Offensiv global klimatpolitik

Lösningarna för att möta klimathotet finns. Men för att klara klimatet behövs ett starkt ledarskap. Klimatförändringarna påverkar livet överallt på jorden. Stigande havsnivåer, torka och krympande resurser leder i dag till konflikter, krig och svält. De beslut som vår generation tar nu är avgörande för allas vår gemensamma framtid.

Nästa mandatperiod vill vi:

  • Arbeta för att stoppa prospektering och nyexploatering av fossil energi som kol, olja och fossilgas samt fasa ut subventionerna till den fossila energin – i Sverige, EU och globalt.
  • Reformera EU:s regler för statsstöd, stödsystem och hela politik så de bidrar till och inte motverkar ett fossilfritt samhälle och genomförandet av Parisavtalet. Vi vill se en klimatlag på EU-nivå.
  • Fasa ut fossilt innehav i svenska pensionsfonder och offentliga finansiella placeringar och övergå till hållbara investeringar som stödjer en 100 procent förnybar energiproduktion.
  • Stärka skyddet av Arktis och andra känsliga områden.
  • Satsa mer på forskning, tester och samarbeten för att på ett hållbart och effektivt sätt binda tillbaka en del av de utsläpp som redan gjorts.

 Milky Way

Vill du veta mer?

Läs vårt nationella valmanifest här.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. thedoctor

    Hej Elin!

    Detta låter klockrent. Ett område där jag dock känner att Miljöpartiet är väldigt osynligt är i arbetsrättsfrågor. Man kan lätt förledas att tro att det bara handlar om löneförhandlingar så som det ofta låter i media med procent hit och dit men det innefattar så mycket mer. Arbetsmiljöfrågor och trygghet inte bara på jobbet utan även utanför. Har man en osäker anställning så är det mycket i det privata som riskerar att hämmas, som utbildning, hälsa, möjlighet att skaffa bostad eller rent av ett mobiltelefonabonnemang, kulturella och andra samhällsengagemang. Men även miljöfrågor riskerar att stryka på foten p.g.a. ekonomisk otrygghet, ja rent av fattigdom.

    Så var står Miljöpartiet och du när det gäller osäkra anställningar, LAS, ökade och förstärkta arbetsmiljökontroller och arbetsmiljöforskning?

    Hur ställer du dig och Miljöpartiet till striden kring strejkrätten som rasar nu där åtminstone ledningarna inom S och LO har en väldigt märklig hållning till sin egen historia och de rättigheter och möjligheter som man kämpat sig till under drygt 100 år?

    Vad är Miljöpartiets och din hållning till facklig verksamhet rent allmänt?

    Med vänliga hälsningar, Patrik Hockum

    • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

      Hej Patrik,
      Ja dessa frågor är väldigt viktiga och vi i Miljöpartiet får sällan utrymme att tala om dem tyvärr. Så tack för frågan 🙂

      Vi i Miljöpartiet vill ha robusta sociala skyddsnät. Saker som vi driver är tex.
      – att människor ska ha mer makt över sin tid – vi vill genomföra reformer som sänker normalarbetstiden och ökar människors möjligheter att påverka sin arbetstid och sina arbetsvillkor
      -införa möjlighet till särskild utvecklingstid för att ge människor chansen att fortbilda sig, starta företag eller att genom utbildning välja en ny väg i livet. (i stil med det som tidigare kallats friår)
      – reglera och definiera de sociala företagen i lag så att det blir enklare för Arbetsförmedlingen att samarbeta med dem kring grupper långt från arbetsmarknaden
      – arbeta för jämställda löner och karriärmöjligheter och lagstifta om könskvotering i bolagsstyrelser
      – förbättra trygghetssystemen vid arbetslöshet och sjukdom
      – höja garantipensionen
      – ta bort skillnaden i beskattning av pension och inkomst av arbete

      Jag tycker att våra trygghetssystem idag ofta är alldeles för fyrkantiga. De upplevs utformade utifrån idén att alla jobbar vardagar 8-17 men så ser inte verkligheten ut. Jag vill se till att de sociala skyddsnäten är robusta även för egenföretagare, för den som jobbar kvällar och helger deltid osv. Vi måste också se till att ingen faller mellan stolarna mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Jag har sett människor som pluggar för att läsa upp sina betyg tvingats sluta sina studier för att de behövt försörjningsstöd, jag tycker man ska kunna fortsätta plugga medan man står inskriven på Arbetsförmedlingen tex.

      Sedan har vi arbetsmiljöfrågan. Den är oerhört viktigt. Miljöpartiet är väldigt tydliga med att vi måste sluta bränna ut planeten – och oss själva. Den psykiska ohälsan och stressrelaterade sjukdomar ökar i en skrämmande takt. Vi måste få en mycket bättre arbetsmiljö brett i samhälle, det är särskilt viktigt för att offentlig sektor ska klara bemanningen framöver. Idag förlorar vi sjuksköterskor, poliser och lärare för att arbetsmiljön inte är tillräckligt bra. Det är inte ok.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.