Allmänpolitisk debatt

Denna vecka pågår den allmänpolitiska debatten förfullt. Det är intressant att följa debatterna och svängningarna mellan områdena som debatteras. Jag ska upp i talarstolen i morgon och debattera valfrihet och att vi måste tillåtas att själva ta ansvar och göra egna val. Jag hoppas att det blir en bra debatt och att vi kan tydliggöra den skillnad vi idag ser mellan den rödgröna sidan och den ståndpunkt som Allianspartierna står för.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Vi måste ändra inställning!

Av , , 3 kommentarer 8

Jag läste en intressant artikel i en av våra stora tidningar idag. Där beskriver man den utmaning vi står inför gällande den överanvändning av penicillin som vi har.
Penicillinet upptäcktes på 1920-talet av en slump, då forskaren Alexander Fleming hittade mögel på sin streptokockodling. I början av 1940-talet blev möglet medicin och 1945 fick sir Fleming Nobelpriset. Bara ett par år senare såg vi en stor minskning av barn som dog av enkla infektioner.
Men nu är penicillinets dagar räknade på grund av överanvändning börjar det bli verkningslöst.
Upptäckten revolutionerade sjukvården i hela världen. Tyvärr har vi invänt penicillin i allt för stor omfattning. Vi använder antibiotika där den inte behövs: vid virusinfektioner, vid snuva, hosta och förkylning. Inom sjukvården gör vi allt för att förhindra spridningen av resistenta bakterier och samtidigt öppnar vi för den köksvägen genom att köpa kött från uppfödare som använder antibiotika som konkurrensvapen. Utmaningen är stor men vi måste förändra vår inställning innan det är för sent!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

Mycket att bita i

Arbetet i mitt utskott i Riksdagen är stort och väldigt brett. Det rymmer frågor från ”vaggan till graven” och innebär att många frågor kommer att bli tuffa att hantera. Just nu ligger det ärenden från den förra mandatperioden som ska hanteras men det kommer inte att dröja länge innan vi kommer in i denna mandatperiods stora ärenden. Migration, Pension, Föräldrapenning är stora och intressanta områden som ingår i utskottets ansvar så det finns mycket att bita i.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Spännande tider!

Det råder en hektiskt tid på alla politiska nivåer just nu. I morgon ska talmannen i Sveriges fortsätta sina diskussioner med alla partier och det ska bli intressant att se hur långt man kommer i denna diskussion. Riksdagen ska även ta beslut om olika utskottsplaceringar och jag är så nöjd över att blivit föreslagen att arbeta inom Socialförsäkringsutskottet. Det är ett utskott där jag känner mig trygg med frågorna och där jag känner att jag kan bidra med mycket egen erfarenhet. Det är spännande tider som väntar framåt!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Av , , 1 kommentar 4

Idag är det upprop i Sveriges riksdag.Jag är på plats för att under fyra år arbeta med nationell politik igen. Det har varit en spännande valkampanj och ett otroligt jämt valresultat. Västerbotten var det enda distrikt i landet som fick ett extra mandat så inget har någonsin varit självskrivet.
Spännande och utmanande år väntar.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

1 kommentar

Maktskifte i kommunen!

Av , , 4 kommentarer 16

Alla röster är inte räknade ännu och valresultatet är preliminärt. Det jag kan säga är att Alliansen i Lycksele gjort ett fantastiskt val och har nu en majoritet i kommunen. Detta innebär ett maktskifte i Lycksele och det är intressant att Lyckselebor som vill ha förändring gått från ord till handling och röstat fram ett nytt styre i kommunen. Det kommer inte att bli enkelt men utmaningar är till för att hanteras.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

Gå och rösta!

I morgon lördag är sista dagen för kampanj inför valdagen på söndag den 9 september. Jag uppmanar alla att gå och rösta, vi kan inte ha ”soffliggare” i detta så betydelsefulla val. Det är mer viktigt än tidigare att alla tar sitt ansvar och går till vallokalen och röstar. Har man inte möjlighet till detta så kan man alltid förtidsrösta. Det är en demokratisk rättighet att rösta, nyttja den på bästa sätt!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Inte en mandatperiod till!

Av , , 1 kommentar 3

Nu är det 3 dagar kvar till valet och jag har stått en del i valstuga och pratat med väljare. Många väljare är oroliga för alla skattehöjningar som drabbar främst alla oss som bor på landsbygden och är beroende av att kunna köra bil. Vi har inte tillgång till lokaltrafik och kan därför inte nyttja andra färdmedel än den egna bilen. Att införa höjda skatter på vägar, biltrafik, drivmedel, att höja flygskatt, alla dessa skatter slår hårt för alla oss som bor i inlandet. Vi kan inte se nuvarande partier i regeringsställning en mandatperiod till, då är risken stor att vi får betala dyrt för att vi vill bo här. Så kan vi inte ha det!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

1 kommentar

Lågt och smutsigt!

Av , , 9 kommentarer 7

Vad menas med detta? Flera av mina vänner som bor i lägenhet har fått vita kuvert med Socialdemokraterna som avsändare. Försvarsminister Peter Hultqvist har skickat ett meddelande där han ljuger alla som är mottagare av brevet rätt upp i ansiktet. I brevet står det tydligt att om man har för avsikt att rösta på Nya Moderaterna som kommer vi att införa marknadshyra och deras hyra kommer att öka med 40-50%. Jag trodde inte att man som statsbärande parti kunde sjunka så lågt att sprida uppenbara lögner om andra partier. Denna valrörelse kommer att gå till historien som en av de lägsta och smutsigaste. Detta är inte politik, detta är ren och skär smutskastning!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

9 kommentarer

Håll dig till egna budskap, inte lögner om andra!

Stefan Löfven och hans Socialdemokrater ter sig smått desperata. I stora annonser lovar de just nu allt till alla utan eftertanke. (S) har gjort allt de kan för att urholka lagen om stöd och service (LSS) vilket innebär att flera kommuner nu bygger barnhem för att familjer med barn som har en funktionsnedsättning men inte kan få assistans i hemmet. Det är helt fel väg att gå. Nu lovar (S) en utökad föräldraförsäkring för barn mellan 4-16 år, något som utredningen om föräldraförsäkringen tittar på men ännu ej skickat på remissrunda. I annonsen om denna utlovade extra vecka i föräldraförsäkringen så påpekar man även att (S) inte gör som Moderaterna och lovar skattesänkningar till de högsta inkomsterna. Tänk om (S) kunde fokusera på sina egna budskap istället för att sprida lögner om andra partier.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera