Ellinor Petersen (KD)

För frihet i mitt land

Opera i Rundvik

Äntligen kom Metropolitan Operan till Rundvik genom den digitala maskinen. Tack till Rundviks Folkets Hus som tog hand om detta! Vilken fantastisk föreställning det var ikväll.

Tänk att vi som bor här också kan ta del av världsstjärnorna.

Det var ikväll Le Nozze di Figaro sändes, med Peter Mattei (från Sverige!) som Greve Almaviva. I den här sättningen fick vi verkligen se att Greven genomgick en hjärtats förvandling, när han bad sin grevinna om förlåtelse. Ja, det var som omvändelse under galgen, men det kändes ändå ganska äkta. James Levine som var dirigent hade en känslighet i timingen, om och om igen. Orkestern var underbar.

Historien är full av förvecklingar. Susanna (Marlis Petersen) och Cherubino (Isabel Leonard) lyfte komiken till en hög nivå. I recitativet och arian Giunse alfine il momento – Deh vieni, non tardar, kom Susannas sammansatta längtan till sin älskling och den där driften att försöka sätta karln på plats verkligen till sin rätt. Jag har aldrig förut sett arian som hennes sätt att lura Figaro, men i kvällens föreställning, där det också var hennes mål (förutom att lura Greve Almaviva), var det så mycket roligare. Komisk opera är roligt, när den är bra!

Renée Fleming, som var kvällens konfrencier i New York till resten av världen, uppmuntrade oss i publiken att gå på opera i operahusen dels Metropolitan, men även lokalt, eftersom det är en större upplevelse på plats. Då vill jag tillägga att som åskådare i Rundviks Folkets Hus får man faktiskt bättre visuell upplevelse av ansiktsuttryck och så, eftersom kamerorna kan komma närmare än deras ögon som är i publiken i huset.

Det är planerat att Folkets Hus kommer sända flera andra operaföreställningar framöver. Det är storartat! Jag hoppas att många i trakten tar tillfället i akt att komma.

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Elsa

    Jättebra Ellinor!!!
    Jag befinner mig för närvarande i Stockholm men läser ändå VK-bloggen. Uppskattar ditt referat!
    MVH/Elsa Eriksson, Kristdemokraterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.