Nationell utbildning för blåljuskörning!

Jag har vid ett antal verksamhetsbesök inom vår blåljusverksamhet lyssnat på de utmaningar som förekommer. En fråga som är genomgående inom berörda verksamheter är behovet av en nationell likriktad utbildning i utryckningskörning.

I en forskningsrapport från Kunskapscentrum i katastrofmedicin vid Umeå universitet kan man läsa att av de olyckor med personskador som uppdagades var det i en stor majoritet av fallen utryckningsföraren som vållade olyckan.

Det är viktigt att komma ihåg att detta är ett nationellt problem. Rätt kompetens vid utryckningskörning kan vara skillnaden mellan liv och död, där såväl den hjälpbehövande som blåljuspersonalens egen säkerhet står på spel. Kraven på politiker och ledning att tillhandahålla god utbildning och säker utrustning är därför stora, men fortfarande saknas det nationell samordning för att utbilda ambulanspersonal och annan räddningstjänst i utryckningskörning.

För att säkra patienternas och räddningspersonalens trygghet bör möjligheterna för en nationell likriktad utbildning i utryckningskörning ses över.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

Ser statsrådet att det finns ett behov av en nationell likriktad utbildning för blåljuspersonal och om så är fallet, vad avser statsrådet att vidta för åtgärder?

Elisabeth Björnsdotter Rahm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>