Kvinnors rättigheter i hela EU

Valet till EU-parlamentet är i allra högsta grad ett värderingsval.

En grön våg sköljer över Europa. En progressiv kraft, för att hejda klimatförändringen, stå upp för alla människors lika värde, för kvinnors rättigheter, för hbtq-personers frihet, för solidaritet. Samtidigt växer nationalistiska, protektionistiska och populistiska partier. Som vill inskränka kvinnors rättigheter, bygga murar och ställa människor mot varandra.

Mycket står på spel!

Jag vill att alla kvinnor i hela EU ska kunna studera, jobba och leva utan att utsättas för sexuella trakasserier. Vi måste bära med oss kraften från #metoo i alla belslut. Så som vi (MP) i Sverige fick med oss riksdagen, så vill jag att vi i hela EU ska kräva att alla arbetsgivare och utbildningsanordnare tar ansvar för att aktivt motarbeta sexuell diskriminering, sexuella trakasserier och sexuellt våld. Jag vill försvara och arbeta för rätten till abort, preventivmedel och sexuell jämlikhet.

Samtidigt ser vi hur företrädare från SD och KD vill inskränka aborträtten, återigen försämra kvinnors rättigheter, och de nämner inte vid ett tillfälle ansvaret hos de män som orsakat en oönskad graviditet.

Jag vill införa krav på jämställdhetsperspektiv i all EU-lagstiftning kombinerat med mål som kan följas upp och utvärderas. Alla kvinnor i EU förtjänar jämställdhet! Så är långt ifrån fallet nu, därför behöves ett systematiskt arbete i EU komma på plats.

Vi har fri rörlighet inom EU. Men hbtq-personer och minoriteter som reser inom Europa är långt ifrån lika trygga i alla länder. I miljöpartiet vill vi införa ett straffrättsligt skydd mot hat och hets mot minoriteter och hbtq-personer på EU-nivå, likt Sveriges lag om hets mot folkgrupp.

Det är en fundamentalt annan människosyn som de nationalistiska, protektionistiska och populistiska partierna nu går fram med. I flera EU-länder blir nu minoriteter mer och mer utsatta och här i Sverige ser vi en retorik från de konservativa partierna som göder främlingsfientlighet. – Det är en oerhört destruktiv väg de vandrar!

Den gröna gruppen i EU-parlamentet kan komma att bli vågmästare. Varenda röst räknas för om vi ska få ett EU som står upp för kvinnors rättigheter, för minoriteter och hbtq-personers frihet.

Detta EU-val blir avgörande för vilka värderingar som får inflytande i Europa. #röstagrönt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.