Ett hållbart samhälle är möjligt, om vi jobbar för det

Klimatförändringen och vår negativa miljöpåverkan, som kanske påtagligast syns genom den kraftiga minskningen av biologisk mångfald, är två enormt stora utmaningar som vi lever med idag. Vi har byggt upp samhällen och ett sätt att leva på som gör att vi sågar grenen vi sitter på. Vi lever inte ekologiskt hållbart, vi lever utanför planetens gränser, vi lever på lånade resurser från våra barn och barnbarn. Det finns många sätt att uttrycka detta på. Det finns också flera sätt att försöka förklara detta på. Om alla levde som oss i Sverige skulle det behövas över 4 jordklot och earth overshoot day inträffar tidigare och tidigare varje år. Earth overshoot day är det datum då vi på vår jord förbrukat lika mycket som jorden har kapacitet att producera på ett år. (Inföll den 2 augusti 2017.) Att konsekvenserna av våra handlingar blir dessa kan vi inte ändra på. Naturen reagerar som den gör. Det går inte förhandla med ett träd att ta upp mer koldioxid än det gör, det går inte att be haven att inte bleka korallerna när det blir försurat. De ekologiska ramarna, de planetära gränserna, är fasta.

Vi kan påverka hur vi formar samhället, hur vi planerar städer, vad vi tillåts sälja i affärerna. Genom politiken kan vi påverka vilket samhälle vi vill ha. Vi kan utveckla ett mer cirkulärt samhälle, där allt cirkuleras i ett organiskt eller teknologiskt kretslopp. Vi kan planera städerna så att vi får närhet i vår vardag, där vi kan gå och cykla dit vi ska. Vi kan planera samhället så att vi lever mer i harmoni med andra arter. Vi kan utforma ett samhälle som strävar efter livskvalitet för alla.

Miljöpartiet vill forma ett samhälle där vi lever i solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet, med kommande generationer och med världens alla människor. För att ta oss närmare det samhället har vi vid vår första tid i regeringsställning gjort en hel del. Klimatpolitiken har vi kraftigt stärkt bland annat genom en svensk klimatlag som lagfäster att regeringens klimatpolitik ska utgå ifrån klimatmålen och hur arbetet ska bedrivas samt satt ett nytt långsiktigt mål som innebär att Sverige senast år 2045 inte har några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp.

Men mycket mer behöver göras och utifrån våra grundläggande värderingar om solidaritet har vi en omfattande mängd sakpolitiska förslag som tar oss närmare ett hållbart samhälle.

För att få ett hållbart samhälle behöver vi hjälpas åt. Det är ett enormt förändringsarbete som behöver göras för att vi ska kunna njuta av att leva i ett samhälle med livskvalitet, inom planetens gränser. Jag kommer göra mitt yttersta för att ta oss närmare den visionen. Jag hoppas du vill göra mig sällskap!

4 kommentarer

  1. Svenne

    Jag håller på dig, du verkar förnuftig och inte som många andra i MP där makten är viktigare än gärningen.

  2. Zacharias Tjäder

    Håller med dig Elin. Bra att du anstränger dig för att bidra till samhällsbygget i det korta och långa perspektivet. Nästa steg blir väl att skapa fundamentala partiöverskridande förslag som gör det enklare för alla att bidra. Bättre kunskapsspridning, grön teknik och möjligheten att få uppleva skillnaden mellan en frisk miljö (natur som stad) och en som sakta kvävs.

    Här vet jag ju att du och många andra har strålande idéer, så fortsätt engagera och innovera!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.