Ett klimat som människor aldrig upplevt

Sedan industriella revolutionen har halten koldioxid i atmosfären ökat från att ligga mellan 180-280ppm (miljondelar) de senaste 800 000 åren, till att idag vara över 400ppm.

Om inte utsläppen av växthusgaser hejdas beräknas jordens medeltemperatur ha stigit med 4 grader till ca år 2100. Ett klimat som mänskligheten aldrig tidigare upplevt.

Som riksdagsledamot för Miljöpartiet kommer jag kämpa för att:

  • Möjliggöra för alla som lever i Sverige att minska sina utsläpp till hållbara nivåer
  • Skapa fossilfria goda transporter i hela landet
  • Stödja svensk industri att bli helt fossilfri och främja export av denna teknik

Sveriges klimatledarskap är viktigt!

Vi i Miljöpartiet vill göra den samhällsomställning som klimatutmaningen kräver och använda den som hävstång för att skapa bättre livskvalitet i hela landet. Vi måste ha rätt lösning på rätt plats. Klimatet kan inte vänta. 

 

Etiketter: , , , ,

8 kommentarer

  1. Petter

    Det finns ju ett bra sätt om man sköter brytningen på ett bra sätt och använder nyaste tekniken KÄRNKRAFT !

    • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

      Kärnkraften har lägre växthusgasutsläpp av kol och olja, men högre utsläpp än vind, vatten och solenergi ur ett livscykelperspektiv. Orsakerna till att vi inte bör satsa på kärnkraft för framtiden är dock främst inte klimatrelaterade utan har att göra med andra risker. Det handlar om olycksrisk, miljöpåverkan lokalt runt verksamheten (uranbrytning och kylvatten m.m.) och framförallt problemet med slutförvar. På globalt nivå har vi nu producerat massor av radioaktivt avfall som vi inte har en långsiktig plan för hantering av. Jag vill inte använda mig av teknik som lämpar över radioaktivt avfall på kommande generationer att hantera – när det finns hållbara alternativ. Låt oss satsa på det som också riksdagen antagit som mål 100% förnybar elproduktion till 2040.

  2. arbetare

    Rätta mig om jag har fel , men står inte Sverige för ungefär EN PROMILLE av världens koldioxidutsläpp om vi inte räknar med den växande svenska skogens koldioxidabsorption ???

    Enligt Naturvårdsverket tar skogen upp ungefär 80% av denna promille vilket gör att våra eventuella utsläppsminskningar är lika märkbara som en piss i atlanten i ett internationellt perspektiv ……

    Jag kan alltså fortsätta att köra min snåldiesel med gott samvete , hur står det till med ert språkrörs jättepickup , hur tänker ni kämpa mot den ???

    • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

      Alla kan säga ”nejmen mina utsläpp är ju så små” och så blir resultatet att ingen gör tillräckligt och vi och framförallt dagens förskolebarn får sitta med konsekvenserna av klimatförändringen i knät.

      Sverige har en liten befolkningen i förhållande till jordens befolkning, därav liten andel av globala utsläpp. Men vi är också ett rikt land, ser vi till våra konsumtionsbaserade utsläpp så står varje svensk i snitt för 8 ton CO2eq/person och år + 3 ton som varje svensks andel av offentlig sektors konsumtion. Det är alltså 11 ton, som måste ner till ca 1 ton om vi ska klara Parisavtalet och alla får lika stort utsläppsutrymme.

      Skogen är viktig, både som kolsänka och som material som kan ersätta petroleumprodukter. Men det blir missvisande att kvitta svensk skogs upptag av CO2 mot utsläpp från fossil energianvändning i Sverige. Sverige som land har mycket stor biokapacitet (pga markens förutsättningar och låg befolkning). Vi sak värna vår skog, både upptag av CO2 och andra värden. Men skogen måste också ses i ett internationellt sammanhang och på global nivå så har vi idag netto-utsläpp av växthusgaser från skog- och markanvändning.

      • arbetare

        Och medan ni svenska politiker silar mygg och sväljer kameler så fortsätter Kina ,Indien och USA att elda kol och araberna tänder eld på varandras oljekällor på daglig basis ……

        DÄR kan man tala om utsläpp …..

        Varför inte göra åtgärderna där de gör mest nytta , d v s någon annanstans????

        • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

          Hej,
          Vi driver också klimatfrågan mycket aktivt på den internationella arenan. Just för att få bukt med utsläpp liknande de du nämner också. Det gäller exempelvis internationella klimatavtal, diskussioner om handelsavtal och genom att föregå med gott exempel för finansiering av klimatinvesteringar i andra länder, både för att minska utsläpp och hjälpa andra länder anpassa sig till ett förändrat klimat.

          Utsläppen i Sverige behöver dock också tas om hand och där har vi det största mandatet att påverka. Genom att stödja svensk industri att bli fossilfri kan vi även utveckla ny teknik att exportera till andra länder. Sverige har idag mycket stort förtroende internationellt när det gäller klimatfrågan vilket gör att andra länder vänder sig till oss för att hitta lösningar på sina egna utsläpp. Det klimatledarskapet är oerhört viktigt för att minska utsläpp i andra länder. Det klimatledarskapet vill vi i Miljöpartiet upprätthålla och stärka.

  3. Bergis

    Vi får inte bättre klimat med er politik. Vi får bara en massa problem med ekonomiska migranter som vill hit till Sverige eftersom det är ert huvudfokus, inte miljön.

    • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

      Miljöpartiet tar klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald på största allvar. Vi har också gedigen politik för att minska utsläppen både i Sverige och, genom teknikutveckling och internationellt klimatledarskap, även i andra länder. Du får gärna läsa mer i vår Klimatfärdplan som innehåller över 140 klimatpolitiska förslag.

      När det gäller migration vill Miljöpartiet ha en ansvarsfull migrationspolitik. Då handlar det om
      – att ta i beaktande den globala verkligheten där fler och fler människor nu drivs på flykt och UNHCR beräknar att antalet människor på flykt kommer stiga kraftigt.
      – att Sverige välkomnar människor och har en rättssäker asylprocess
      – att vi har en god integrations- och etableringspolitik som gör att alla människor i vårt samhälle känner som en del av vårt samhälle, är trygga och kan delta i arbetsliv, föreningsliv m.m.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.