Hårdare straff vid narkotika brott!

I sommar har vi kunnat läsa om narkotikans förödande konsekvenser i Expressens granskning av kokainets väg från festen till döden. Det handlar om unga som fastnat i missbruk, om alldeles för tidig död och om den grova organiserade brottsligheten som ligger bakom och gör stora vinster på narkotikahandeln. Därför är det viktigt att Sveriges narkotikalagstiftning ger utryck för en sträng, fast och konsekvent syn på narkotikabrott. Vi ska agera kraftfullt mot narkotikasmuggling och försäljning. Särskilt hårda ska vi vara mot de personer som profiterar på andras missbruk. Narkotikastraffutredningen som tillsattes förra året, lämnade nyligen sitt betänkande till regeringen. I detta betänkande så lyfter man fram att vi bland annat måste lagstifta om hårdare straff vid narkotikabrott. Alliansregeringen är överens om att fortsätta driva en restriktiv narkotikapolitik i Sverige.
Justitieminister Beatrice Ask skriver tillsammans med företrädare för Alliansen på Expressen debatt :
http://www.expressen.se/debatt/vi-skarper-straffen-for-narkotikabrott/

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

9 kommentarer

  1. Dubbelmoral

    Bästa botemedlet är förståss!, att höja säkerheten vid gränsen.
    Lägg pengar på Tull och kustbevakning och ge dem rätt att använda dödligt våld om så behövs för att stoppa inflödet av narkotika till våra barn!.

    Eller hur Moderatpolitiker? Visst skall man begränsa narkotikans spridning över gränsen?

    Eller är du fördummad av komunistiska EU politiker som strikt hävdar att varor & tjänster skall fritt flöda över gränsen?
    Har du förnuft nog att fatta att av EUs politik så blir konsekvensen att t.ex. Lyckseles ungdommar får tag i droger hur lätt som helst!
    Och med din och alliansens politik är du direkt medskylldig!

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag håller med dig om att vi ska göra allt vi kan för att hindra olagliga droger att passera våra gränser. Frihandel är något vi behöver men då pratar vi om lagliga varor och tjänster.

  2. Tommy

    Den enda lösningen moderaterna har inom kriminalpolitiken: hårdare straff för precis allting. Tyvärr saknar moderaterna – som jag röstat på ett par gånger – varje form av trovärdighet inom detta område. Inga andra tankar verkar finnas än att höja straffen för än det ena än det andra. Och justitieministern, den mest tragiska figur som skådats på mycket länge inom svensk politik, är inte ens jurist.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag tycker att det är positivt att skärpa straffsatser där det idag inte står i proportionalitet till brottet. Att sälja kriminella gäng säljer narkotika är något jag anser ska generera hårdare straff.

  3. Per A.

    Är syftet med den svenska narkotikapolitiken att så få medborgare som möjligt skall skadas och dödas av narkotika?

    Facit av den svenska hårda linjens politik mot narkotikan verkar vara att vi har en betydligt högre narkotikarelaterad dödlighet än (mer eller mindre) jämförbara stater.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Svenska lagstifning finns för att skydda svenska medborgare. Det gäller narkotikalagstifningen också. det är givetvis stora utmaningar att ha en nollvision men allt arbete att föröska minska narkotikan i vårt land är positivt.

  4. joz

    Man vill ju bara gråta, att människor inte förstår att detta handlar om en sjukdom…. att slänga alkoholister i fängelse och förstöra deras svåra tillvaro ännu mer lär väl de flesta kunna räkna ut att det inte hjälper. Samma gäller för narkotikamissbrukare. Att det ska vara så svårt att förstå …..moralen förblindar.

    Tyvärr styrs narkotikapolitiken av människor som sätter moral framför intelligens precis som du resonerar, jag vill inte vara förutfattande men oftast har personer som du själv aldrig brukat narkotika och har ofta inte en susning om vilken problematik ett substansmissbruk innebär, möjligen känner man nån på håll eller i klassen som blev ”knarkare”, men att personer som aldrig varit i kontakt med narkotikamissbruk, utan som förmodligen satt längst fram i klassen med tindrande blick ska ha en sån bestämmanderätt visar på den diskrepans som finns i det demokratiska systemet.
    Varför sparka på någon som redan ligger? Varför?
    Dödssiffrorna är redan skyhöga i Sverige och man ser att den restriktiva linjen totalhavererat och tar livet av hundratals människor varje år. Människor som överdoserat slängs ut ur lägenheten och dör på gatan därför att man inte vågar skjutsa till sjukhus pga de stenhårda straffen, detta händer idag, just nu tack vare politiker utan världsvana och utan livserfarenhet som inte förstår, eller vill förstå, att de skapar en jakt på människor och inte på narkotika.

    Narkotika ska inte legaliseras men man kan inte fortsätta med en politik som tar människors liv.
    Men vad bryr du dig? Ditt liv går ju vidare men tänk på dem som lever i ett missbruk, du har ett ansvar mot dem Elisabeth.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag håller helt med om att de som är alokoholister ska ha vård och inte fängelse. Det är givetvis samma sak med de som är narkomaner. Det som denna lagstftning syftar till är att komma åt de männiksor som säljer narkotika och profiterar på andra människor med ett missbruk

  5. Patrik Hockum

    Hej!

    Jag undrar vilka andra brott ni tänkt att höja straffen på. Då tänker jag främst på sådana brott som påverkar miljarder människor på Jorden såsom miljöbrott. Jag har inte hört ett ljud från Alliansen om att skärpa straffen för dessa brott trots att de renderar i väldigt låga straff om några alls. De domar som utdelats har givit bötesbelopp som är små i sammanhanget, förutom när de drabbar en enskild person som råkat lägga en stekpanna eller annat fel vid någon återvinningsstation.

    Jag är inte för hårdare straff som generallösning på all brottslighet men det är skrämmande tydligt att Alliansen och inte minst Moderaterna inte kan eller vill lyfta huvudet högre för att skydda inte bara Sveriges befolkning som lever idag utan även kommande generationer och även utanför landets gränser. Om man nu ska vara det parti som förespråkar hårda straff för grova brott så är det märkligt att man inte brytt sig om miljöbrotten. Men jag antar att det ligger i Moderaternas ideologi och natur att det är viktigare att skydda företags ”rätt” och möjligheter att öka sin vinst på kort sikt än våra livsbetingelser.

    Ni måste verkligen våga ta steget utanför 1960-talet och inse att vi behöver helt nya ekonomiska, sociala och kulturella modeller och börja jobba på dem, helst igår. Har hela Alliansen gett upp hoppet eller är det bara Bildt ”Om 50 år är vi ju alla döda” och Reinfeldt ”Vad fan kan man göra”?

    Narkotikaproblematiken som så många andra sociala problem är delvis en konsekvens av och förstärks av förstörda livsbetingelser runt om i världen och de livsbetingelserna försämras för varje dag med den nonchalans som visas miljöproblemen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.