Samarbete istället för sammanslagning!

Jag läser ett debattinlägg i dagens VK där debattören skriver om småkommunernas utmaningar. Det finns enligt forskningen en gräns för hur små kommuner kan vara för att kunna överleva. Gränsen ligger på 8000 innevånare och om man ska gå efter det så har många av våra kommuner i Västerbotten tuffa utmaningar. Det går inte att generalisera och det finns bevis på det i vårt län, där mindre kommuner visar på god ekonomisk hushållning. Jag är skeptisk till det förslag som civilminister Shekarabi lagt fram om att tillsätta en utredning som ska se över kommunsammanslagning. Om vi istället såg samarbete som ett ledord skulle vi komma betydligt längre och jag tror att vi blir vinnare i längden på samarbete istället för sammanslagning.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Mullret har lagt sig!

Mullret har lagt sig och det råder en lite märklig stillhet över Lycksele. Motorveckan avslutades i lördagskväll och under gårdagen återvände många besökare hem igen efter en häftig vecka fylld med aktiviteter, tävlingar, utställningar. Jag beundrar alla som engagerar sig för att göra Motorveckan till en upplevelse och utan alla frivilliga som ställer upp skulle det bli svårt att genomföra hela Motorveckan. Jag hörde en rolig kommentar från ett par från Lycksele som förra veckan var på semester i södra Sverige. De träffade ett annat par där som frågade var de kom ifrån och när de fick höra att de kom från Lycksele fick paret kommentaren- ” Hur kan ni åka på semester när det är Motorveckan i Lycksele! Det är kul att Motorveckan sprids runt om i landet.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Ministermöte om rökning!

Tobaksrökning är ett stort folkhälsoproblem även om rökning har minskat i Sverige så ser det inte ut på samma sätt runt om i världen. På ett ministermöte i Paris diskuterade företrädare för ett tiotal regeringar om hur man skulle komma tillrätta med rökning och dess hälsoproblem och alla länder var överens om sträva efter ett tobaksfritt samhälle. En fråga som särskilt diskuterades var neutrala tobakspaket (plain packaging) då flera av de närvarande länderna har beslutat att införa neutrala tobakspaket eller övervägde att göra så. Mot bakgrund av den pågående tobaksutredningen i Sverige fanns intresse från svensk sida att lära av erfarenheterna så här långt.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Fler reformer!

I natt har det grekiska parlamentet efter livlig debatt sagt ja till ytterligare reformpaket.De har sagt ja till en grekisk bankakut och till reformer inom rättsväsendet. Scenariot var likadant som vid tidigare debatter, premiärminister Tsipras vänsterparti var emot alla reformer. Jag funderar hur vänsterpartiet i Grekland tänkt sig att landet ska klara sig utan alla reformer? Ska Grekland fortsätta som tidigare? I min värld är det ingen bra lösning.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera
image

En magisk kväll

Det blev en magisk kväll i går på Torget i Lycksele när vi firade våra tre hockeyhjältar Moa Viklund, Melker Karlsson och David Rundblad. Det var kanon väder och hela torget var fylld med människor som ville vara med och fira. Det kunde inte ha blivit en bättre kväll

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera
IMG_0070

Vi ses på Torget kl 20:00!

Av , , 2 kommentarer 0

Vädrets makter ser ut att vara med oss i kväll så jag hoppas att alla tar chansen att hylla Lyckseles tre hockeyhjältar på Torget i kväll kl 20:00.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

Att tro är att inte veta!

Av , , 1 kommentar 1

I nyhetsmedia läser jag att miljöpartister är upprörda över att Åsa Romson med titeln vice statsminister inte har det uppdraget enligt Regeringsformen. Jag kan hålla med om att det är förvirrande och att detta borde ha klarlagts när (S) och (MP) bildade regering tillsammans. Det visar också på att Miljöpartiet inte har rätt kunskap om att sitta i regering. Företrädare för Miljöpartiet går nu ut och säger att de inte visste något och att de trodde. Ska man sitta med i en regering ska man veta vilka regelverk som gäller inte tro och anta.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

1 kommentar
IMG_0070

Hockeyhjältar och Motorveckan, en bra duo!

Den stora dagen närmar sig med stormsteg. I morgon invigs Motorveckan och Lycksele kommer att fyllas med spännande aktiviteter, upptåg och en massa ögongodis. Jag hoppas att ingen missar den stora hyllningsfest som anordnas på Torget tisdagkväll kl 20.00

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Hedersuppdrag!

Precis innan sommaren fick jag ett nytt hedersuppdrag. Jag har från Länsstyrelsen fått uppdraget att vara borgerlig vigselförrättare. Jag blev både glad och stolt när jag fick uppdraget och förra helgen hade jag min första vigsel. Brudparet hade önskemål om att vigseln skulle vara utomhus och jag lovade lite kaxigt att det skulle givetvis vara kanonväder på deras bröllopsdag. Det var inte utan att jag hade lite ont i magen för att mitt löfte inte skulle besannas men dagen för bröllopet kom och regnet upphörde precis i tid för att jag skulle kunna viga brudparet utomhus i solvärme. Det var en häftig upplevelse att förklara paret för äkta makar. Ett verkligt hedersuppdrag!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Penningpolitisk rapport!

Sveriges Riksbank presenterar varje månad en penningpolitisk rapport. I den beskriver Riksbanken både hur det ser ut i Sverige och vår omvärld. Det är svårt att göra prognoser som är 100% säkra och det visar dessa rapporter med stor tydlighet. Vi kan se trender men exakta siffror är svåra att förutsäga. Det som rapporten bland annat pekar på är att de svenska bostadspriserna fortsätter att stiga snabbt och det innebär att de svenska hushållens förmögenhet ökar, eftersom bostadsköpen till stor del är lånefinansierade så ökar också hushållens skuldsättning. Vi står inför en utmaning när bostadsbyggandet inte står i relation till efterfrågan, detta framförallt i storstadsregionerna men även i stora delar av landet. Riksbankens rapport visar också på att deltagandet på arbetsmarknaden fortsätter att stiga och har gjort det sedan finanskrisen. Om detta kommer att fortsätta beror till stor del på vilken politik som förs och vilken förslag som kommer att antas i höstens budget. Vi har en intressant höst framför oss.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera