Alternativet till det fria skolvalet?

I veckan har vi kunnat läsa i media om att (S) i Skåne kommer att ta bort det fria skolvalet. Det finns många forskare som vittnar om det negativa med ett fritt skolval och det finns givetvis en sanning i det. Vad som är mer intressant är om alternativet till det fria skolvalet är den rosenröda positiva bild av samhället som både (S) och (V) lyfter fram. Om jag inte själv väljer vilken skola mina barn ska gå i så styrs mina barns skolgång av något som i realiteten inte är någon slumpmässig social blandning utan ett urval styrt av boendet. Det är närhetsprincipen som Vänsterpartiet och andra motståndare till valfrihet brukar förorda som alternativ. Där närhetsprincipen gäller väljer föräldrar uppväxtmiljö åt barnen genom att flytta till ett område med bra skola. I praktiken är det alltså pengar och sociala kontakter som styr. Är det ett bättre alternativ?

Elisabeth Björnsodtter Rahm (M)

15 kommentarer

  1. lf

    Det är skrämmande tankar du har så här inpå påsken.
    Menar du på fullt allvar att föräldrar som tillhör socialgrupp1 skulle sälja sitt hus och flytta ett område med en bra skola om närhetsprincipen gäller.Närhetsprincipen måste ju vara det bästa ur miljösynpunkt.Jag förstår inte ditt resonemang.
    Om närhetsprincipen gäller då säljer man sitt hus och flyttar.Om närhetsprincipen inte gäller då körs barnen kors och tvärs inom området.Vad är skillnaden.
    Sen kan du ju tala om vem som skall i de sämre skolorna.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Om du ska flytta till en ny stad, ett nytt område med dina barn så är det självklart att du funderar hur det ser ut med skola, förskola mm.

      • lf

        Nej,Elisabet nu snackar du om, jag vill inte ta ordet”….” i min mun.men nog har du väl bättre att komma med.
        Vi har väl aldrig snackat om att flytta till en ny stad.Du kör ju med att man måste flytta och sälja sitt hus.Är du riktigt medveten om vad du snackar om.
        Det som du försöker säga är ren och skär klasspolitik.Det är förfärligt.
        Men än en gång ”vem skall gå i de sämre skolorna”?
        Svara på frågan om du är en seriös riksdagspolitiker.

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          Det jag skriver är att många väljer bostadsområde utifrån vilka skolor som finns i närområdet. Jag har aldrig påstått att skolor är sämre eller bättre. Eftersom vi alla är olika så passar olika skolor våra barn bättre eller eller sämre. Det jag tog upp i mitt inlägg var att det är naivt att tro att människor inte väljer skolor. Hur man gör är lite olika. Varför vill (S) i Skåne ta bort möjligheten för människor att välja?

  2. Oberoende Politisk Bedömare

    Vad som helst är bättre än att ofantliga summor skattemedel skeppas till skatteparadis utomlands. Inkomster som dessutom på grund av räntesnurror blir obeskattade i Sverige.

    Så det korta, koncisa svaret på din fråga är:

    Ja.

    Glad påsk föressten!

  3. Oberoende Politisk Bedömare

    Vad som helst är bättre än att ofantliga summor skattemedel skeppas till skatteparadis. Summor som dessutom lämnas obeskattade på grund av räntesnurror.

    Så det korta koncisa svaret på din fråga är:

    Ja.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Om du granskar de redovisningar som finns så kommer du att se att det du påstår inte stämmer. Majoriteten av de företag som finns inom vård, skola och omsorg är små eller medelstora företag. Ofta drivs de av kvinnor! Dessa företag återinvesterar drygt 80% av företagens överskott. Det är ett fåtal riskkapitalbolag som är verksamma och jag tycker att du ska gå in och granska deras påstådda vinstuttag. Den bild som målas upp i media är inte den bild du ser runt om i vårt land.

      • Oberoende Politisk Bedömare

        Jag förstår att det är den bilden du vill sälja in då det passar moderaternas ideologi.

        Men du ska få en ärlig chans att svara upp mot det du påstår.

        Hur mycket pengar har de tre största friskolekoncernerna gått med vinst de senaste tre åren?
        Hur mycket har de skattat på de vinsterna?

        Svara på de frågorna, och återkom sen.

        Där är pudelns kärna! Innan vi kommit till rätta med detta ofantliga systemfel är det enda rätta såklart att stoppa alla vinster inom skolan och sen låta de seriösa företagen få en ärlig chans.

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          Intressanta siffror. 95 % av alla friskoleföretag driver högst två skolor. De tio största friskolekoncernerna har tillsammans ca 45 % av alla elever som går i friskola.
          De tre första friskolekoncernerna är AcadeMedia, Internationella Engelska Skolan och Kunskapsskolan. De tre senaste åren är det bara AcadeMedia och IES som har gått med vinst.
          Totalt har dessa två koncerner betalat mer än 200 miljoner kronor i inkomstskatt, lite mer än 300 miljoner kronor har företagen kunnat använda till återinvestering i verksamheten. Mellan 2006-2010 delade de tio största friskolorna ut 30 Mkr samtidigt som man investerade 2 400 Mkr i sina skolor.
          Den bild som sprids om alla stora vinster är inte överensstämamnde med den verklighet som råder!

  4. lf

    Jaså,det finns inte bättre eller sämre skolor.Vad du säger är att vanligtvis väljer man skolor i närområdet. Det måste ju betyda att det inte finns dåliga skolor. Varför är det då så viktigt att välja skola.Det måste väl vara en fördel att ha en skola nära hemmet.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Varför ska vi inte få välja? Hur kan staten bestämma vad som passar mitt barn bäst?

          • Oberoende Politisk Bedömare

            Problemet med att kunna välja är att alla inte kan välja.

            Bara de som har ekonomiska möjligheter kan faktiskt välja, resten har inget val.

          • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

            Det stämmer inte, det finns få privata skolor där du behöver betala för undervisning, de flesta skolor går under samma förutsättningar som kommunala skolor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.