Decemberöverenskommelsen

Av , , Bli först att kommentera 2

Bryta decemberöverenskommelsen, ställa till med politiskt kaos i en tid när vi behöver vara som mest samlade – och – fira med champagne! Just nu verkar vad som helst kunna hända i kristdemokraterna. Skulle inte förvåna mig om någon snart säger sig vara kristen.

Bli först att kommentera

Polisen och media

Av , , Bli först att kommentera 2

Vad är det med journalister som bara måste klaga på polisen? Förra månaden klagades det på att poliserna skrev för känslosamt på facebook. DN och Expressen hade feta rubriker som ”Poliser ska jaga bovar, inte klick” och ”Gör din plikt, kväv din gråt”. Idag går Aftonbladet hårt åt polismannen som uttalade sig efter morden på IKEA i Västerås. Anledningen? Jo, han hade beskrivit överfallen som ”en galen händelse”. Aftonbladet tyckte att det här förtjänade en hel artikel med rubriken ”Vi behöver inte polisens känslor”.

Är det något vi behöver är det polisens känslor eller är det tänkt att robotar ska lösa fallen? Hur tror ni att det känns att anlända till en plats där två personer mist sina liv och det är blod överallt. Lite respekt vore på sin plats. De här människorna riskerar sina liv för dig och mig – oavsett vem du är och vad du har gjort, oavsett deras egna känslor.

Bli först att kommentera

Moderaterna och tiggarna

Av , , Bli först att kommentera 0

Moderaterna tar efter SD och vill förbjuda organiserat tiggeri men inte allt organiserat tiggeri. Röda korset och andra hjälporganisationer ska få fortsätta att springa efter folk på stan och ”tigga”. Det Moderaterna vill göra är att förbjuda romska tiggare eller som det heter på svenska – rasism.

Förjävligt.

Bli först att kommentera

Saudiavtalet

Av , , Bli först att kommentera 3

Stor applåd till Sveriges regering som river avtalet med Saudiarabien. Ett land som halshugger, torterar och stenar sina medborgare till döds bara för att de har höjt sin röst, bara för att de varit en människa – ett land där t.o.m. barn döms till döden – ska vi självklart inte sälja vapen till.

(31 av Sveriges absolut rikaste företagsledare kritiserar det här (och Carl Bildt förstås). De menar att handeln med Saudiarabien främjar mänskliga rättigheter. Hur mänskliga rättigheter skulle förbättras av att man stoppar bomber och granater i händerna på mördare är det nog bara de själva som förstår.)

Människovärdet är större än penningvärdet och idag är jag stolt över att ”lilla” Sverige står upp och går sin egen väg!

Bli först att kommentera

Valet

Av , , Bli först att kommentera 2

Såhär i slutspurten är det lätt att bli matt av alla politiska budskap. Affischer på stan, reklam i radio/tv och reklam på Facebook osv. Inte ens i sitt eget hem går man säker, plötsligt är man brevkompis med alla partiledare. Men som tur är finns det en hel del humor också. Sverigedemokraterna t.ex. de skickade mig ett brev där det stod på baksidan ”Risken är stor att du håller med oss”, nja, risken är stor att ni hamnar i papperskorgen.

Jan Björklund är ju också rätt lustig. Sedan han blev skolminister har skolan blivit sämre varje år, betygen har sjunkit, lärarnas pappersarbete har ökat och 12 600 pedagogiska tjänster har tagits bort. Innan Alliansen styrde kallade han den svenska skolan för ”flumskolan” och skrev en artikel om att skolan var i kris. Nu när han själv har varit med och kört skolan i botten kallar han skolan för ”kunskapsskolan”. Jan Björklund satsar nu hårt med en valaffisch på sig själv och texten ”rösta för skolan”!

Om vi ska prata om det som varit mest tragiskt under valrörelsen hamnar Reinfeldt i topp. Under sitt sommartal ställde han invandrare mot välfärden. Enligt honom har vi inte råd att satsa på välfärden lika mycket de kommande åren p.g.a. invandringen – vilket är rent skitsnack. Han skulle lika gärna kunna ha sagt: vi har inte råd att satsa på välfärden de kommande åren för vi köpte det sämsta kolkraftverket i Europa för 97 miljarder (Nuon). Han skulle också kunna ha sagt: Vi har sålt ut statliga företag för 160 miljarder. 2010 gav dessa företag oss en intäkt på 38,5 miljarder men i år får vi bara in 17,3 miljarder så nu har vi mindre pengar helt enkelt. Men nej, han hade bestämt sig – det var invandrarnas fel.

Reinfeldt hade en helt annan ton förra sommaren. Han talade då till svenska folket i Almedalen och beskrev Sverigedemokraterna som dom som ”för in hatet i svensk politik”. Han lovade även att om de rödgröna får fler röster än Alliansen får de ta över makten även om Alliansen skulle kunna vinna med hjälp av SD. Men det löftet har Reinfeldt nu tagit tillbaka (Agenda 17 aug). Sveriges statsminister 2014 är alltså villig att samarbeta med rasister bara för att få vinna.

”Men Reinfeldt har ju gjort att jag fått mer pengar i plånboken” kanske vissa invänder. Jovisst är det så om du har ett arbete, men skattesänkningarna har även inneburit att lönerna stannat i utvecklingen. Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet har gjort studier som visar att lönerna hade varit 3-4% högre idag om vi inte hade haft skattesänkningarna. Alliansen har sänkt det totala skattetrycket med runt 4% så egentligen blir det ungefär plus minus noll. Det ska även tilläggas att lönen för kvinnor har halkat efter ännu mer under alliansens styre. 2006 tjänade en kvinna i snitt 44 600 kr mindre än en man per år. Nu visar riksdagens utredningstjänst att skillnaden snart är uppe i 63 900 kr per år – det är sjukt.

Betygen sjunker och vi säljer ut våra skolor till affärsmän som vill föra vinsterna till skatteparadis istället för att anställa fler lärare. Vi ser hur lönsamma svenska företag säljs ut för att täcka upp skattesänkningar – men sen då. Vad gör vi när alla företag sålts ut, höjer skatten?

Vi har tur som bor i Sverige. Vi har en välfärd som många bara kan drömma om men ändå försämrar vi den. Varför då? Vill vi ha det som i USA? Det land som spenderar mest pengar i världen på utbildning är USA, ändå hamnar de på 26:e plats i världsrankningen. Finland som inte har några privatskolor alls hamnar på första plats. USA satsar mest pengar i världen på sjukvård, ändå är den inte till för alla, ändå har de en spädbarnsdödlighet som är 5 gånger högre än vad vi har.

Vad är det som händer? Det som händer är skit – därför röstar jag rött.

Bli först att kommentera
Etiketter:

EU-valet

Av , , Bli först att kommentera 3

Om alla EU-länder tog emot lika mycket flyktingar som Sverige skulle 100 000 fler få hjälp varje år. Med en gemensam flyktingpolitik skulle EU t.ex. kunna göra mycket mer för Syriens flyktingar. Hittills har 2,8 miljoner flytt landet och EU har släppt in 94 000 (i Libanon ser situationen lite annorlunda ut: 1,1 miljoner flyktingar i ett land med 4,3 miljoner invånare).

Just nu pågår en av de värsta humanitära katastroferna någonsin och EU tittar bort. Samtidigt, i Europa,  har högerextrema vindar blåst upp igen. Drivna av hat ökar de i styrka. De viskar ”vi” och ”dom” och deras största längtan är att få stänga ute människor; lämna dem åt sina öden; ensamma i kallblåsten.

Ge en röst åt de som inte har någon – rösta i EU-valet!

Bli först att kommentera

Holmlund och tiggarna

Av , , 1 kommentar 4

Lennart Holmlund har hört om tiggare som bluffar. Lustigt. Jag har hört tiggare som tror att Holmlund är en bluff.

1 kommentar
Etiketter: , ,

Kärnkraftverk i Pyhäjoki?

Av , , 1 kommentar 2

Bygget av kärnkraftverket i Pyhäjoki närmar sig. Förra veckan skrev ägarna under ett avtal där de lovar att fullfölja projektet. Nu är det upp till den finska riksdagen som ska ta beslut i höst.

Som boende i Umeå, 20 mil bort, känns det här som en viktig fråga. Jag och min familj kommer bo lika nära som de i Vasa t.ex. Men, som tur är finns det en lag som går att tillämpa i det här fallet. Esbokonventionen ger svenska medborgare rätt att yttra sig. Så. Idag har jag yttrat mig.

 

Hej Naturvårdsverket,

Jag heter Emil Säfvenberg och jag vill göra ett yttrande enligt Esbokonventionen angående kärnkraftverket i Pyhäjoki.

Jag bor i Umeå och för mig är naturen väldigt viktig: här fiskar jag på somrarna och här har jag vuxit upp med att gå i skogen med hunden. När jag fick höra om planerna på ett kärnkraftverk 20 mil härifrån blev jag starkt berörd.

Visserligen är jag emot kärnkraft – jag gillar inte kärnkraftsolyckor och så länge människor bygger kärnkraft kommer de att hända och det paketet köper inte jag. Men, till de som ändå kan tänka sig leva med konsekvenserna vill jag fråga: vet ni vilka politiska risker som finns med det här bygget?

Kärnkraftverket i Pyhäjoki kommer byggas av Rosatom (samma som byggde Tjernobyl) och när det står klart kommer de äga en tredjedel av anläggningen. Rosatom i sin tur ägs av den ryska staten.

I Ukraina höjde Ryssland nyss gaspriserna med 70% och samtidigt ser vi ett lamslaget EU som inte vågar sätta ner foten för att de också är beroende av gasen. Vissa säger att kriget i Ukraina bara är en liten del i Putins plan om ett nytt Sovjet. Andra menar att han t.o.m. har ännu större planer än så. Andrej Illiaronov, som var Putins närmaste rådgivare 2000-2005, menar att han även vill ta över Finland eftersom de stod under Ryssland 1809-1917.

Kärnkraftverket i Pyhäjoki handlar om mycket mer än bara kärnkraft och därför hoppas jag alla tänker igenom det här väldigt noga.

1 kommentar
Etiketter: , , , ,

5 April 1994

Av , , Bli först att kommentera 3

”If you´re a sexist, racist, homophobe, or basically an arsehole, don’t buy this CD. I don’t care if you like me, I hate you.”

20 år utan Kurt Cobain

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Sveriges radio

Av , , Bli först att kommentera 4

Det här med Sveriges Radio och Soran Ismail. Sen när blev det partiskt att vara mot rasism? Vad blir det härnäst, stänga av folk för att de gillar mänskliga rättigheter?