Elfordonspremien förväntas ta slut i mitten av oktober

Naturvårdsverket rapporterar att elfordonspremiens budget inte kommer att täcka alla ansökningar för 2018. I dagsläget finns det endast kvar 58 miljoner kronor av den totala budgeten på 426 miljoner kronor, motsvarande 13,6 %. Privatpersoner som funderar på att köpa elcykel eller något annat elfordon som exempelvis elmoped bör därmed slå till snarast innan budgeten tar slut. Enligt Naturvårdsverket kommer pengarna vara slut i mitten av oktober.

Diagram från Naturvårdsverkets hemsida

Elfordonspremien Naturvårdsverket

 

Fakta – Elfordonspremien

Tack vare elfordonspremien får privatpersoner som köper ett elfordon tillbaka 25 % av inköpskostnaden upp till 10.000 kr. Bidraget gäller för eldrivna mopeder, cyklar, motorcyklar och vissa handikappfordon. Från och med sommaren 2018 gäller även bidraget för eldrivna utombordsmotorer.

Elfordonspremien infördes av vår regering för att främja hållbara transportmedel och att få fler människor att byta ut bilen mot miljövänligare alternativ. Genom att få fler människor att byta bort bilen mot elfordon kan vi både minska bullernivån i våra städer och minska beroendet av fossila bränslen som leder till utsläpp av hälsofarliga partiklar och växthusgaser.

En kommentar

  1. Petter

    Tandlös premie, vi var på en fest och då kom detta upp och vi räknade till att 11 st hade köpt inkl mig själv och sökt premien. Då kom vi till frågan varför vi köpt, det var en person som använde den för att transportera sig istället för bilen. De övriga hade köpt för att detta var en kul pryl ,alltså en lyxartikel utan egentlig användning för att ersätta bilen. Kostar alltså mer än det smakar och miljön var en förlorare vid tillverkningen av cykeln och batteriet. Utan detta bidrag hade de fortsatt att trampa på sin vanliga trampcykel . Ingen vetenskaplig utredning men det säger en del om vansinnet. Jag personligen har köpt en terrängcykel för 25 700 kr minus 25 % enbart för det verkar kul ,har aldrig cyklat i skogen tidigare. Och har monterat en modul som gör att jag inte heller behöver trampa.Detta vet jag är olagligt men väldigt kul , cykeln var förberedd för detta och modulen kostade 400 kr. Dessa moduler säljs i stora volymer till Elcykelanvändare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.