Vems verklighet?

I många av de analyser som gjorts av hur valet den 14 september kommer att gå så återkommer en punkt om att den som lyckas beskriva människors verklighet så att vi känner igen oss kommer att vinna valet. Det väcker frågor, vem har tolkningsföreträde över vilken verklighet som är den rätta? Jag måste återkomma till den hetsiga debatt som uppstod förra helgen i SVT:s jobbdebatt när Ali Esbati(V) kallade de som arbetar inom RUT tjänster för tjänstefolk. Enligt honom och (V) så är det bara rika människor som använder Rut tjänster. Vilka belägg har de för sina påståenden? Var kan de visa på sådan statistik? I går presenterade Skatteverket och Statistiska centralbyrån (SCB) en gemensam statistik som visade att 68% av de som nyttjade RUT avdraget tjänade under 32 000 kronor i månaden. RUT avdraget ökar i användning i hela Sverige. Frågan kvarstår vems verklighet ska beskrivas?

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

37 kommentarer

  1. Bergis

    RUT = Danderydsavdraget.

    ”C-ledarens beskrivning av att rut-avdraget tvärtom är något som används bland den breda allmänheten, till exempel bland äldre, är felaktig, enligt Esbati.

    – Det är inte alls det statistiken visar. Tvärtom vet vi att det är i de rikaste kommunerna som absolut flest använder avdraget och när man ser till hur mycket man använder det blir den bilden extra tydlig, säger han.

    – De som tjänar minst använder det i väldigt liten utsträckning.”

    http://arbetet.se/2014/08/14/rut-avdraget-okar/

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Eftersom (V) och Ali Esbati inte tycker att de 16 000 människor som arbetar inom hushållsnära tjänster ska få fortsätta arbeta och bidra till vår gemensamma välfärd så visas givetvis den statistik man anser passa argumentationen! I mitt och Nya Moderaternas Sverige är alla jobb lika viktiga och vi gör ingen skillnad som (V) gör!

  2. LenaAndersson

    Ett par som vardera tjänar 30 000 i månaden, alltså tillsammans 60 000 i månaden, är i alla fall inte låginkomsttagare!

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Den statistik som presenteras visar att av de som använder RUt tjänster så tjänar nästan 70% under 32 000 kronor i månaden.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Om du läser vad jag skriver så handlar det om att de som använder RUT tjänster idag så tjänar 70% under 32 000 kronor i månaden.

  3. Marianne R Johansson

    Ja vems verklighet?!
    Jag tror inte att en familj med en sammanlagd inkomst, eller en enda inkomst under 32 000 kr/mån tycker sig ha råd att prioritera skattesubventionerade städtjänster framför hyra, mat, försäkringar, jobbresor, dagisavgift, telefon, sjukhusbesök mm, oavsett vilka siffror skatteverket och SCB fått fram, för skattesubventioner till trots, så är det några tusenlappar man ska hosta upp för sina städtjänster varje månad!
    Och fortfarande är det också i rika kommuner som städtjänsterna används flitigast, som ex i Danderyd.
    Så visst, vems veklighet beskriver du och dina Allians vänner??

  4. lf

    Frågan är om vissa människor kan få avdrag för hushållstjänster som andra skattebetalare skall betala för.
    Vems verklighet skall beskrivas.Du har inte roat dig med att undersöka hur många av de människor som utför hushållstjänster som utnyttjar RUTbidraget.De är också människor där vardagen kan kännas tung.
    Man skyller på att om inte dessa tjänster finns, så blir det den svarta marknaden som tar över.Detta innebär att merparten av de mest välbeställda är skattesmitare.
    Jag tror att du skall beskriva verkligheten för dina väljare och se till att de gör rätt för sig.
    RUTbidraget skall vara behovsprövat.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      http://www.svt.se/nyheter/val2014/rut-okar-i-hela-landet
      RUT reformen har inneburit att ca 16 000 människor i vårt land har ett arbete att gå till som de får betalt för och själva betalar skatt in till vår gemensamma välfärd. Skulle denna reform tas bort kommer detta att försämras och våra intäkter till välfärden kommer att minska. Jag tycker att alla jobb är viktiga och gör ingen skillnad. Alternativet som de röd/gröna föreslår är inte en positiv utveckling av Sverige.

      • stefan

        Såg en uppgift om att RUT- och ROT kostar runt 20 miljarder, varav RUT står för drygt hälften. Tänk om alliansen hade satsat dessa miljarder på att anställa i den offentliga sektorn!? Hur många jobb skulle det ha blivit?? MÅÅÅNGA jobb hade det blivit. Tyvärr inte till gagn för Danderydarna, men ändå….

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          För att kunna satsa mer pengar på välfärden behöver vi fler människor i arbete som alla betalar skatt. Vi behöver små företag som anställer personer som betalar skatt. Vi kan inte tro att staten och det offentliga ska stå för alla anställningar och utveckling.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Skulle reformen tas bort innebär det att 16 000 personer inte har ett jobb att gå till och intäkterna till vår gemensamma skattefinansierade välfärd minskar.

  5. Marianne Ronnhed Johansson

    De tjänar under 32 000kr/mån, men jag är tveksam till att det är den gemensamma inkomsten eller kanske den enda inkomsten? Jag skrev ett inlägg tidigare som du inte tagit in! Ja, jag undrar vems verklighet du företräder?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag tar in alla inlägg. Jag sitter dock inte alltid framför datorn utan är ute och kampanjar och träffar människor. Jag påstår inte att det finns en verklighet, vad som är tydligt är att den ser olika ut för oss alla.

  6. stefan

    För det första så är 32000 en jävligt bra lön! Dit fattas det över 10000 för min del. Varför dra gränsen där? Varför inte vid 25000 – nej, för då blir siffrorna annorlunda!
    För det andra så kan du väl redovisa summorna per ”nyttjare”!!?? Det vill säga: Hur stor andel av det totala RUT-bidraget dras av dessa som tjänar under 32000? Hur stor andel drar den tiondel av nyttjarna med högsta inkomsterna? Hur stor andel av Danderyds befolkning använder RUT? Hur stor andel av Doroteas? Hur mycket drar varje Danderydsbo respektive Doroteabo???? SVARA på det – här och nu!!!!! ” Frågan kvarstår vems verklighet ska beskrivas? ”

      • stefan

        Ett typiskt moderat ”ickesvar”!!! Du är så medveten om att sanningen är till er nackdel. Därför väljer du att inte svara – Du lägger ut en länk istället!!?? Fantastiskt. Men du kommer inte ifrån den sanna bilden av pig-avdraget ändå.
        ”Mest pengar per invånare spenderades i Danderyd. 2009 använde 1.405 personer i kommunen avdraget. 2013, var siffran 5.360. Totalt spenderade varje person i Danderyd 1.587 kr/år (2013
        Minst antal användare av rutavdraget och spenderade kronor finns i Dorotea.
        Där använde 22 personer avdraget 2013, vilket blir 13kr per invånare/år.”
        Detta visar hur rätt jag har -.det ÄR de högavlönade som använder den största delen av RUT-bidraget. Varför inte erkänna?

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          Jag kan också läsa statistik och den talar om att flest användare av RUt tjänster finns i Stockholms kommuner, den visar också att fler och fler nyttjar RUT tjänster runt om i Sverige. Det handlar också om alla de 16 000 personer som arbetar inom hushållsnära tjänster och som gör det i vita företag med justa villkor. Om vi tar bort möjligheterna till RUt avdrag kommer dessa personer att stå utanför arbetsmarknaden.

  7. lf

    Du som har all möjlig statistik, då har du väl också statistik över hur många lokalvårdare som utnyttjar ROT.Om det är några som skulle utnyttja Rot, så är det väl de som städar hela dagarna.
    Du kommer väl fram med denna statistik också.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Är du intresserad av sådan statistik så kan du säkert hitta det på nätet!

      • PA Persson Mp Dorotea

        Jag håller med flera av kommentatorerna här (Stefan, If) om att din (och M:s) statistik kan ifrågasättas. Den moderata statistikanvändningen är slarvig och förmodligen missvisande. Du kan åtminstone ange källan så att andra kan kontrollera vad du säger. Din argumentation är verkligen mager när du som svar, gång på gång upprepar samma litania.

      • lf

        Du är alltså inte intresserad av hur lokalvårdarna har det.De som städar hela dagarna.
        Ditt svar speglar synen på tjänstefolket.
        Jag skulle vilja passa på att ge dig beröm för att att du svarar på kommentarerna.
        Det är väl viktigt att man för en dialog med väljarna.
        Men det är väl som statsvetaren säger:”Politikerna är inte ute efter era åsikter,de är ute efter era röster.”

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          Jag har varit tydlig med att jag anser att alla jobb behövs. Du efterfrågar statistik på hur många lokalvårdare som nyttjar RUt avdrag. Du efterfrågar dialog med väljare. Är det så en dialog ska fungera att jag ska leta fram statistik till dig?

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Jag refererar till den statistik som finns och den råkar finnas på internet!

  8. lf

    Ett mycket konstigt svar från en riksdagsperson.I en dialog med väljare utnyttjar ni statistik.
    Nej,jag trodde det låg i ditt intresse att veta hur många lokalvårdare som utnyttjar ROT för egen del.
    Det saknar intresse för dig för du tycker förmodligen att tjänstefolket kan fortsätta att städa hemma.
    Jag tycker jag har fått svar från sann moderat

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Underlig debatt du vill föra. Du begär att jag ska ta fram statistik till dig eftersom du vill veta. Jag har svårt att se vad denna statistik skulle tillföra debatten. Statistiken redovisar inte vilka yrkesgrupper som nyttjar vissa skatteavdrag, det handlar om vad de har för inkomst för att de ska få rätt avdrag.

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          RUT tjänster är idag ett självförsörjande system. Spelar det någon roll vilka yrkesgrupper som nyttjar RUT tjänster. Det är positivt att 16000 personer har fått ett riktigt arbete att gå till med justa villkor.

      • lf

        Det spelar en jätteroll vilka som utnyttjar Rutbidraget.Om det är så att de som städar inte utnyttjar bidraget då har vi fört Sverige tillbaka 30 talet.
        Då blir det tjänstefolk och herrefolk.

        • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

          Läs de utvärderingar som gjorts av rutavdraget så ser du inte den negativa bild som du vill visa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.