Sport och utomhus

Allt du behöver veta innan du skaffar en ny cykel

Man checks bicycle before buying in sports shop                                               Image Source: Thecyclingbug.co.uk

Under de senaste 30 åren har det hänt mycket på cykelmarknaden. Teknologi och design utvecklas hela tiden. Även prissättningen på cyklar kan variera enormt, det finns cyklar som endast kostar en tusenlapp och cyklar som är betydligt mycket dyrare. Utbudet av olika cyklar är större än någonsin och det krävs en hel del för att hitta cykeln som är rätt för dig.

Bli inte avskräckt
Låt dock inte det stora utbudet och de många valen bli avskräckande. Det första du bör tänka på är vad du kommer använda cykeln till. Kommer du cykla i stadsmiljö, på skogsvägar eller i terräng? Det finns cyklar som är anpassade för alla underlag och situationer. Om du vill kunna röra dig på alla olika underlag är det kanske en hybridcykel som passar dig bäst. Ofta kan man hitta cykelbutiker stockholm eller andra städer där det arbetar hjälpsam personal som vet exakt vilken cykel som kommer passa perfekt till just dig.

Det är dock bra att vara påläst innan du väljer din cykel. Kolla runt på olika cykelbutiker på Internet. Det finns ett stort antal märken att välja på. Cube cyklar, Monark cyklar, Scott cyklar och Bianchi cyklar är bara några av de olika cykelmärken som levererar bra cyklar till förmånliga priser.

Vad ska du ha din cykel till?
Om du planerar att cykla i terräng är det enkelt att hitta en passande cykel. Leta bara efter en mountainbike med starka bromsar, ett enkelt rakt styre, bra fjädring och ett par rejäla däck. Det som kan vara svårt är att veta hur mycket fjädring du behöver. Det enklaste är att testa sig fram. Ofta kan du ställa in hårdheten på fjädringen för att den ska passa dig.

Om du däremot planerar att cykla på asfalt blir alternativen allt fler. Du kanske vill ha en hybrid som kan ta sig fram både på asfalt och i skogen eller så vill du ha en landsvägscykel som du kan glida fram längs cykellederna på eller vill du ha en enklare och mer vardaglig cykel?

Hybrid eller landsväg
En hybridcykel är ett komfortabelt sätt att ta sig fram på vägarna som genom sina lite bredare däck och den mer raka sittställningen ger en robust känsla. Det finns ett fantastiskt utbud av landsvägscyklar och dessa har ofta smala däck och böjda styren som får dig att sitta mer framåtlutad, när det gäller landsvägscyklar handlar det om att kunna ta sig från punkt A till punkt B så snabbt som möjligt. När det gäller de lite mer vardagliga cyklarna så finns det lika mycket att välja på som bland de två andra alternativen. Det finns alltifrån enklare cyklar med cykelkorg och tre växlar till designer cyklar som har mer avancerade funktioner och exklusivare design. Ett bra tips är att hålla koll på när butiker har cykel rea för att hitta en till ett förmånligt pris där du även kan hitta prisvärda cykeltillbehör.

Något som är värt att tänka på är vilket material ramen är byggd av. Stål är hållbart, bekvämt och billigt men väger mycket. Titan har de bästa egenskaperna av alla material men är väldigt dyrt. Aluminium är billigt och hållbart men allt färre cykeltillverkare använder det. Kolfiber är det nya materialet som tagit aluminiumets plats, det är relativt hållbart och erbjuder låg vikt. Det mest positiva med kolfiber är att det är så formbart. Många cykeltillverkare väljer kolfiber framför alla andra material då de simpelt kan forma det till vad de vill.

Vare sig du planerar att köpa en billig första cykel eller ett dyrare alternativ så är det viktigt att du hittar en cykel som är i din storlek. Om du köper din cykel i en butik kommer personalen kunna hjälpa dig att hitta en cykel som passar. Tänk på att det är mer än bara sadeln som ska vara rätt inställd. Styrets höjd, sadelns position och längden mellan sadeln och styret är också viktigt för att du ska kunna ta dig fram bekvämt på din nya cykel.

När du valt ut tre olika cyklar som passar din budget. Hitta då en butik där du får pröva cyklarna. Det krävs minst 15 till 20 minuter för att få en känsla för en ny cykel – om du har möjlighet att testa den längre en 20 minuter, ta då den chansen. Se till att cykeln är inställd efter dig innan du ger dig ut.

Etiketter: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>