Av naturliga skäl tänker jag i vanliga fall inte skriva om vad som sades i en kurs som ovanstående. Men så länge jag inte skriver ner något personligt – och givetvis skulle jag aldrig nämna namn – tycker jag det går bra.

 

2 kommentarer

  1. Helena Nilsson Springare

    Det är en myt och speglar tyvärr den okunskap som finns kring autism.

    Jag tycker att det är så bra att du belyser det här fenomenet för jag har träffat så många ”normalstörda” människor som jag vill sätta diagnosen: ”extrem dumhet” på och i så många av de fallen så handlar det ofta om personer med noll empati. Sådana personer skrämmer mig för övrigt.
    Riktiga otäckingar är de!

    Tack för ännu ett suveränt blogginlägg! :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>