Orimliga beslut av skatteverket!

Svensk hälso- och sjukvård utgår från offentliga vårdgivare i regioner och kommuner. En del av vården är beroende av resurser som andra, privata, vårdgivare, tillhandahåller. Det finns många mindre privata företag eller ensamföretag, som anlitas av större vårdgivare, både av kommuner och regioner och av större privata vårdgivare. Det är ett bra system som tjänar svensk hälso- och sjukvård väl. I juni 2018 slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att om ett bemanningsföretag hyr ut egen anställd personal till en vårdgivare, så ska ersättningen beläggas med moms. Det blir en skatt på vårdtjänster. Domstolen ansåg att det inte handlade om det, utan att det var fråga om en momspliktig tjänst: uthyrning av personal. Och därmed att det inte var relevant om det handlade om vårdtjänster eller inte. Detta innebär att vår välfärdssektor får betala 25% i moms på inhyrd personal, dessa pengar ska tas från en redan ansträngd budget i de flesta kommuner och regioner. Regionerna kommer dessutom att kompensera den egna verksamheten för momshöjning medan övriga driftsformer får stå den stora kostnadsökningen själv. Detta är helt orimligt!

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

3 kommentarer

    • Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) (inläggsförfattare)

      Vårdtjänster är momsbefriade. Regionen kommer att kompensera sina egna verksamheter, var finns konkurrensneutraliteten?

  1. Anders Giunti

    Det var ju inte frågan. Är det inte att betrakta som orimligt att en myndighet ska bortse från en HFD-dom?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>