Varför vänta i 90 dagar?

Företagande och jobb är den enskilt viktigaste frågan för Sveriges fortsatta utvecking. Jag tycker därför att det är en väldigt underlig retorik som (S) använder när man påstår att en höjning av arbetsgivaravgiften för unga inte kommer att påverka antalet jobb i Sverige. Jag har tidigare använt besöksnäringen som ett bra exempel där 10 000 nya arbetstillfällen skapats för unga människor. Denna bransch skulle med (S) förslag få en höjning av arbetsgivaravgiften för unga under 26 år vilket skulle innebära att det blir nästan 50 000 kronor dyrare per år för en arbetgivare att anställa. Skulle denna ökade kostand sakna betydelse? Skulle denna fördryring för arbetsgivare innebär att fler jobb skulle skapas? (S) går ut och lovar en jobbgaranti för unga, att de ska erbjudas en sysselsättning inom 90 dagar. Varför ska en ung person behöva vänta 90 dagar på att få en sysselsättningsåtgärd om det finns ett ledigt jobb i en växande bransch?

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

12 kommentarer

  1. Lena Andersson

    ”Sysselsättning” är inte detsamma som ”jobb” och innebär oftast inte ens att den arbetslöse kommer närmare en riktig anställning utan är bara meningslöst tidsfördriv, som ofta är förnedrande och enbart ett sätt för kommunerna att få arbete utfört men slippa betala avtalsenlig lön! Arbetslösa bör inte behandlas som om de vore dömda brottslingar som ska bestraffas med oavlönad samhällstjänst, som dessutom inte är tidsbestämd bestraffning!
    Att alla arbetslösa med försörjningsstöd oavsett ålder, från o med 1 juli 2013, tvingas arbeta utan lön åt kommunerna är extrem lönedumpning eftersomm kommunerna slipper betala avtalsenlig lön för att få arbete utfört! Istället för denna meningslösa förnedring/”sysselsättning”/”slaveri”/”apartheidsamhälle” så bör de arbetslösa erbjudas utbildning riktad mot branscher där det finns ett behov att anställa! Studiemedlet bör förändras så att studenten inte tvingas skuldsätta sig för att ens överleva, ha råd med mat och tak över huvudet! Idag så avstår arbetslösa från att studera eftersom risken är för stor att de inte klarar ta examen, inte ens en examen garanterar jobb, o då står där som arbetslösa men med gigantisk låneskuld!
    Inte bara unga yngre än 26 är arbetslösa, och äldre har inte alls alltid mer erfaranhet och dessa arbetslösa har därför ännu större behiov av stöda, sänkt arbetsgivaravgift, än de unga som åtminstone kan skylla sin oerfaranhet på sin låga ålder! Att vara äldre än 26 innebär att man väljs bort av företagen eftersom det är så mycket billigare att anställa yngre personer!

  2. Krister

    Varför vänta 90 dagar innan AF gör insatser att förmedla faktiska lediga jobb bland småföretagarna?
    Om jobben ska växa så skall arbetsmarknads-/företags-politiken rikta sig in på småföretagen.
    Vilka av dessa 10 000 nya arbetstillfällena har skapats bland icke kedjorna burna bolag?
    Inom snabbmat branschen som på McDonalds, MAX, Subway mfl är det förståeligt att ungdomar / unga vuxna är åldersmässig dras av att den gruppen som äter där. Inom restaurangbranschen ställer andra faktorer in där med arbetsgivaravgift sänkning för ungdomsanställning kan slå ut en äldre med likvärdig kompetens och ev mer service inriktad erfaren av just denna avgift vid jobbsökandet.
    Ja, till meningsfullt liv av arbeta och rättssäkert välfärd med jämlika spelregler efter förmåga vara självständig, där S och M inte kan leverera vad är relevant med ett hållbart välstånd före andra värden. Så länge båda driver sakfrågor och ideologierna som det görs idag av ”vi och dom” försvagas individens välbefinnande i samspel med hur världsklimatet ser ut.

  3. Oberoende Politisk Bedömare

    Du säger att om det blir dyrare att anställa ungdomar så kommer jobb att försvinna. Med Alliansens förslag kommer det bli dyrare att anställa de äldre ungdomarna.

    Så min fråga til dig blir:
    Hur många jobb beräknar ni kommer försvinna för de äldre ungdomarna nu när ni gör det dyrare att anställa dem?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Enligt den statistik som finns så visar det sig att det inte är så många av de äldre ungdomarna som fått ett arbete trots den sänkta arbetsgivaravgiften, därför tar Alliansen bort denna sänkning av arbetsgivaravgiften och satsar på de unga istället där effekten har varit betydligt större.

      • Oberoende Politisk Bedömare

        Det är ju ni som påstår att det blir färre jobb om arbetsgivaravgiften blir dyrare. Så då ställer vi samma fråga en gång till då:

        Hur många jobb beräknar ni kommer försvinna nu när ni gör det dyrare att anställa?

      • Oberoende politisk bedömare

        Så då har alltså era politiska motståndare rätt när de säger att reformen inte alls haft någon effekt?

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          Reformen har haft väldigt bra effekt bara inom besöksnäringen har 10 000 nya arbetstillfällen skapats. Det jag lyfte fram var att de var färre äldre ungdomar som var berörda av reformen. Därför ändrar vi ålderspannet på en bra reform.

          • Oberoende politisk bedömare

            Jo, jag hör vad du säger, men min ursprungsfråga är ännu inte besvarad. Så jag gör väl ett nytt försök.

            Hur många jobb kommer försvinna för de äldre ungdomarna nu när ni gör det dyrare att anställa dem?

          • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

            De beräkningar som är gjorda visar på att det inte kommer att bli så stora konsekvenser att höja arbetsgivaravgiften för de äldre ungdomarna eftersom de ofta har kommit längre i sin utbildning och har tidigare erfarenhet från arbetsmarkanden vilket gör att de har enklare att få ett jobb.

  4. Oberoende Politisk Bedömare

    Alltså har då väntern rätt i att reformen inte haft någon större effekt på de äldre ungdomarna?

    Sen frågade jag inte hur stora eller små konsekvenserna kommer att bli, utan jag frågade hur många jobb som ni beräknar kommer försvinna för de äldre ungdomarna. Du antyder i ditt svar att det kommer bli konsekvenser, om än små, för de äldre ungdomarna om ert förslag går igenom.

    Så vi ger dig ett försök till (nummer 3) att svara på frågan:

    Hur många jobb beräknar ni kommer försvinna för de äldre ungdomarna nu när ni gör det dyrare att anställa dem?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag har svarat dig ett antal gånger redan och jag kan inte ge dig ett exakt antal.

      • Oberoende Politisk Bedömare

        Du har, din vana trogen, svarat på något annat än mina frågor handlar om.

        Det är ni som säger att jobben blir färre när det blir dyrare att anställa människor.
        Det är väl inte alls orimligt att fråga HUR många färre jobb det handlar om?

        Det behövs heller ingen exakt siffra, utan det räcker med en uppskattning.

        Så jag ställer frågan igen, för femte gången:

        Hur många jobb räknar ni med kommer försvinna för de äldre ungdomarna nu när ni gör det dyrare att anställa dem?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.