Hållbarhet kräver att vi lyfter blicken

Navelskåderi, är det det det kallas? När man försjunker i detaljerna just i ens närhet och missar helheten. Det händer en del i politiken. Att politiker driver sin fråga så hårt att allt annat blir ovidkommande. Att de slåss så mycket för att sänka skatterna nu, och skapa guldlägen för företagen nu, att de inte kan lyfta blicken och missar att förutsättningarna ändras runt dem. Det kan även hända företag. Den kortsiktiga vinsten blir, kanske omedvetet men dock, viktigare än företagets totala överlevnad.

Det finns flera klassiska exempel. Kodak trodde inte på digitalkameran och nu har vi inte längre några “kodak-moments”. Stora, framgångsrika företag som har försvunnit helt.

Flexibilitet, omvärldsanalys och långsiktighet är idag viktigare än någonsin. De perspektiven är en förutsättning för att Sverige ska vara ett bra land jämfört med andra. (Det bäste vore ju såklart om alla länder var riktigt bra att leva i.) Men mer än så, de perspektiven är en nödvändighet om jorden ska förbli en bra plats att leva på.

När man dragit igång en klimatförändring som är så omfattande som vi gjort och arter dör ut i den takt de gör idag, då måste man lyfta blicken och börja göra saker annorlunda.

Men, det behöver inte vara någon motsättning mellan kortsiktig vinst och omställning till hållbarhet. En del tycks tro det, drar öronen åt sig, gräver ner hälarna i sanden och blir rädda för politik som syftar till att ställa om samhället till hållbarhet, så att jorden förblir en bra plats att leva på.

Det går att göra en smart omställning! Det kräver bara lite flexibilitet, omvärldsanalys och långsiktighet. Så kan svenskt näringsliv få vinst idag och samtidigt ställa om till cirkulär ekonomi, hållbarhet och långsiktig överlevnad. Det näringslivet alltid efterfrågar är långsiktiga spelregler. Industriklivet är en sådan satsning. Den sträcker sig till 2040 är ett konkret sätt att understödja svensk industri att blomstra inom planetens gränser.

Jag har jobbat med klimatpolitik inom Miljöpartiet i flera år och en sak är vi överens om, det vore helt ologiskt för Miljöpartiet att driva politik som får svensk industri att flytta utomlands. För det skulle med stor sannolikhet leda till att utsläppen ökar och utsläpp känner inga nationsgränser. Så jag kommer göra allt jag kan för att ytterligare stärka svenskt näringslivs förutsättningar att bli världsledande när det gäller hållbarhet, vilket också kommer stärka vår konkurrenskraft.

Med navelskåderi kommer vi stå och stampa i lösningar för 1900-talet. För att jorden ska förbli en bra plats att bo på krävs flexibilitet, omvärldsanalys och långsiktighet.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>