Lagen om valfrihet är viktig!

 

I går presenterade Vårdföretagarna en ny rapport som visar att en majoritet av de små vårdföretagen som sluter avtal med kommunerna för att ta hand om äldreomsorgen inte får den ersättning som krävs för att gå runt. Det är privata vårdföretag till största delen ledda av kvinnor som nu gör minusresultat.  Vårdföretagarna presenterar ett förslag till lagändring som innebär att kommunerna ska utgå ifrån sina verkliga kostnader när de fastställer ersättningen till privata utförare. Om inte kommunen uppfyller kravet ska berörda företag kunna överklaga och få rättelse. Kommunerna ska också tvingas att redovisa sina kostnader och hur man räknat fram ersättningen. Det är positivt att detta uppmärksammas och att kravet ställs på en förändring

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

4 kommentarer

  1. Jerry Sellin

    Du får ursäkta mig, men jag ser inte problemet. De små vårdföretagen du pratar om har väl godkänt avtalet dem förmodligen har vunnit genom anbudsförfaranden. Så som sagt jag ser inte problemet med att någon eller några har gjort en dålig upphandling, dom borde rimligt vis veta vad de räknade på. Så det kan knappast vara kummunernas ansvar om företag inte kan räkna, företagen får stå sitt kast eller lägga ner verksamheten.

  2. Erik Larsson

    Håller med Jerry Sellin här. I ett anbudsförfarande måste ju den part som accepterar ett kontrakt ha så pass koll på sina egna kostnader så att de kan räkna ut om de skall gå med vinst eller förlust om de arbetar mot en viss ersättning.

    Eller har de helt enkelt inte koll på sina egna kostnader?

    Jag förstår nog kanske inte hur det ligger till.

    Jag har bara referenser från näringslivet vilket ju säkert ligger ljusår från offentlig verksamhet..

  3. Jan-Erik Vahlström

    Jag förstår inte riktigt ditt resonemang. Varför ska kommunen redovisa sina kostnader i en fri upphandling? Om nu kommunen har redovisat för låga kostnader, varför lägger man då ett lägre anbud? Kanske kan det vara så att kommunen utför tjänsten billigare än vad en privat kan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.