Elisabeth Gunnarsson, Umeå

Sommarplantering

Av , , Bli först att kommentera 0

i dag har det varit stora blomplanterardagen. Började i går med att göra blomsterarrangemang i krukor, blev riktigt nöjd. I dag har mina egenodlade sommarplant fått flytta ut i rabatter och i urnor. Mäkta stolt över min klockranka. Så snart är altan tom på plant, bara tomater, gurka, paprika, chilli och melon kvar. I morgon blir dom sista plantorna planterade. Fick ge upp idag, alla miljoner knott tyckte verkligen om mig idag, så tillslut så flydde jag in, stod inte ut med dessa odrägliga och jobbiga odjur, som far in i ögon, näsa öron och mun innanför kläder.

Hoppas nu på bra väder i helgen så vi får börja montera ihop växthuset, så nästa år blir det förhoppningsvis inga plant på altan :-)

Nu är det bara utejobb som gäller, mycket som ska fixas till ute, hängrännor, taket, jordhögar som ska krattas ut, veden som ska ladas in. Ja de finns alltid jobb….om man vill, vill säga.

Önskar alla en fortsatt trevlig sommar och hoppas att värmen kommer tillbaka

 

Bli först att kommentera

Jul

Av , , Bli först att kommentera 5

Hej!

Då var julen över för denna gång.

Här har det hänt en hel del sen sist jag skrev. Innerväggarna i köket har isolerats. En järnspis har åter kommit till huset. Blev så glad när jag hade hit sotaren för att inspektera skorsten, trodde väl aldrig att den skulle bli godkänd efter att ha stått öppen för väder och vind i över 20 år. Men den var helt perfekt, inga sorickor och inga lösa stenar. Dessutom en stor eloge till ställningen runt skorsten som vi hade gjort. Han tyckte att alla skulle ha en sån regäl ställning.  Så de var bara att införskaffa en järnspis. Nu hade vi tur och fick tag i en billligt, enda kruxet var att vi skulle få slipa och putsa upp den själv. Så jag stod flera helger slipa, slipa och putsa och putsa, sedan svärta den med spissvärta. Men de var värt all möda.

Vi murade och gjorde allt jobb själv. Sen var det bara att ta hit sotaren för att få ett godkännande att få elda. Kan säga att vi fcik väldigt mycket beröm att vi hade gjort ett bra jobb.

Nu eldas det i spis och det är en behaglig värme som sprider sig. Tänk vad livet är härligt. Nu står den där där den en gång stod när när jag var barn, minns hur famor brukade elda.

//Elisabeth

Bli först att kommentera

Höst

Av , , Bli först att kommentera 4

Var väldigt länge sedan jag skrev här. Tiden den går och man hinner inte så mycket.  Har väl inte hänt så mycket sedan sist, blivit mest utejobb. Vi har gjort  ställning runt skorsten så  sotaren kan  inspektera skorsten, jag håller tummarna att den är ok. Planerat och röjt bakom garaget,. Röjt nere vid mamma och pappa.

När de har varit fint väder har man varit ute och vid regn har man pysslat på inne. Gästrummet är de bara väven på väggarna som fattas nu, så de blir vinterns jobb. Ska slipas de som spacklats.

Förra veckan köpte jag material till att inreda hallen uppe, som ska bli tv-rum. Taket ska få droppskydd och isoleras. Väggar reglas och isoleras, En ny vägg ska byggas mot rummet ovanför salen (som vi tar vid ett senare tillfälle).

Till helgen ska köket rivas ner och vi ska isolera väggar i köket. Så i veckan har jag fått plocka ur alla skåp, så nu står det porslin i sovrummet, kastruller skålar  där de fanns tomma ytor att ställa på. Måste få den väggen klar innan vi kan sätta in järnspisen. I veckan har fönstren putsats och innerfönstren har satts in. Börjar vara kallt så de var dags.

Amplar och urnor har fått enris och ljung,  rosorna inbäddad i löv och granris, Granar satt i rören vid slänten. Så nu är det bara att invänta den vita varan

Tjingeling

 

 

Bli först att kommentera

Midsommar

Av , , Bli först att kommentera 0

Så var det Midsommar 2010

Så var vi då här, för midsommarfirande. Bilen full lastad med blommor och jord och en åkgräsklippare

I helgen så blir gästrummet (Bertils rum, i våra ögon så kommer det alltid att heta så ) invigd med nattgäster.

Är så nöjd över hur rummet blev. Stort och ljust. Synliga stockar i taket, med ett trätak som går i stil med dom. Fotot av Bertil har fått sin hedersplats, så det är det första man ser när man kommer in, och det känns så rätt och riktigt.

Ska inviga nya åkgräsklipparen som vi införskaffade i veckan. Vi har ju bara ca 3000 kwm att klippa. Ska plantera blommor i avloppsrören som vi har satt upp på gården vid slänten, de blir nog snyggt och lite eget. Roligt att ha något som ingen annan har. Blir surfina i dom vita och mörk cerise.

Jag vet att många vill se bilder, men jag måste erkänna att jag har försökt att lägga ut bilder, men jag får inte till det, vet inte riktigt hur jag ska göra.

Vill på detta sätt önska alal en trevlig Midsommar till alla som läser min blogg

//Elisabeth

 

Bli först att kommentera

Gästrummet

Av , , Bli först att kommentera 1

En evighet sedan jag skrev här.

Men det har hänt en hel del sen sist.

Golvet i gästrummet är på plats, väggar isolerad, pappade och gipsad. Den nya väggen mot hallen är klar. Takbrädorna är lackade  Dragit rör och satt en fläkt i väggen för att få upp överskottsvärmen. Halva taket är sisolerat, pappat och takbädorna är satt dit. Stockarna i taket är slipade och putsade, dom blir så fina. De kommer att bli det finaste rummet i hela huset. Planen är att få rummet klart till midsommar, så våra gäster slipper att sova i köket.

I går tömde vi, rensade  och rengjorde vattenkällan, som säkert aldrig är gjort. Även källan upp mot berget, blev tömt och rengjort. De ska få fungera som trädgårdsvatten.

I dag blir det inne jobb av något slag, eftersom "regnet de bara öser ner"

Jag återkommer med mera info om vad som blivit gjort senare.

//Elisabeth

 

 

Bli först att kommentera

Ny månad

Av , , Bli först att kommentera 0

Så var vi då inne i oktober månad. I helgen kom innerfönstren på plats, gjorde på gammalt vis, som min farmor gjorde här, med bomull och dekorerade med små enriskvistar med bär på och lingonklasar, sedan klisterremsor runt om.  Blev riktigt snyggt.

Idag blir det att fortsätta ute, med att städa upp det sista och ställa bort att krukor. Såg jag hade myggapparaten fortfarande ute, men de är ju ganska myggfritt nu, så jag tror jag kan ställa undan den tills nästa år.

Tänkte ge er lite fakta om oktober som jag hämtade på wikepedia.org

Oktober är årets 10:e månad i den geografiska kalendern och har 31 dagar. Den innehåller 274:e dag (275 till 305:e vid skottår).

På grund av vårt sommartidssyste, är den också årets längsta månad – 1 timme längre än övriga månader med 31 dagar, eftersom man i oktober återgår till nrmaltid. Namnet kommer från latinets October, den 8:e månaden i den äldre romerska kalendern (fram till 153 f.Kr) var denna månad nämligen årets åttonde.

Oktober kallades förr i Sverige slaktmånad, i Danmark saedemåned (sådden utfördes då) och i Tyskland Weinmonat (vinmånad).

//Elisabeth

 

Bli först att kommentera

Mitt i veckan

Av , , Bli först att kommentera 0

Så har då halva veckan gått. Kallat och friskt på mornarna nu, man sitter inte ute allt för länge i morgonrocken och dricker kaffe nu längre, men man vaknar.

Jag ligger efter i mitt tidschema, har inte hunnit med  de jag hade tänkt.

Men i dag har jag fått mycket gjort iaf, fönstren är nu putsade klart, målat runt fönster + fönsterbrädorna i kök, sovrum och toan. Nu är det bara innerfönstren som är kvar att putsa å sedan sättas in. Men de blir morgondagens jobb. Nu ska köttet stekas till biffgrytan som blir fredagsmiddan, när min sambo, min svägerska & hennes man kommer.

Man känner lite rädsla när man är ute, då man vet att de finns gått om björn här. När de börjar skymma så vill jag inte gå ut, man vet aldrig vad som kan dyka upp. Men då tror jag att jag skulle svimma av chock.  Snipp snapp slut, nu var de slut för idag

//Elisabeth

 

Bli först att kommentera

Höst fint ute

Av , , Bli först att kommentera 0

Efter en kall natt och morgon,så kom då solen fram och det blev ganska varmt så man kunde ge sig på fönsterputsning utvändigt. Sen blev det städning ute, tömma upp krukor och dekorer mina stora krukor med ljung och ris och pumpor. Så nu är det höstfint ute. Är inte så länge sedan man höll på att plantera ut alla blommor, nu står man och tippar upp dom på komposten. Sommaren är allt för kort, men hösten är en vacker årstid, med dess färprakt som skogen ger oss, då blir man glad, så jag ska inte klaga för jag älskar hösten.

Nu bli det att behandla cafébord och stolar med teakolja, så dom håller sig fina. Sen blir det bara att slappa och ta det lugnt.

//Elisabeth

Bli först att kommentera

Årets första snö

Av , , Bli först att kommentera 0

Idag kom årets första snö, jag trodde inte mina ögon där jag gick och klippte gräsmattan, så det var bara att ställa bort klipparen, tänkte att jag får nog hämta fram snöskyffeln i stället. 

Vet inte om snön har kommit så här tidigt nån gång, men de har det säkert gjort.

//Elisabeth

Bli först att kommentera

Fönsterputsning

Av , , Bli först att kommentera 0

 

Så var det måndag igen och  ny vecka. Dagarna dom rusar iväg med en väldig fart. Jag brukar tänka på min pappa när jag tycker att tiden rusar iväg, han brukade säga: vänta tills du blir lika gammal som jag, då ska du få se vad tiden rusar iväg fort. Han hade så rätt, desto äldre man blir så tycks tiden rusa iväg. Ibland brukar jag tänka, att man ska göra något som är tråkigt så kanske tiden stannar upp lite. Men varför ha tråkigt när man kan ha roligt.

Kall morgon + 5.4 och blåsigt, men solen börjar titta fram nu.  Idag har jag tänkt börja putsa fönster och sätta in innerfönstren, de börjar bli dags för det nu.

Sen tror jag att jag ska ta kameran och ge mig ut och fota lite vackra höstbilder. Jag älskar hösten med alla dessa vackra färger på träden, ser ut som skogen brinner. Kan bli ett bra målarmotiv. Nu när allt jobb börjar bli klart ute så kanske man kan plocka fram staffliet och oljefärgerna och börja måla igen, nu var det länge sedan. Det är avkopplande och stimulerande och då rusar verkligen tiden iväg.

Ta vara på dagen och var rädda om varandra

//Elisabeth

 

Bli först att kommentera