Från EU till Lycksele!

 

I går debatterade jag Europeiska Unionen i Riksdagens kammare. En lång och intressant debatt där många partier inser nyttan av att arbeta för ett starkt EU men andra partier vill stänga Sveriges gränser gå ur allt samarbete och göra Sverige till en isolerad ö i världen. Jag tycker det är viktigt att EU drar upp de stora regelverken och därefter låter medlemsländerna anpassa dessa i sitt eget land. Detta fungerar inom de flesta områdena. Mitt anförande handlade i stora delar om vårt stora grannland i öst Ryssland och deras stora brist på demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna. EU arbetar för att Ryssland ska bli medlem i WTO( World Trade Organisation) och det finns många som inte anser det. Jag tror det är ett effektivt sätt att sätta press på Ryssland att agera efter de regelverk vi sätter upp och på så sätt få en bättre demokratiutveckling.
I dag är jag på hemmaplan i Lycksele och ska vara med på en heldag när det gäller näringslivsfrågor. Ett viktigt ämne att försöka hitta bra vägar att få bättre förutsättningar för ett bättre näringslivsklimat i vårt område.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

  1. John

    Om nu Ryssland inte har någon som helst demokrati eller mänskliga rättigheter så vill jag fråga. Lundin Oil som ex. hur tycker du att dom har agerat i dom Männskliga Rättigheterna där dom har borrat efter olja. Carl Bildt Partikollega och aktieägare i bolaget. Bolagsstämman idag visar vilken demokrati som dom har . Är det så Näringslivsklimatet ska se ut ? Glöm inte att ta upp detta när Näringslivsfrågorna tas upp.

  2. Johan

    ”Jag tror det är ett effektivt sätt att sätta press på Ryssland att agera efter de regelverk vi sätter upp och på så sätt få en bättre demokratiutveckling.”

    Det har funnit olika sätt att stimulera demokrati genom åren. GW Bush provade att bomba fram det i Irak och Afghanistan och den metoden har väl hittills visat sig tveksam.

    USA har dessutom i över 50 år provat att isolera fram demokrati i Kuba. Även det med tvivelaktiga resultat.

    Det som du förespråkar, att ”sätta press” på någon, Ryssland i det här fallet, verkar inte heller det helt genomtänkt.

    Demokrati i ett land måste i första hand komma inifrån. En annan bra metod är internationella samarbeten i olika former, samt i positiv anda. Börjar man med diverse hot, eller ”att sätta press”, brukar resultatet oftast bli det motsatta.

    Avslutningsvis har vi svenskar en medfödd vana att svartmåla Ryssland i alla lägen. Som deras demokrati nu tex.

    Jag skulle vilja påstå att vår egen demokrati inte alltid är så bra som vi inbillar oss.

    Detta inbegriper allt från hur vår mediaindustri ser ut till hur vissa representanter inom de etablerade partierna behandlar uppkomlingar. Sverigedemokraterna i detta fall.

    Det har blivit närmast legitimt att både hota, fysiskt misshandla, eller i bästa ”bara” sabotera för Sverigedemokrater. Något som AFA fascisterna mfl på vänsterkanten dessutom börjat utnyttja fullt ut.

    För att inte tala om sandlådedebatterna som handlar om var de olika partierna skall stå i en studio.

    Din egen partiledare har ju dessutom mumlat något som mellan raderna innebär att de i princip ”får skylla sig själva”.

    Så så himla snygg vet jag inte om vår egen demokrati heller är egentligen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.