Norrland är förlorare på det nya utjämningssystemet. Den Norrlandsfientliga politiken bara fortsätter!

I en debattartikel (VK 5/9) menar riksdagsledamoten Isak Frohm (S) och regionrådet Anna-Lena Danielsson (S) att klyftorna mellan stad och län minskas med förslaget till ny kommunal skatteutjämning.

Så enkelt och lätt är det tyvärr inte.
Det är ingen som ifrågasätter att det behövs ett utjämningssystem. Staten borde dock ta ansvaret för en helhetsöversyn gällande hela utjämningssystemet, såväl inkomstsidan som kostnadssidan.
Staten måste i det sammanhanget ta en större del av ansvaret när det gäller utjämning mellan kommuner och regioner. Det är inget som Moderaterna i Västerbotten eller Stockholm är ensam om att tycka. Vi kan konstatera att även Socialdemokraterna i Stockholm motsätter sig det nya förslaget till skatteutjämning.
För Västerbottens del kommer kommuner som Umeå och Skellefteå bli stora förlorare i det nya systemet. Umeå tappar 64 miljoner och Skellefteå 35. Det är pengar som de två städerna behöver för sin fortsatta tillväxt. Det kostar att bygga nya skolor, äldreboende och ge hälso- och sjukvård till en växande befolkning.
I en sammanställning som Umeå kommun gjort visar det dessutom att Norrland blir nettoförlorare i det nya förslaget.
Den sammantagna effekten av det nya förslaget blir att norrlandskommunerna kommer att betala 400 miljoner mer än de får. Det kan jämföras med Stockholmsregionen som gör en vinst på 1,6 miljarder. Det vi ser är en fortsättning på en norrlandsfientlig politik från sittande S-regering.
Vi har djup förståelse för att Region Västerbotten behöver mer pengar vilket föreslås. I förslaget får regionen 255 miljoner kronor mer. Tyvärr täcker det inte i närheten de stora underskotten i sjukvården som ligger på runt 800 miljoner kronor. Det är snarare resultatet av en långvarig socialdemokratisk politik, något som en ny skatteutjämning inte förmår att rätta till.
Det är djupt olyckligt att det blir en politisk debatt som går ut på att ställa stad mot land, det ökar i stället för att minska de allt mer växande klyftorna. Såväl stad som land behövs lika mycket.
Ett starkt samhälle med höga välfärdsambitioner förutsätter tillväxt, fler jobb, ökad trygghet och en politik som håller ihop helheten.

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

En kommentar

  1. Petter

    Jo Ume och Skeå är förlorare , men måste vi alltid sträva mot ständig tillväxt. Förstår att tillväxten är motorn i samhällsapparaten men samtidigt är denna tillväxt en stor orsak till landsbygdens utarmning.Den stora utmaningen är att få ekonomin att snurra utan tillväxt och det är nog detta trolleri politikerna redan nu ska jobba för. Ständig tillväxt är inte hållbart i all framtid, detta bygger på en ständigt okande konsumtion och förödande för jordens resurser. Vi måste ändra livsmönster tror jag alla är överens om

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.