”Det är ju ingen uppoffring!”

På nattåget igen.

Träffar en kvinna som besökt en byggnad med lösningar för ett hållbart boende. Vi börjar diskutera varför det är så svårt att förmedla den kreativitet, innovation, samvaro och social hållbarhet som det innebär att lösa klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald. Det är ju ingen uppoffring! Det är så oerhört många mervärden som uppstår!

För några år sedan deltog jag i en bokcirkel kring boken Blue economy. Den samlar exempel från hela världen där man tex producerar värme, odlar livsmedel, skapar textilier m.m. på sätt som tar vara på avfall, gör att jorden blir näringsrikare, ökar den biologiska mångfalden, tar mindre resurser i anspråk eller på andra sätt genom kreativa lösningar gör gott för miljön samtidigt som man skapar sådant som vi människor har behov av.

Exemplen är många. Läste senast idag om en man som byggt sitt hus inuti ett stort växthus. Avloppsvattnet från huset bearbetas och används som näring till växterna i växthuset och de äter vad de själva producerat nästan året runt.

Men av någon anledning stannar ofta dessa pilotprojekt vid att vara just pilotprojekt. Det konventionella byggandet fortsätter som vanligt, den konventionella livsmedelsproduktionen fortsätter som vanligt, vi fortsätter planera städer som vanligt. Det är väldigt enkelt att göra som vi alltid har gjort.

Det är här politiken behöver komma in. Vi behöver visa att ett hållbart samhälle är möjligt och att det är dit vi ska. För börjar vi i stor skala anamma de kreativa lösningarna, innovationerna och samverkan för att bygga ett hållbart samhälle, då kommer fantastiska mervärden på köpet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.