Hård kritik mot Ryssland!

EU-ländernas utrikesministrar träffas på tisdagen i Bryssel för att diskutera situationen i Ukraina efter nedskjutandet av det malaysiska flygplanet MH17 i förra veckan. Vår utrikesminister Carl Bildt var närvarande vid mötet och i en efterföljande intervju uttryckte han att situationen i Europa är i ett utsatt läge och utrikesminister Carl Bildt kan inte erinra sig en mer farlig situation än den som råder nu. Ryssland har brutit mot en rad överenskommelser bland annat när det gäller export av vapen till Ukraina och ett vapenembargo skulle ha införts tidigare. Vi kan inte underskatta den kraft som vårt östra grannland Ryssland besitter.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera
IMG_4405[1]

SM i Watercross !

Motorveckan i Lycksele är ett stort årligt återkommande event. Det växer från år till år och hittar nya spännande event och tävlingar vilket gör att attraktionskraften växer och fler och fler lockas till Lycksele vecka 30. I går avgjordes SM final i watercross och det var en häftig tillställning. Att köra snöskoter på vatten är ingen enkel uppgift och jag är full av beundran över alla de som deltog i denna SM final. Vädret har verkligen varit på Motorveckans sida och i gårkväll var det över 5000 personer som fick se Viktor Stenman ta hem SM guldet och som fick en häftig upplevelse i sällskap av den varma kvällsolen.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Röd/grön retorik utan rim och reson!

Av , , 13 kommentarer 3

I gårdagens VK läste jag en bra insändare. En man har ifrågasatt varför det är OK att göra vinst på att bygga skolor, vårdcentraler och äldreboenden men enligt den röd/gröna retoriken är det inte OK att driva dessa verksamheter med vinst. Jag har vid ett flertal tillfällen tagit upp denna frågeställning på min blogg och blivit bemött med kommentarer liknande ” förstår du inte skillnaden mellan att bygga och driva en vårdcentral?” Jag tycker att personen som skrivit insändaren i VK har helt rätt i sin argumentatiobn där han lyfter fram att det handlar om hur vi handhar våra gemensamma skattepengar. Ett byggföretag som via en upphandling får uppdrag att bygga en vårdcentral kan inte utföra uppdraget utan att företaget genererar en vinst på det utförda uppdraget. Jag förstår inte den röd/gröna retoriken där detta inte är något problem, men när vi ska lägga ut driften på den nybyggda vårdcentralen via upphandling på ett företag ska detta driftsuppdrag inte generera vinst utan det ska göras på ideel bas. Det är en retorik som inte går ihop utan det är en röd/grön retorik som helt saknar rim och reson!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

13 kommentarer

Våga kritiskt granska!

Av , , 11 kommentarer 3

Jag måste återvända till mina fyra dagar av kampanj i Åsele under Åselemarknad. Jag har träffat ett stort antal människor som stannat till vid vår monter och velat prata politik. Ett samtalsämne som återkommit under mina kampanjdagar är att det går så dåligt för Sverige. Min motfråga har då varit, på vilket sätt då? Tycker du att vi har det dåligt i Sverige? Svaret från flertalet av de jag samtalat med är” Jag har det jätte bra, men det finns andra som inte har det så bra. Jag har läst i tidningen om ….” Det är intressant att då fortsätta samtalet med att berätta att Sverige har i dag högst sysselsättningsgrad och högst arbetskraftsdeltagande i hela EU. Vi ligger i topp när det gäller andelen kvinnor i arbete. Utanförskapet har minskat med närmare 200 000 personer sedan 2006.
Jämfört med 2006 har över 250 000 fler människor ett jobb att gå till. Sverige har aldrig haft så stora resurser till skola, vård och omsorg som nu. I de flesta av samtalen så möts vi efter ett tag i ett konstaterande att vi har det bra i Sverige och att givetvis finns det förbättringsområden. Jag önskar att fler vågade ifrågasätta den bild som media ofta målar upp av Sverige och att kritiskt granska den information som ges.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

11 kommentarer
IMG_4402[1]

Åsele marknad och politik!

Av , , 3 kommentarer 5

I dag är det fjärde dagen som jag och min partikollega Anna-Karin kampanjar på Åsele marknad. Det har varit fyra dagar med många samtal om politik på alla nivåer. I lördags kom fyra unga tjejer till Nya Moderaterna monter och ville diskutera feminism och argumenterade hårt för kvotering. Enlig deras synsätt var det lösningen på hur vi skulle bryta patriarkatet av män som styr i vårt samhälle. Efter nästan en timmes diskussion så landade vi i att det finns många utmaningar och att det inte finns en lösning. Kvotering är absolut inte det som kommer att lösa våra utmaningar! Jag blir glad när unga personer engagerar sig och aktivt tar ställning. Det har varit fyra dagar med fantasiskt bra väder och jag tycker att det är roligt att så många besökt Åsele och stannat till vid vår monter och velat prata politik.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

Det går att förändra traditioner!

Av , , 2 kommentarer 4

Jag läste en intressant debattartikel som handlar om könsstympning i Gambia. Kvinnlig könsstympning är fortfarande mycket vanligt i Gambia. Nu har en organisation som heter Gamcotrap lagt fram ett förslag till Gambias parlament där man vill förändra landets lagstiftning och förbjuda den uråldriga traditionen om kvinnlig könsstympning. Organisationen Gamcotrap har fört en lång och stor kampanj runt om i Gambia och sedan 2007 har 900 lokalsamhällen upphört med könsstympning. Organisationen Gamotrap har inrättat familjekliniker runt om i landet för att informera och tillgodose kvinnor med hälsovård. Ett otroligt tufft arbete som man nu hoppas ska ge resultat i ett nytt lagförslag.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

2 kommentarer

Vi kan inte begränsa kvinnors rättigheter!

Av , , 1 kommentar 1

Under Almedalsveckan debatterade jag och en rad andra politiker utrikespolitik vid ett flertal tillfällen och när det kommer till frågor om jämställdhet finns en stor samsyn mellan sju av riksdagens åtta partier. Sverige är en stark röst när vi debatterar SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter) och det har jag sett tydliga bevis på i olika sammanhang. Att vi är starka när det kommer till dessa frågor är speciellt betydelsefullt idag då kvinnors rättigheter nedprioriteras i land efter land. En fråga som jag är väldigt oroad över är frågan om fri abort. Motståndet mot abort växer i allt fler länder och ny lagstiftning växer fram. I Sverige har vi ett parti som inte bara är emot invandring utan också vill begränsa aborträtten i Sverige. Varje år dör nästan 50 000 kvinnor runt om i världen på grund av illegala eller osäkra aborter och det är en utveckling som vi inte kan blunda för. Vårt grannland Norge har man precis infört en lagstiftning som innebär att våldtäkt eller incest inte längre en godtagbar anledning för sen abort. Vi kan inte prata jämställdhet och samtidigt införa begräsningar inom SRHR frågor.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

1 kommentar

Valfrihet är utvecklande!

Av , , 6 kommentarer 2

Svenskt Näringsliv har en ny VD sedan två månader tillbaka. Carola Lemne har varit verksam inom vårdsektorn både med landstinget som huvudman och med en privat aktör som huvudman. På en debattsida i Dagens Nyheter skriver hon om den snedvridna debatten som pågår, underblåst av den röd/gröna oppositionen. Carola Lemne skriver om vinster i välfärden, hennes utgångspunkt är att både offentliga och privata verksamheter har en viktig roll att spela och att debatten om att inte tillåta vinster i den privata verksamheten är underlig. Frågan alla borde ställa sig är om det är bättre att verksamheter går med förlust.
Läs hela artikeln här: http://www.dn.se/ekonomi/vinster-ar-nodvandigt-i-valfarden/

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

6 kommentarer

Vi måste öka antalet arbetade timmar inte satsa på friår!

Av , , 6 kommentarer 4

Hur kommer de olika partiernas politik att påverka Sverige och vår utveckling är för mig den mest betydelsefulla frågan som vi alla måste ställa sig. Fakta har visat att Sverige har klarat sig väldigt bra trots den stora finansiella kris som drabbat stora delar av vår omvärld. Jag skrev i ett tidigare inlägg att jobb inte kommer per automatik och det visar jämförelser med andra länder runt om i Europa med stor tydlighet. Vi har ett nära grannland som har haft en liknande utveckling som Sverige med en ökande befolkning men där arbetstillfällen istället har minskat stort. Vi ser framåt att vi måste öka antalet arbetade timmar och här ser vi en väldigt oenig röd/grön opposition. (MP) vill minska arbetstiden till 35 timmars arbetsvecka och dessutom återinföra friåret. Enligt en utvärdering som gjorts av friåret ägnade drygt 50% av de friårslediga sitt år till rekreation, det ger inte fler arbetade timmar. (V) och (FI) vill minska arbetstiden ännu mer till 30 timmars arbetsvecka och denna minskning kommer att minska våra gemensamma skatteintäkter med drygt 280 miljarder. Vi ser en verklighet med behov av fler arbetade timmar men en opposition som blundar och gör precis tvärtom. Det är inte den utveckling för Sverige som jag vill se!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

6 kommentarer
IMG_4372

Ínga röda i valet!

Av , , 6 kommentarer 4

Vännäsdagarna är en stor folkfest och det var tydligt när jag under helgen kampanjade tillsammans med Vännäsmoderaterna. Vädret gjorde säkert sitt till och i den varma solen var det många människor som sökt sig ut i folkvimlet i Vännäs. Det var många som stannade till och ville prata, många samtal som handlade om allt från våra rovdjur till sjukvård. Jag upplever att det politiska intresset är stort och det känns bra att vi nu går in en en valkampanj med engagrerade medborgare. Nya Moderaterna delade ut solskyddskräm som en lite giveaway och jag uppmande alla att smörja in sig ordentligt så att de inte blev röda inför valet i höst!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

6 kommentarer