Minskade effekttoppar och 100% förnybar el

Målet 100% förnybar elproduktion har MP drivit länge. Och nu har det brett stöd i riksdagen att nås till 2040 genom överenskommelsen i Energikommissionen.

Energimyndigheten tittar på hur detta ska nås. Den förnybara elproduktionen behöver byggas ut och samtidigt behöver gamla vindkraftverk vars livslängd tar slut innan 2040 successivt bytas ut. Det är fullt görbart. Men det går också hand i hand med två andra viktiga åtgärder. Det ena gäller energieffektivisering. Fler och fler saker i samhället elektrifieras men vi har också under lång tid haft tillgång till relativt billig el och det har därför inte alla gånger varit lönsamt att investera i energieffektiviserande åtgärder. Det finns en stor potential att göra samma saker eller till och med fler saker men med mindre el. Det andra gäller effekttoppar. Vissa tider på dygnet och dagar på året – särskilt de kallaste vinterdagarna – så använder vi mer el. Dessa kallas effekttoppar. Under effekttopparna toppas energiproduktionen ofta upp med fossila resurser och för att få ett så stabilt elsystem som möjligt är det bra om elanvändningen är så jämn som möjligt, därför är det viktigt att kapa effekttopparna.

Vi i miljöpartiet vill därför minska effekttopparna genom att minska andelen direktverkande el för uppvärmning och öka möjligheterna till lokala och regionala energilager.

Med 100 % förnybar elproduktion så kan vi driva allt vi använder med minimal klimatpåverkan. Och de dagar vi producerar mer än vi själva använder kan vi dessutom exportera elen till länder som annars skulle använda kolkraft.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.