Vi tänker olika i kommuner jämfört på natioenll plan!

Efter förra valet 2014 saknade de styrande partierna i 92 kommuner egen majoritet och styrdes således i minoritet. Kommun- och landstingsvalen skiljer sig i flera avseenden från riksdagsvalet: Fler människor har rösträtt och nästan en tredjedel röstar på andra partier i dessa val än i riksdagsvalet. 2014 års val ledde till maktskiften i 109 kommuner. Ett vänsterstyre bildades i 99 kommuner medan allianspartier styr 90 kommuner. Men än vanligare var ett blocköverskridande styre, vilket bildades i 101 kommuner. Alla dessa fakta presenteras i en rapport från Sveriges kommuner och landsting (SKL) det är intressant att se hur olika de ser ut på kommunal nivå jämfört med nationell nivå. Förklaringen kanske är så enkel att i en kommun är det nära till besluten och man ser effekten tidigt. Jag tror också att det i en kommun är målbilden rätt lika mellan de olika partierna varför samarbete är lättare. Intressant läsning!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

En kommentar

  1. Oberoende Politisk Bedömare

    Samarbete kommer en alltid längst med.
    Har själv sagt att det bästa för Sverige skulle vara en bred regering. Om M bara kan släppa sina värsta avarter gällande slöseriet av skattemedel så skulle S + M vara ett intressant alternativ. Känns dock som en utopi då Moderaterna knappast vill släppa de inkomster partimedlemmarna får av slöseriet, men det skulle vara bäst för landet.

    Dock tror jag Kristersson inte ser så långsiktigt utan närmast tänker att regera ihop med SD.
    Frågan är om det är Åkesson som bjuder in Kristersson eller tvärt om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>