Nya satsningar!

Cellprov används för att på sikt motverka utvecklingen av livmoderhalscancer, den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor i världen. Målet är att 85% av Sveriges 2,6 miljoner kvinnor genomför cellprov varje år. Det är ett mål som inte riktigt uppnås men riksgenomsnittet ligger på ca 80% kvinnor som varje år genomför ett cellprov. Nu vill den rödgröna regeringen försöka nå målet genom att göra cellprovtagningen avgiftsfri. Det avsätts drygt 140 miljoner kronor per år för att provtagningen ska bli avgiftsfri. Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson säger i ett uttalande att många kvinnor lever under knappa förhållanden och väljer därför bort att göra cellprovtagning. Jag vet inte var hon får sina siffror ifrån men om drygt 2 miljoner kvinnor väljer att göra cellprov varje år så är det ett högt antal kvinnor. Givetvis kan det alltid bli högre och jag hoppas att den riktade satsningen ger önskat resultat att ytterligare 100 000 kvinnor gör ett cellprov så att målet att 85% av alla kvinnor i Sverige gör ett cellprov.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>