Ödmjukast, tack för varje röst

För 100 år sedan, 1918, beslutade Sverige om allmän och lika rösträtt för alla kvinnor och män. I söndags valde 618 personer i Västerbotten att använda den rösträtten till att sätta ett kryss framför mitt namn på riksdagsvalsedeln och därmed ge mig förtroendet att representera dem i Sveriges högsta beslutande församling, riksdagen. Jag är djupt och ödmjukt tacksam!

Nu har rösterna räknats klart och mandaten fördelats. Då Miljöpartiet förlorat 9 mandat i Sveriges riksdag så får inte Miljöpartiet i Västerbotten ett riksdagsmandat denna gång och jag kommer därmed fortsätta på mitt vanliga jobb här hemma. Resultatet visar också att varje röst räknas. Hade 265 fler personer i Västerbotten valt att rösta på Miljöpartiet hade det sista miljöpartistiska riksdagsmandat tillfallit vårt län.

Nu pågår regeringsförhandlingar och vi alla avvaktar resultatet av dessa. Jag hoppas innerligt att resultatet inte blir fyra förlorade år för klimatet. Det har vi helt enkelt inte tid med. Vi behöver bygga ut infrastrukturen för förnybara drivmedel i hela landet, nu, och stödja svensk industri att fasa ut kol och olja, nu. Vi behöver skapa förutsättningar för alla som lever i vårt fantastiska land att leva ett gott liv – inom planetens gränser. Idag konsumerar vi som om vi hade 4,2 jordklot. Det är levnadsutrymme som vi tar av våra barn. Många ser detta och vill leva hållbart, men för att nå ända fram behövs politiskt ledarskap som skapar förutsättningar. Min förhoppning är därför att Miljöpartiet får fortsatt inflytande i regering.

Mitt engagemang för klimatet, biologisk mångfald, jämställdhet och ett samhälle inom planetens gränser fortsätter lika starkt. Ni är varmt välkomna att följa mig i det arbetet här på bloggen, på facebook och instagram.

Än en gång till er alla som röstat på Miljöpartiet, varmt och ödmjukt tack. Tillsammans kommer vi forma en framtid att längta till!

 

2 kommentarer

  1. dagl

    En komplimang för en innehållsrik blogg och att du vanligen kommenterar inlägg på ett sakligt och detaljerat sätt, Därmed inte sagt att jag håller med om allt men troligen mer än för andra partier.
    Men jag vill se ökade utsläppsminskningar NU vid sidan av långsiktiga och det har MP inte leverat.
    Jag har bidragit till att du inte blev vald genom http://blogg.vk.se/dagl/2018/08/12/rosta-inte-pa-miljopartiet/
    MP gör reklam för klimatet kan inte vänta. Ändå ökade svenskarnas klimatutsläpp med en MP miljöminister! De sk territoirella utsläppen minskar sedan 1990 men bara ca 1% per år och minskningstakten har inte accelerat utan snarare minskat trots ökat inflytande av MP.
    MP har för många andra mål vid sidan om klimatet och vad MP gör långsiktigt är ofta negativt NU och bygger på för optimistiska framtidsprogonoser. Prioritera klimatet NU högst istället!
    Det underlättas nog av att inte vara i Regeringen.

    • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

      Hej Dag,

      Jag har full förståelse för frustrationen av att utsläppen inte minskar snabbare. De skulle behöva halveras globalt de kommande 10 åren. Sveriges territoriella utsläpp kommer främst från industrin och transporterna. Från industrin handlar det om stål- och cementindustrin som ju också har en stor export, samt från raffinaderier som producerar fossila drivmedel som sedan ger då ytterligare utsläpp när de väl används i fordonen.

      Miljöpartiet har under mandatperioden tagit tag i dessa frågor, men utsläppsstatistiken har 2 års fördröjning (SCB:s och Naturvårdsverkets senaste siffror är för 2016) samtidigt som det för olika politiska åtgärder tar lite tid att få dem på plats och ytterligare lite tid att de ger effekt på statistiken. Därför går det inte att kolla på utsläppsstatistik för olika år och koppla dem till vilka som satt vid makten just de åren. Utsläppen är idag konjunkturkänsliga eftersom vår tunga industri exporterar mer vid högkonjunktur.

      Det MP gjort i regering är exempelvis:
      – Driva igenom klimatlagen med mål om nettonollutsläpp 2045, etappmål till 2030 och 2040. Klimatpolitiskt råd som granskar regeringen etc. (Trädde i kraft januari 2018)
      – Reduktionsplikten (bränslebytet) med lagkrav om att reducera CO2-utsläppen från bensin och diesel vilket uppnås genom ökad inblandning av biodrivmedel, vilket successivt ska höjas (trädde i kraft juli 2018)
      – Bonus-malus, som för nybilsförsäljningen ger bonus till el- och gasbilar och malus (förhöjd skatt som finansierar bonusen) för fossildrivna bilar (trädde i kraft juli 2018)
      – Hållbarhetsmål i årsredovisningen så att det statliga ekonomin även utvärderas utifrån hållbarhet
      – Klimatklivet, investeringsstöd som alla utom privatpersoner kan söka för investeringar som minskar utsläpp av växthusgaser, ansökningarna prioriteras utifrån mest klimatnytta per investeringskrona – har lett till utbyggnad av laddinfrastruktur, biogasanläggningar, byte till förnybar energi inom industri och mycket mer (trädde i kraft 2015 och har sedan successivt höjts)
      – Industriklivet, finansierar innovation och investeringar för att ställa om den tunga industrin – det var efter att detta infördes som stålindustrin satte som mål att vara fossilfria senast 2045 och som Cementa gick ut med att bli fossilfria.

      Utöver detta har vi i regering genom uppdrag till våra myndigheter dragit igång ett stort omställningsarbete som rör allt ifrån infrastrukturplanering för fossilfria transporter, stora samarbeten mellan sex statliga myndigheter, Trafikverket har tagit fram nationell plan för laddinfrastrutkur, alla Länsstyrelser ska ta fram nya regionala klimat- och energistrartegier och planer för infrastruktur för elfordon och förnybara drivmedel för alla län (vilket ska vara klart 2019), Boverket arbetar mer med hållbart byggande och klimatdeklarationer för att minska utsläppen i byggskedet och mycket mycket mer.
      Sådant arbete som är oerhört viktigt för att ställa om till ett fossilfritt hållbart samhälle, som inte ger några flashiga rubriker och som det är helt nödvändigt att sitta i regering för att åstadkomma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.