En fråga som berör!

I dag är det kommunfullmäktige i Lycksele. Det är en diger agenda av ärenden som ska hanteras. Ett ärende som ska upp till debatt handlar om vindkraft. Det är en fråga som berör och engagerar. Vindkraft är en fråga där det finns många olika åsikter. Det finns förespråkare som anser att vindkraft är framtidens energiform som ska ersätta en del av den kärnkraft vi har idag. Det finns motståndare till vindkraft som egentligen inte är emot vindkraft men de vill inte ha den på mark i närheten. Det finns givetvis nejsägare till vindkraft av andra orsaker som måste beaktas. Som politiker är det intressant att lyssna av alla sidor och försöka skapa en egen bild av den komplexa frågan vindkraft. Det är tydligt att vindkraft är en fråga som berör och jag har aldrig fått så många telefonsamtal från medborgare som både är positiva och negativa till vindkraft.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

7 kommentarer

  1. Carl-Axel Otterhall

    Hej Elisabeth. Jag tycker frågan vore ganska enkel för politikerna att ta ställning till:
    1. hur många miljoner per år får kommunen?
    2. Vem städar upp om ungefär 30 år? Det är absolut inte säkert att det är det företag som initialt lämnade garantier som är ägare då! Förmodligen inte skulle jag vilja påstå.
    3. Hur många väderkvarnar finns i dag i bruk?

    Blev det enklare nu;)

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Kommunen får mig veterligen inga pengar förutom skatteintäkter från ev. arbetstillfällen. Det finns i avtalen vem som ska återställa naturen. Jag kan inte svara på hur många verk som är i drift

  2. Britt-Inger Eriksson

    Vi boende i Ledningsvall är tacksamma för det stöd vi fick från er politiker i Alliansen igår vid KFs sammanträde. En ledamot uttryckte frustation över sin egen okunnighet när det gäller vindkraften. Som kommande drabbad av detta så har vi studerat detta ingående, plöjt igenom energipolitiska artiklar, miljöbalken, rättsfall, teknik kring vindkraften, ja det är många timmar vi har lagt ner på detta. Man kunde nog hoppas att våra företrädare i kommunen skulle vara minst lika pålästa. Hur kan man annars ta på sig ansvaret att fatta beslut i så viktiga frågor. Den springande frågan ni bör ta ställning till är: varför vill Lycksele kommun förstöra våra sista naturområdet med något som inte behövs? Vi förväntar oss ett avslag på denna etablering vid nästa KF möte. Stå upp för Norrland!!

  3. Mikael Jakobsson

    Britt-Inger Eriksson tycker vi ska vara minst lika pålästa som de från byarna som berörs av vindkraft och har haft åratal på sig att läsa in sig. Vad tycker du Elisabeth, ska vi vara specialister inom alla ärenden som kan tänkas komma upp i fullmäktige?
    Sen skulle jag vilja upplysa Britt-Inger om att jag röstade emot vindkraften i Norrbäck och om man lyssnade till min inlägg så kanske man kan gissa sig till hur jag skulle ha röstat om vi hade fått avgöra Fjällberg också.

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Tro det eller ej Mikael så håller jag med dig i frågan om att vi som fritidspolitiker inte kan eller ska vara experter inom alla områden. Jag tycker precis som du att det är svårt att sätta sig in i alla områden och vi måste därför lita på att vi har tjänstemän som bereder ärendena på ett professionellt sätt.

  4. Mikael Jakobsson

    Tack Elisabeth, du svarade som jag hoppades att du skulle göra. Det är en vanlig uppfattning att vi fritidspolitiker måste vara specialister på allt. Vi har duktiga tjänstemän som ska ge oss fakta. Så går det till i rikspolitiken också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.