Äntligen måndag!

Bra skolmat handlar inte om pengar utan om passionerade matlagare, engagemang och kunskap. Prisskillnader mellan olika skolors måltider är bara av marginell betydelse för kvaliteten på skolmåltiden.
Efter en helg är det många skolbarn som går och lägger sig hungriga. Sedan är det äntligen måndag – det kanske inte alltid är lektionerna som står högst upp på listan utan snarare att få sig ett ordentligt mål med mat. I många skolkök runt om i Sverige är det oerhört tydligt att det går åt mer mat på måndagar än andra dagar. Det slängs också mindre mat på måndagar än andra dagar. Allt för många barn i Sverige lever i ekonomiskt eller socialt utsatta familjer där det saknas kunskap eller ekonomi för att laga god och bra mat.
Dålig kost ger också en allt mer utbredd barnfetma, koncentrationssvårigheter vilket i sin tur kan leda till sämre prestationer i skolan. Bra mat är en investering i våra barns hälsa och framtid. Det är dags att sätta ordentligt fokus på bra skolmat, för bra mat gör skillnad!
Vi Moderatkvinnor är övertygade om att det går att göra skillnad i varje skolkök om vi som politiker ger rätt förutsättningar och ger möjligheter för att ta ansvar för att minska matsvinnet, öka matglädjen, förbättra arbetsmiljön, minska transporterna, öka lärandet i skolan, öka andelen ekologiska inköp och sortera matavfallet så att det återvinns på rätt sätt. Det är långsiktig hållbarhet. Det är alla barn värda!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

En dag på stan!

I morgon är det En dag på stan i Lycksele. Ett stort evenemang som jag hoppas kommer att locka många besökare. Alliansen har en monter på torget där vi kommer att ställa frågor till alla Lyckselebor vad de anser om en rad viktiga frågor i Lycksele kommun. Det handlar om hur vi ska utveckla vår kommun och hur vi ska få fler företag att etablera sig och skapa tillväxt. Jag hoppas att vi får många svar på våra frågor.
Vi ses på lördag på stan!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Fyra län är inte alltid en bra kombimation!

Det är tillsatt en styrgrupp för den tilltänka storregionen Norrland, det finns en rad arbetsgrupper som tittar på olika frågor, organisationen är stor kring planerandet av den tilltänkta storregionen Norrland. Det är intressant att lyssna av hur det politiska tonläget låter. Den rödgröna majoriteten i riksdagen kan inte ge ett enhälligt ja till en storregion Norrland, allt beror på hur regeringens betänkande kommer att utformas. Alliansföreträdare är lika tveksamma och ser behovet av en folklig förankring. Jag har svårt att se hur ett ”stor Norrland” ska kunna ge positiva effekter. Samarbete är alltid positivt och kan säkert utvecklas betydligt mer än idag. Att slå ihop fyra stora län till ett och förvänta sig ett samarbete per automatik är inte helt enkelt.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Kakan är sedan länge uppäten!

Av , , 2 kommentarer 1

Återigen har Jonas Sjöstedt (V) presenterat ett nytt bidrag, detta bidrag ska även det finansieras av förmögenhetsskatten. Vilken i raden av bidrag som Jonas Sjöstedt tycker ska finansieras av förmögenhetsskatt går inte att räkna, jag funderar när han själv ska börja tänka och ställa sig frågan hur många gånger som en och samma skattehöjning ska finansiera så många olika bidragshöjningar. Det ligger kanske inte i den retorik som Jonas Sjöstedt använder sig av att se möjligheter till statliga inkomster istället för utgifter. Snacka om att äta upp samma kaka om och om igen utan att inse att han redan ätit upp den!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

Mycket har hänt på 7 år!

Det är sju år sedan jag började blogga, det har hänt mycket under dessa år och jag kan fortfarande tycka att det är ett bra sätt att nå ut med mina åsikter. Vissa frågor leder till debatter men ofta är det flertalet som läser det jag skriver utan att lämna kommentarer. Det som inte har förändrats på bloggen är möjligheten att lämna kommentarer anonymt, helt anonym är man aldrig eftersom spår alltid lämnas kvar men bakom denna anonyma fasad är det betydligt enklare att uttrycka sig oförskämt, kränkande och i vissa fall rent elakt. Det är den trista baksidan med ett för övrigt spännande socialt media. Jag ser fram emot en fortsättning på bloggandet och att skapa debatt!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Positiv trend!

I nio av tio svenska kommuner ökade befolkningen under årets första halvår. Den totala nettoökningen blev 55.300 sedan årsskiftet och sista juni hade landet 9.906.331 invånare. Folkökningen berodde främst på att invandringen var betydligt högre än utvandringen. Jämfört med första halvåret 2015 ökade invandringen och utvandringen minskade. Lycksele är inget undantag utan vi ökar också vår befolkning. Den statistik som presenteras visar att det är en ökning av inflyttade från det egna länet och från övriga Sverige som står för den största anledningen till befolkningsökningen. En positiv trend som förhoppningsvis håller i sig

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Ett land utan förstånd!

Turkiet är ett land som vi har för avsikt att erbjuda medlemskap i EU, Turkiet är ett land som hela EU tecknat avtal med som ska ta hand om många av de flyktingar som kommer från krigshärjade länder. Turkiet är ett land som nu röstat för att avskaffa lagen som i dag gör det olagligt att ha sex med barn under 15 år. I Turkiet tycker man nu att det är OK att ha sex med en 12 åring bara det finns ett samtycke. Hur förväntas en 12-åring ge samtycke till sexuellt umgänge? I Turkiet har redan 3,5 miljoner barn ingått äktenskap och på senare år har allt fler föräldrar ansökt om att få gifta bort minderåriga döttrar. Nu behöver man inte ens ansöka om att gifta bort sina barn, nu är det lagligt. Turkiet ett land utan förstånd!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Ett land där en man bestämmer!

Av , , 2 kommentarer 0

Det är parlamentsval i Ryssland den 18 september, ett val som inte tidigare väckt någon uppmärksamhet i media. Det går inte riktigt att jämföra med den otroliga cirkus som omgärdar det amerikanska presidentvalet. Jag var valövervakare i Ryssland när det var presidentval i december 2011 och Putin och Medvdev bytte plats på posterna. Ett val fylld av valfusk och uppgjorda överenskommelser, valkaruseller där hemlösa bussades runt och röstade på en rad vallokaler mot en bit mat i ersättning. Det kommer att vara utländska valobservatörer på plats även denna gång men sannolikheten att det ska gå rätt till är inte så stor. Ett land där en man bestämmer reglerna.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

Vad vill man bevisa?

Det finns ett bevingat uttryck att man kan visa vad som helst med statistik, ibland är det detsamma med olika forskningsrapporter. Jag skummade igenom en nyskriven rapport från ett av våra större universitet som säger att Barn som kommer med sina asylsökande föräldrar till Sverige riskerar att inte få någon självklar hjälp till skola, hälsovård och annan omsorg. . För de ensamkommande barnen, däremot, finns ett system där socialtjänsten, god man med flera har ett ansvar, Det är en intressant analys och jag förstår inte riktigt vad rapporten vill lyfta fram. Givet är att de asylsökande ensamkommande barnen får en anvisad plats på ett HVB hem medan de andra barnen bor tillsammans med sina föräldrar på ett asylboende där de dessutom ofta flyttas runt utan att det finns någon riktig kontroll på var de flyttar. Vad vill man bevisa är min fundering

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Politik är spännande!

Politik är spännande, i dagens VK skriver man om att det nu råder stor ovisshet om hur det politiska läget i Lycksele ser ut. En av den inkryssande ledamöterna för Vänsterpartiet har klivit av och är nu politisk vilde. Det låter spännande att vara politisk vilde men egentligen innebär det bara att han fortsätter att göra precis som han gjort tidigare, röstar som han vill. Det som borde väcka uppmärksamhet är att den röda majoritet som man alltid har tagit för given ska styra kommunen inte längre är så självklar, det finns möjligheter att andra beslut vinner gehör och det borde innebära en större ödmjukhet att lyssna på andra idéer.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera