Ekergårds mat & biologi

David Eberhart, Jordan Peterson och kreationistkatten

Jag har skrivit mycket om skolan. Att jag inte kunde utbilda mig. Om jag fortsätter att skriva om det, kanske, kanske mina texter kommer att mogna fram till någon bra och konkret slutsats som kan hjälpa andra. Eller så uppfattas jag bara som en bitter rättshaverist. I en text jag skrivit men inte postade nämnde jag David Eberhard. Som ni kanske har sett hävdar han att anledningen till att flickor i dagens skola, får så mycket bättre betyg än killar, är att skolan är utformad efter flickor. Skolan bedömer inte längre kunskap utan din förmåga att resonera, något som Eberhard menar att flickor av naturen är mycket bättre på. På sextiotalet räckte det att ha rätt kunskap. Idag måste du kunna resonera – eller allra helst kunna hålla ett TED-talk. Det som slår an en sträng hos mig är att jag har detta handikapp. Resonera och hålla TED-talks är mycket svårare om du har ett handikapp som ger problem med exekutiva funktioner. Det ställde till det för mig. Oavsett om det är för att jag är pojke eller ej, hade jag föredragit om skolan hade bedömt kunskap mer än resonemangsförmåga.

 

Om ovanstående är mer bitterhet än konkret lösning får du som läsare avgöra. Det jag egentligen skulle skiva är att jag sökte på David Eberhard. Om jag skulle skriva ett inlägg om honom ville jag som minst ha läst något mer om honom. Jag fick upp en rubrik i GP om att Eberhard är en en svensk Jordan Peterson. Jag har nog ett annorlunda perspektiv på Jordan Peterson än vad många har. Jag har inte haft tid, eller ork, att sätta mig in i vad Peterson är för filur. Det jag snappat upp är att han har en hårtransplantation (precis som Trump) och att han kan vara anti-vetenskap (precis som Trump). Trotts att vetenskap har gett oss t.ex. hårtranplationer. Hans anti-vetenskap kan vara värt att uppmärksam. Det roliga exemplet är att  Jordan Peterson tror att omslingrande spiral avbildats över hela världen, eftersom till och med förhistoriska kulturer har känt till DNA-spiralen (länk till youtubevideo). Vad vetenskapligt av honom. Ett bättre exempel, är att Jordan Peterson är något av en klimatförändringsförnekare och har spelade in en video åt Prager U. Prager U är, i korthet, en amerikansk höger-blogg som tror det är ett universitet. Och relevant i sammanhanget, Prager U sprider bl.a. klimatfönekelse och kreationism.

 

Screenshot_20181012-155121~2

Bild: Bland de som kritiserar Jordan Peterson för hans Prager U-video återfinns Creationist Cat. En katt som kan prata, eftersom han blev zappad av Gud genom internet. Youtube är en freakshow.

 

Innan jag kallar David Eberhard för en svensk Jordan Peterson vill jag veta om Eberhard stödjer kreationister, är skeptisk till klimatförändringen och tror förhistoriska kulturer kände till DNA-spiralen? (Däremot behöver jag inte raljera mer om hårtransplantioner.) Samtidigt förstår jag att rubriken om en svensk Peterson är clickbate (inte för att rubriken till detta inlägg är bättre) och att den inte handlar om Petersons uppenbarligen galna pseudovetenskap.

Slutsats: jag är lite svag för bitterhet och Jordan Peterson är lite svag för anti-vetenskap.

2 kommentarer

  1. Helena Nilsson Springare

    Jag uppfattar inte dig som en bitter rättshaverist.
    Jag tycker att du skriver sakligt och intressant.. och skriver man en personlig blogg så måste man ju ibland få visa en glimt om hur och vad man känner.

    Hoppas att du har det bra i detta gråa väder! Tack för ett intressant inlägg! :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>