Ekergårds mat & biologi

Tänkte det är dags för ett inlägg om odling

Ett av mina specialintressen har varit odlande.  En kurator jag hade en gång i tiden, sa två saker om asperger syndrom. Ett, han sa att personer med asperger inte kan bli försäljare eftersom vi inte tycker om att ljuga*. Två han sa att vi inte heller kan hålla liv i krukväxter. Tydligen skulle t.ex. vattnandet vara ett stressmoment. Jag förstår, tror jag, många saker i vardagen som för andra går på rutin kan för oss ta mycket energi. Att ta hand om krukväxter blir en sak till i vardagen som tar energi. Men när man har växter som specialintresse blir det annorlunda. Då lägga man ner mer tid på sina krukväxter än vad de flesta andra gör.

För att demonstrera detta kan jag här posta en bild på min chiliodling. Det är också ett enkelt experiment med biokol. De två plantorna till höger i bild växer i blomjord utblandad med biokol. De två till vänster är planterade i blomjord utan tillsatt biokol. Det är intressant att chiliplantorna till höger är något större, men detta är givetvis inget man egentligen kan dra några slutsatser ifrån. Hur som helst kan biokol vissa sig vara en del av framtidens jordbruk.

 

chili, biokol

Jag har andra experiment med biokol planerade till våren,  jag kommer att återkomma till dem när det blir aktuellt.

* Det ska sägas att ovanstående är fritt från mitt minne, kuratorn kanske inte sa det exakt så som jag återger det. Men jag hoppas att jag inte förvrängt det hela för mycket och jag vill inte såra eventuella försäljare som läser detta. Åt andra sidan, jag har själv blivit lurad av telefonförsäljare.

Etiketter: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>