En otrygghet som inte är ok!

Nu har kammarrätten fastslagit att Västerbottens inland inte behöver mer än 1 polispatrull i tjänst under vardagkvällar. Västerbottens inland är stort och det är ett orimligt stort område att ansvara för som ensam polispatrull. Vi har läst ett antal artiklar om människor boende i någon av våra inlandskommuner som väntat många många timmar för att få hjälp av polis. Det är inte rimligt att det ska se ut så, vi är beroende av att kunna känna trygghet även om vi valt att bo i någon av våra inlandskommuner. Det är dessutom en arbetsmiljö för poliserna som inte är bra, det innebär en stor stress att kunna bevaka ett stort område. Det är väldigt beklagligt när man som rättsinstans gör en sådan bedömning.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Nya satsningar!

Cellprov används för att på sikt motverka utvecklingen av livmoderhalscancer, den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor i världen. Målet är att 85% av Sveriges 2,6 miljoner kvinnor genomför cellprov varje år. Det är ett mål som inte riktigt uppnås men riksgenomsnittet ligger på ca 80% kvinnor som varje år genomför ett cellprov. Nu vill den rödgröna regeringen försöka nå målet genom att göra cellprovtagningen avgiftsfri. Det avsätts drygt 140 miljoner kronor per år för att provtagningen ska bli avgiftsfri. Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson säger i ett uttalande att många kvinnor lever under knappa förhållanden och väljer därför bort att göra cellprovtagning. Jag vet inte var hon får sina siffror ifrån men om drygt 2 miljoner kvinnor väljer att göra cellprov varje år så är det ett högt antal kvinnor. Givetvis kan det alltid bli högre och jag hoppas att den riktade satsningen ger önskat resultat att ytterligare 100 000 kvinnor gör ett cellprov så att målet att 85% av alla kvinnor i Sverige gör ett cellprov.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Positiva siffror för handeln men det ser olika ut!

Av , , 4 kommentarer 2

Efter tre månader med fallande framtidstro ökar optimismen i handeln igen. Enligt Svensk Handel har förväntningarna på framtida handel ökat med 5,8 procent. Även förväntningarna på lönsamheten och tron på antalet anställda i handeln stiger. Fortfarande ligger dock förväntningarna på framtida nyanställningar i branschen på minus. Dessa siffror är nationella och ser väldigt olika ut. I Västerbotten kommer larmsignaler om att internethandeln ökar allt mer och det blir allt vanligare att konsumenter provar varor ute i butik och sedan väljer man att beställa varor via Internet. Det är positivt att vi kan se olika möjligheter till handel samtidigt som det är oroande att handel på många mindre orter ser en vikande köptrohet. Det är av stor betydelse att vi får behålla en service även på mindre orter.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer
IMG_1754

I lördags hade Nya Moderaterna nomineringsstämma för att besluta om hur riksdagslistan inför valet 2018 ska se ut. Det är spännande att se hur många som visat intresse att stå på listan till riksdagsvalet 2018 och det är lovande att vi har många kandidater. Edward Riedl toppar listan och jag har fått förtroendet att stå på en andra plats. Andras Löwenhöök står på tredje plats och Sofia Andersson har fjärde platsen. det är en stark och stabil lista vilket bådar gott inför valet 2018. NU gäller det att mobilisera och prata politik och visa att Nya Moderaterna och Alliansen är det självklara alternativet inför valet 2018

Elisabeth Björndotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Ge med den ena handen…..

Av , , 4 kommentarer 4

Snacka om att ge med den ena handen och ta tillbaka med den andra. Satsningar kan framstå som stora och generösa men om man sätter dom i paritet med ökade skatter och avgifter så blir det lite annorlunda. Den rödgröna regeringen lanserar nu ”Hela Sverige-satsningen”, den innehåller satsningar på drygt 1,2 miljarder kronor och ska syfta till att främja landsbygden i hela landet. Det är intressant att titta på helheten med bla. höjd vägtrafikskatt, höjd flygskatt, I slutändan blir inte satsningarna så stora även om de låter bra!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

Hedrande nominering!

Sedan i måndags har det snurrat rejält på den politiska spelplanen. Moderaternas valberedning har uppmanat till en bred och öppen process vad gäller nomineringar till ny partiledare. Moderatkvinnornas nationella styrelse har därför valt att nominera utifrån att dom är ett nätverk som ska stötta kvinnor inom partiet. Moderatkvinnorna jobbar för jämställdhet där kompetensen är det avgörande och inte kvotering .
Moderatkvinnorna valde i detta läge att nominera mig som en av kandidaterna till partiledare till Nya moderaterna. Jag kan inte säga annat än att det är hedrande att bli nominerad och att det känns roligt att bli uppmärksammad som en kvinna med stor kompetens.
Nu är det upp till valberedningen att gå igenom det stora antal kandidater som alla förbund och föreningar valt att nominera. Jag skulle i dagsläget säga att det är ett ”lyxproblem” för oss moderater att vi har så många bra kandidater att välja bland.
Den 1 oktober väljer vi ny partiledare och det känns tryggt att den som blir vald har kunnat tas fram från ett stort underlag kompetenta kandidater.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Jag accepterar inte hatiska kommentarer!

Av , , 3 kommentarer 6

Jag tycker det är intressant och väldigt roligt att skriva inlägg på min blogg och att se att många läser det jag väljer att skriva. Det som är spännande med att ha en blogg är att jag själv väljer vad jag vill ta upp och skriva om och att jag får tycka och tänka som jag vill. Positivt är att många väljer att kommentera mina inlägg och många väljer att göra det och skriva under med sina egna namn. Baksidan med att ha en blogg är att det finns en del människor som är kategoriskt kritiska, som väljer att vara oförskämda och hatiska mot mig som person och dessa personer aldrig vågar använda sina egna namn. Jag uppskattar debatter och jag uppskattar att det finns olika åsikter i sakfrågor, allt för att skapa debatt. Jag kommer inte att publicera kommentarer som är hatiska, oförskämda eller rent elaka mot mig som person, dessa kommentarer hör inte hemma i debatten. Alla andra kommentarer välkomnas, allt för att skapa debatt!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

Större samarbete ger bättre vinst för alla!

Kostnaden för inhyrd personal inom hälso-och sjukvården fortsätter att öka. Många landsting, regioner och kommuner arbetar hårt med att försöka minska kostnaderna för inhyrd personal men det är på många håll en väldigt svår uppgift. Med egna medarbetare skapas kontinuitet vilket är en förutsättning för säker vård för patienterna. För många, inte minst äldre och kroniskt sjuka som ofta söker vård, innebär det en trygghet att möta samma vårdpersonal, personer som har god kunskap om patienterna och deras behov.
Region Östergötland, region Skåne och Landstinget i Kalmar har visat att det går att vända trenden och minska kostnaderna. Vi skulle behöva ett starkt nationellt arbete för att fler ska lyckas!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Bli först att kommentera

Förstår du vad du offrar Löfven?

Av , , 1 kommentar 4

Igår anordnade Svenskt Näringsliv Företagardagen. Vi var över 150 företagare samlade för att lyssna på vad som är på gång och dessutom få möjlighet att diskutera olika områden i mindre diskussionsgrupper. Statsminister Stefan Löfven inledde dagen med att på ett snabbt sätt gå igenom regeringens politik men det saknades en viktig detalj. Regeringen har inga tydliga punkter för att stärka företagande eller på annat sätt inse att företagande är viktigt. den största frågan under dagen igår var Illmar Reepalus utredning om ett totalt vinststopp inom alla verksamheter som arbetar inom skola vård och omsorg. Går förlaget igenom så kommer nästan hälften av Sveriges befolkning att stå utan vård, skola och omsorg vilket vore katastrofalt. Hur kan Stefan Löfven och hans rödgröna regering så blint lyssna på Jonas Sjöstedt med sin verklighetsfrämmande retorik och hur kan statsminstern vara beredd att offra så mycket för att Sjöstedt ska stötta hans budget. Det är en katastrof som vi måste bilda opinion emot och mobilsera för ett ökat företagande i Sverige. Vi behöver fler företag i Sverige inte färre!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

1 kommentar

Vi måste lära oss och se framåt

Av , , 1 kommentar 1

Den senaste veckan har varit minst sagt turbulent inom vårt Moderata parti. Det kulminerade i fredags när vår partiledare i en helt lysande presskonferens meddelade att hon inte längre såg det möjligt att vara partiledare. Jag tycker hela situationen är olycklig och det har varit svårt att kommunicera politiska budskap när fokus legat på personfrågor. Alla partier känner igen sig i vad som nu händer, inte minst (S) som på kort tid tvingades välja nya partiledare efter både Mona Sahlin och Håkan Juholt. Det är inte en situation som något politiskt parti vill befinna sig i, Det går inte att förändra det som varit men det går att lära och påverka framtiden.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

1 kommentar