Hejda klimatförändringen är en utmaning, men på intet sätt en uppoffring

I dagarna börjar årets klimattoppmöte. Denna gång i Bonn. Världen är tyvärr fortfarande på väg åt fel håll. Forskare varnar för konsekvenser vid en global uppvärmning över 2 grader som världens ledare bedömt oacceptabla. Men, just nu nås inte de mål som satts och för att hålla oss under 2 grader krävs ännu mycket mer.

Att minska utsläppen av växthusgaser är oerhört viktigt och också akut. Varje utsläpp läggs till ”täcket” över oss i flera hundra år framöver.

Kraftfull politik som säkerställer att vi håller den globala uppvärmningen gör att vi undviker katastrofala konsekvenser. Men mer än så, den ger också många positiva mervärden! Vi får renare luft och mindre buller. Samverkan för att möta klimatutmaningen kan även leda till bättre relationer och färre konflikter. Framtiden blir ljusare och mindre problematisk om vi vågar ställa om idag. Stoppar man huvudet i sanden och fortsätter med utsläppen, kommer dock konsekvenserna bli mycket omfattande och vara värre för såväl ekosystem, ekonomi, migration, närmiljö som säkerhet.

Det är en utmaning att ställa om till ett fossilfritt samhälle. Men det är på intet sätt en uppoffring.

https://www.nytimes.com/interactive/2017/11/06/climate/world-emissions-goals-far-off-course.html?_r=0

 

2 kommentarer

  1. Gunnar Öberg

    Hej Elin!

    Visste du att:
    Sveriges småskaliga vattenkraft med knappt 2 000 stationer har en viktig betydelse som reglerkraft och med en produktion på 4-5% av vår totala elproduktion motsvarande behovet till en stad av Göteborgs storlek är det ett mycket betydelsefullt tillskott. Dessutom viktigt ur skyddssynpunkt då många stationer kan fungera i en krissituation om det nationella nätet faller bort. Ytterligare faktorer av betydelse idag är att den småskaliga vattenkraften har den absolut minsta klimatpåverkan tack vare sin långa livslängd och den absolut lägsta produktionskostnaden per kWh. Hur många känner till att myndigheterna planerat att de flesta av dessa stationer ska rivas ut??

    • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

      Hej Gunnar,
      Vattenkraften är viktig och bra. Med stora fördelar såsom reglerkraft. Att vi har en mix av småskalig och storskalig elproduktion spridd i landet är också viktigt för att ha en robust infrastruktur som inte är känslig för om några ledningar går av på något ställe. Vattenkraften gör att vattendrag blir reglerade och påverkar den biologiska mångfalden. Därför genomförs nu ett arbete för att se så att man har moderna miljötillstånd. Det behöver inte leda till att ett småskaligt kraftverk rivs ut. Utan bedömningar görs utifrån energiproduktion, påverkan på biologiskt mångfald, kulturvärden m.m.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.