Vi lever längre!

Sveriges kommuner och Landsting (SKL) har publicerat en intressant rapport om vår folkhälsa. Vi lever längre och färre drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar. Variationerna är stora över hela landet. Jämfört med den stora mätning som SKL gjorde 2009 har resultaten förbättrats på nationell nivå. Det är färre personer i Sverige som röker dagligen eller som har en riskkonsumtion av alkohol. Medellivslängden i landet ökar. Det finns även en rad parametrar som försämrats och en av dom är att den psykiska ohälsan ökat. Det har gjorts mycket ute i våra kommuner och landsting men det finns mer att göra.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera
press_vinnarcollage_Tum_130320

Nya pengar!

I dag har Riksbanksfullmäktige sammanträde och en av frågorna som kommer att diskuteras är de nya sedlar och mynt som ska införas i Sverige i slutet av nästa år. De sedlar vi har idag utformades för ca 25 år sedan och det är nödvändigt att modernisera sedlarna för att upprätthålla ett effektivt skydd mot förfalskningar. Vi får en ny valör : 200 kronors sedel och vi får även tillbaka vår 2-krona. De nya mynten kommer att bli lättare och mindre än de nyvarande mynten och det kommer att underlätta transport och inköp och även minska miljöbelastningen vid tillverkningen.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Vi är generösa!

Av , , 2 kommentarer 4

Svenskar är generösa och speciellt när det närmar sig jul. Jag läste nya siffror från en nyhetsbyrå som visar att förra året skänkte vi svenskar 5,8 miljarder kronor till olika välgörenhetsorganisationer med 90-konton. Många organisationer är beroende av vår generositet för att de i sin tur ska kunna stötta och hjälpa utsatta människor. Den skattereduktion som Alliansregeringen införde för alla som skänker pengar till organisationer med 90-konto blir nu kvar och det är en bra signal att fortsätta bidra till människor i nöd.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

Rimmar lite illa!

Av , , 2 kommentarer 5

Kulturminister Alice Bah Khunke har fått stor uppmärksamhet på många olika sätt. Det är bra att kulturfrågorna engagerar och det är bra att de kommer medias fokus. Förra veckan gick riksdagens kulturutskott ut med den förändrade budgeten för kulturområdet. Rödgröna politiker i kulturutskottet var upprörda över att prioriteringarna var felaktiga och att ramarna för kulturområdet minskade. Vad de rödgröna inte har berättat är att med de rödgröna skattehöjningarna som var planerade att genomföras så skulle hela kultursektorn få ökade kostnader med dryga 2 miljarder. Alliansens budget som vann i riksdagens omröstning innebär ca 17 miljarder mindre satsningar inom alla områden eftersom det är ett ansträngt ekonomiskt läge. För kulturområdet innebär Alliansens budget bland annat att stödet till kulturtidskrifter minskar med 15 miljoner. Denna minskning får enligt rödgröna företrädare katastrofala konsekvenser för hela kultursektorn. Det rimmar lite konstigt när man jämför på detta sätt.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

Flickor får inte utbilda sig!

Av , , 3 kommentarer 4

Nu får vi återigen rapport om att talibaner i Pakistan attackerat en skola. Minst 100 persoenr har dödats . Talibanerna har bombat och förstört ett stort antal skolor i landet och en av anledningarna är att de inte anser att flickor ska gå i skola och utbilda sig. Den utvecking vi ser är skrämmande. På samma ställe där detta dåd utförts blev även fredspristagaren Malala Yousafzai som kämpar för flickors rätt till att gå i skolan skjuten i huvudet av en taliban. Att Malala fick Nobels fredspris är ett bra sätt att sätta fokus på det som sker i Pakistan.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

Vad är det som gäller?

Av , , 8 kommentarer 6

I dag sammanträder den rödgröna regeringen på Harpsund. Under detta sammanträde förväntas Miljöpartiet att ändra sitt ställningstagande kring förbifart Stockholm. Jag lyssnade på Åsa Romson (MP) och hon hade inte samma bild som presenteras i media. Åsa Romson var tydlig med att de Miljöpartiet skulle hålla fast vid sina beslut. Den rödgröna regeringen profilerar sig som en samarbetsregering men det är tyvärr det minsta vi har fått se bevis på. Beskeden förändras vid varje uttalande och som väljare är det svårt att veta vilken politik som gäller. Kommer de rödgröna att gå till extraval tillsammans eller inte?, kommer de rödgröna att stå fast vid sin budget eller inte? Frågorna är många och svaren skiftar. Det spelar roll att man är förberedd och att man förstår den politiska världen. Alliansen har aldrig varit starkare än nu och det är betydelsefullt när övriga partier är otydliga.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

8 kommentarer

Tydligt tecken !

Av , , 9 kommentarer 3

I gårdagens media presenterades en ny oppinionsundersökning som visade att Alliansen nu är dryga två procent större än det rödgröna blocket. Moderaterna och Centerpartiet går framåt tillsammans med några andra partier. Intressant är att det parti som tappar mest är Vänsterpartiet som nu ligger strax över spärren till riksdagen. Jag tycker detta är ett tydligt bevis på att den rödgröna vänstersväng som den sittande regeringen tagit inte är vad väljarna vill ha och något som kommer att ligga de rödgröna i fatet inför det stundande extravalet i mars.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

9 kommentarer

Avslutning på en mission!

Vid en ceremoni i Riksdagen överlämnade överbefälhavaren Sverker Göransson en flagga till försvarsutskottet. Flaggan har varit hissad på den svenska basen Camp Nortern Light i Mazar e Sharif norra Afghanistan . Sverige har sedan 2002 deltagit i den internationella säkerhetsstyrkan i Afghanistan. I juni 2014 överlämnades den svenska basen Camp Northern Lights till den afghanska staten. Från september 2014 består den svenska insatsen av cirka 50 personer, av vilka majoriteten arbetar som rådgivare. Det är fortfarande ett land med stora utmaningar och det kommer att ta tid innan vi kan se ett stabilt läge i Afghanistan

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Nobeldag och prisutdelning

Av , , 3 kommentarer 3

I dag är det Nobeldagen. En speciell dag för många människor då den stora prisutdelningen av Nobelpris inom en rad olika områden äger rum . Under åren har pristagarna varit många och det är intressant att se vilket långt och gediget arbete som ligger bakom resultaten som idag kommer att belönas med det prestigefyllda Nobelpriset. Fredspriset som delas ut i Oslo är av en annan karaktär och de två som får priset i år är värda all uppskattning. Båda två har på olika sätt bidragit till att unga flickor och pojkar kan få en utbildning och det är grunden för fortsatt utveckling.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer
image

En fantastisk Anna dag !

Av , , 5 kommentarer 3

I dag har vi i en enig valberedning utsett Anna Kinberg Batra till vår kandidat att ta över som partiledare för Nya Moderaterna. Formellt kommer Anna att väljas på vår stämma den 10 januari. Det känns bra att ha en stabil, kompetent och framåtsyftande kandidat som vår partiledare och förhoppningsvis även som Sveriges första kvinnliga statsminster efter det kommande extravalet den 22 mars nästa år.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)?

5 kommentarer