(S)mutskastning är aldrig OK!

Det är 25 dagar kvar innan valet, förtidsröstningen öppnar den 22 augusti, det är ett intensivt spännande val som närmar sig. Stor del av kommunikationen med väljarna sker på sociala medier och det finns många fördelar med detta. Tyvärr missbrukas sociala medier och (S) i Västerbotten har verkligen trampat i klaveret och tagit en bild av (M) riksdagsledamot Edward Riedl och skrivit ett helt annat budskap, det är oerhört trist med en smutskastningskampanj istället för att framföra sina egna budskap. Ännu mer trist att vi har minsitrar som gillar inlägget och när hon får veta att det är ett fejkat budskap så reagerar hon inte på det och tycker det är okej med lite satir i valkampanjen. Jag kan aldrig acceptera att en valkampanj ska bedrivas genom smutskastning istället för att diskutera sakfrågor.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Fler vägar in!

Vi har en utmaning att möta och den finns inom många områden redan här att hantera. Jag pratar om kompetensbrist inom flera yrkesområden. Vi ser det inom vård och omsorg, vi ser det inom många tekniska yrken, vi ser det inom läraryrken, polis, ja områdena är många. Nu har den rödgröna regeringen öppnat upp för att det ska finnas fler vägar att bli lärare. Arbetslivserfarenhet och tidigare studier ska tas tillvara, och det ska gå att läsa in det man saknar på ett effektivt sätt. På papperet låter det som en bra satsning. Jag hoppas att det går att genomföra utan det regelkrångel som brukar omgärda ”genvägar”.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Valkampanjen drar igång på allvar

Valet närmar sig med stormsteg. Det är 30 dagar kvar till valet och idag är första dagen för att sätta upp valaffischer. I morgon öppnar Alliansen dörrarna för vår gemensamma valstuga. Den ligger i gamla Åhlenshuset bredvid KappAhl. Vi kommer att bemanna vallokalen varje dag från och med den 18 augusti. Kom och besök oss och prata politik och ta del av hur vi vill förändra Lycksele.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Sverige tappar placeringar !

Av , , 2 kommentarer 1

Stefan Löfven var tydlig med sina vallöften och lovade 2014 att Sverige skulle ha Europas lägsta arbetslöshet inför valet i höst. Det löftet har inte heller uppnåtts. Sverige ligger nu på plats 21 i världen med en arbetslöshet på 6,3%. Lägsta siffra står Tjeckien för på2,45 så vi har en lång väg kvar innan vi kan påstå att vi har Europas lägsta arbetslöshet. Våra grannländer ligger betydligt bättre än oss, Island ligger på 2,8%, Norge 3,8% och Danmark på 5% . Under brinnande högkonjunktur har skatterna höjts med 60 miljarder kronor och de statliga utgifterna har ökat ännu mer. Sverige är dåligt rustad för nästa lågkonjunktur.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

Spännande kommission!

Den rödgröna regeringen har tillsatt en jämlikhetskommission. Den ska presentera sina förslag den 31 maj 2020. Kommitténs huvudsakliga uppgift är att ta fram förslag om åtgärder som bidrar till att utjämna skillnader i uppväxtförhållanden samt i möjligheter till god utbildning och arbete med goda arbetsvillkor. Kommitténs arbete ska också bidra till ökad jämställdhet och en förbättrad integration samt förstärka arbetet för en jämlik hälsa. Det är inga enkla frågor som denna kommission ska hantera och det kommer att ställas stora krav på de som kommer att ingå i denna kommission.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Något är helt fel!

Av , , 2 kommentarer 5

Jag har träffat ett stort antal patienter som står i vårdkö för att göra en snarkutredning. Det kommer att ta 3 år innan de får göra denna snarkutredning och det är helt oacceptabelt. Om man kontaktar vården och vill använda den vårdgaranti som finns så blir man skickad till Stockholm för att göra sin snarkutredning. Är det här rätt använda resurser i vårt landsting? (S) har höjt landstingsskatten och vårdköerna bara växer. Det är något som rimmar dåligt. Antalet administratörer är fler i antal än vårdpersonal. Prioriteringarna är helt fel. Dom röda siffrorna i landstingets ekonomi fortsätter att öka, varför tar den styrande majoriteten inte ansvar?

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

Lag som haft effekt!

Av , , 2 kommentarer 1

Motormännens riksförbund presenterar en nationell undersökning som visar att färre bilåkare pratar i mobiltelefonen. Lagen skärptes den 1 februari och det är tillåtet att prata i mobiltelefon om man använder handsfree eller headset. Det är intressant att det måste till en skärpning av lagen för att bilåkare ska förstå att det inte är ok att sms:a, läsa mail eller använda sin mobiltelefon på ett sådant sätt att man inte är uppmärksam på trafiken. Sverige skärpte lagen som sista EU-land och det är positivt att den gett effekt.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

Mullret hr tystnat!

Mullret och folklivet har tystnat och Motorveckan 2018 är över. Kan konstatera att arrangörerna haft en otrolig tur med vädret eftersom regnet kom först igår när allt var över. Det är ett stort och häftigt arrangemang som kräver omfattande planering. Det är betydelsefullt för hela kommunen att ett evenemang av denna storlek återkommer varje år och lockar allt fler besökande. Tråkigt är när det negativa ofta lyfts fram och man bortser från allt det positiva som Motorveckan innebär. I lördags blev jag kontaktad av ett par som ville viga sig samma dag och det var lite udda att cykla in på Ansia camping bland alla semesterfirare och viga ett par bland alla husvagnar. Det är också en del av Motorveckans tjusning!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Oroande utveckling

Av , , 6 kommentarer 4

När man summerar det första halvåret har månadsindex endast en gång överträffat fjolåret. Detta är tydligt beskrivande den osäkerhet som råder och de utmaningar som handeln står inför. Oro inför den digitala omställningen har varvats med nedgången på bostadsmarknaden. Framtidsindikatorn för e-handeln ökade med 0,3 enheter i juli till index 110,2. En bidragande orsak är den snabba tillväxten som finns inom e-handeln. Det är en oroande trend att allt fler butiker lägger ned och servicen minskar. Vi kan inte fortsätta prova kläder, möbler eller vad vi nu tänker köpa och sedan köpa via e-handel om vi ska ha några butiker kvar som kan erbjuda service.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

6 kommentarer

Både ris och ros!

26 av de universitet och högskolor som erbjuder högskoleutbildningar i höst ökar antalet antagna jämfört med höstterminen 2017. Det är positiva siffror att fler vill studera och utbilda sig. Jämfört med det första urvalet för höstterminen 2017 är det en ökning med 5 940 personer, vad som är mer oroande är att det är fler som söker till universitet utan att vara behöriga. Antalet antagna till högskolan ökar för tredje året i rad. Samtidigt minskar antalet behöriga sökande. Det är en märklig ekvation och en reflektion från min sida måste bli att de som söker utbildning antingen provar söka eller så saknas rätt information om behörighet. Fortsätter denna trend kan konsekvensen bli att de utbildningar som inte har fulla klasser tar in de som inte har full behörighet.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera