Pers Åsiktsblogg

Detta tycker jag om stort och smått

JUL

Av , , Bli först att kommentera 4

JUL

Av , 19 december 2013 kl 21:47,

Hej mina övergivna läsare!

Slöfocken är tillbaka!

Jag funderar över detta med julen? Varför firar vi JUL?

Jag vet att det inte har att göra med att det föddes en liten gudomlig pilt i Betlehem den dagen!

Vi i Sverige har fortfarande begreppet ”JUL” i vår ordförråd. Kan vi börja vara förnuftiga!?

OM! vi fortsätter att trycka i våra barn att det föddes en ”övermänniska!” den 24 december, så ljuger vi!

Det finns inga som helst belägg för en sådan lögn. Vi reducerar oss själva till att bli talibaner.

JUL firas i midvintern (densamma på hela norra halvklotet) Ljuset kommer tillbaka, mörkret vänder!.

Det är den egentliga orsaken. Allt annat är efterkonstruktioner registrerat av den kristna kyrkan. (katolsk eller Protestantisk ska jag inte uttala mig om)

Fortsätter vi att vidhålla dessa löjliga sagor och understödja kyrkans makt över oss reducerar vi oss till religionens redskap och vi fortsätter att slå i våra barn samma lögner som våra föräldrar har gjort i århundraden.

Snälla!!! Kan vi sluta? Skilja ut oss från den religiösa fanatismen och börja tänka klart!

Jag Önskar er en Riktigt God Jul Ljuset Återvänder och snart är det vår igen.

Käka skinka! Bränn ljus! Drick Glögg och Må bra! Men tro inte på sagor!

GODJULHÄLSNINGAR / Per

Bli först att kommentera

Vårdberoende

Av , , 2 kommentarer 1

 Hej mina eventuella läsare! Jag är en slöfock, när det kommer till bloggande i alla fall.

Här ser jag att jag inte skrivit en rad sedan i oktober!!! Det är anmärkningsvärt!

Fy på mig!

Idag i alla fall, hände en sak som får mig att tänka till en smula. Jaa jag vet vad du frågar dig nu – Har han inte tänkt sedan i oktober? Jodå, fast idag blev det lite extra, om man säger så.

Träffade en bekant som jag inte språkat med sedan vi bodde grannar för bra många år sedan. Efter en del kallprat kom det fram att personen i fråga jobbar som tusan! Riktigt håller igång för att skaffa sig en bra ekonomi. Det blir bra mycket mer än vanlig arbetstid.

 I de flestas ögon en riktig mönstermänniska. Röker förståss inte! Nej fy!

Ytterligare samtal (nästan en monolog från bekanten i fråga) kommer det fram att männskan har haft tre blodproppar, gått igenom en utredning, som innebär alla tänkbara röntgen och datortomografier, lider av yrsel och balansproblem och har fått en diagnos  ( ett års utredningsarbete) som berättar att sjukdomstillståndet beror på överproduktion av stresshormoner!

Vi fick också veta att en av personens föräldrar dog vid ca 60 års ålder. Allt förmedlat med ett leende och tillfälliga skratt?

Jag själv mår toppenbra! har aldrig haft en propp, har normalt blodtryck, jobbar 8 timmars dag, är inte rik på annat sätt än att jag har en utmärkt hälsa och det är väl den mest fantastiska rikedomen.

Men……. ibland tar jag mig ett pipstopp!!! OK nu kan ni förfasa er. Jag är en djävla belastning för sjukvården eftersom jag röker.

Mönstermänniskor som bara jobbar och står i kan det väl för Höge Farao inte vara något fel på? Inte kan väl dom bli en belastning för vården?

Jaa? Behövs det en tillnyktring i debatten? När man kommer till olika livsstilar, så finns det vär inget som är så avskyvärt som rökning! men……. Nu kommer snart storsläggan fram! FÖRBJUD rökning på arbetstid! Nu räcker det inte med att du går ut, går 30 metar från eventuella dörröppningar o.s.v. Nu skall det bli FÖRBJUDET att röka överhuvudtaget under arbetstid. Då har man gjort en stor insats för folkhälsan!?

Under tiden jag tar mig ett avstressande pipstopp ligger några DUKTIGA arbetsnarkomaner i datortomograferna runt om i landet och kostar sjukvården åtskilliga tusenlappar.

Eller??

Med vänliga hälsningar / Pelle

 

2 kommentarer
Etiketter: , , , ,

Sila mygg …..

Av , , Bli först att kommentera 2

 Visst är det för sorgligt att även Juholt var en girigbuk, som inte har råd att betala hyran trots skyhög lön!  Visst är det sorgligt att även en centerpartist är funtad på samma sätt men det är ännu sorligare att se en skock journalister, sporrade av skandaltörst, springa efter människor som lämnar en möteslokal och skrika enfaldiga frågor som de vet att de inte kommer att få svar på. i sitt släptåg har dessutom dessa journalister lika många fotografer med gigantsika kameraobjektiv. En patetisk syn!

Samma journalister har nu i flera års tid nästan helt struntat i frågan om utrikesminister Bildts engagemang i Afrikanska oljeaffärer. Där finns en fråga som går utanpå den lite löjliga smågirigheten som Juholt  har torgfört. 

 Det gäller respekten för globala mänskliga rättigheter.

 Det gnabbas om Bildt har varit med i styrelsen före det och det datumet. Huruvida Lundin äger si eller så mycket av African Oil Corp. O.s.v. Det sägs allt för lite om hur människorna i det aktuella området behandlas.

Lundin Oil ( För det är fortfarande deras intressen det gäller) drivs av sin hunger efter feta oljevinster.       

Etiopiens regering, föga demokratisk, drivs av makthunger och chansen att öka sina ekonomiska vinster.      

Folket, som bor i de områden där det finns olja, ska bara drivas bort! De är i vägen!

Här finns det möjligheter för journalister att redogöra för verkliga skandalösa beslut på högsta nivå.

Visst politikers girighet är en nyhet som ska förmedlas , så långt är jag med men hysterin, drevet? Finns det skäl för det?

Två journalister var dock intresserade att följa upp Oljetradgedin i Ogadenprovinsen och de sitter fängslade Etiopien och ställs snart inför rätta anklagade för terroristbrott.  Dessa Journalister förtjänar respekt och allt stöd! De försökte göra det tryckfriheten verkligen är till för, nämligen försvara de maktlösa mot övermakten. Ska vi stillatigande se på när de maktlösa återigen trycks tillbaka? eller ska Sverige som Nation försvara det fria ordet?

Fråga Calle Bildt! Våran utrikesminister!

Bli först att kommentera
Etiketter:

Israel- En apartheitstat

Av , , 8 kommentarer 4

 Hur länge skall staten Israel tillåtas att plåga det Palestinska folket?

Biståndsprojektet "Ship To Gaza" har stoppats och flera av fartygen ligger i Grekisk hamn med reseförbud?!

Den Israeliska regeringen och dess militär tillåts sprida vilken lögnaktig propaganda som helst och därför målar man upp ett fredligt biståndsprojekt som en aggresiv provokation.

Ända sedan den Israeliska staten bildades har Palestinier behandlats som andra klassens medborgare. Israel kan utan minsta motiv gå in och förstöra Palestinsk egendom. Dom kan ta för sig av ockuperat område med hjälp av en mur! Israel kan sätta igång och riva Palestiniers hem för att bygga egna bostäder, Palestinier som bor kvar i Israel har inte fulla medborgerliga rättigheter, befolkningen i Gaza sitter i praktiken i ett gigantiskt koncentrationsläger med inga eller små chanser att ta sig därifrån,  m.m. m.m. 

Allt detta sker med världssamfundets tysta godkännande. Skulle FN någon gång komma med kritik mot Israel, heter det att arabstaterna var i majoritet på det mötet.

Det är sådana oerhörda övergrepp på Palestinier från Israels sida att man baxnar och allt tycks västvärlden svälja med hull och hår.

Jodå! Det finns ett antal desperata "aktivister" på Gazaremsan, som har några små hemmagjorda raketer, som man kan nå några kilometer in på Israeliskt område. Deras aktiviteter är direkt kontraproduktiva men det kan inte desperata människor inse. Detta utnyttjar Israel grymt och hänsynslöst.  Varje hemmagjord raket som slår ner och gör ett hål på Israelisk mark, bemöts med kraftig beskjutning med bestyckat stridsflyg. Om någon Palestinsk hemmabyggd raket har förorsakat några dödsfall eller skadade människor är det beklagligt och dessa beskjutningar bör stoppas men det gör man effektivast genom fredliga samtal och överenskommelser.

Jag kan inte tolka Israels agerande som något annat än att man vill beröva Palestinierna deras identitet och alla deras rättigheter. Alla sådana försök att utplåna ett folk eller en nation har och kommer alltid att misslyckas vare sig det är Israel mot Palestinier eller USA mot Vietnam. 

Palestinas folk behöver ett massivt stöd från alla människor som gillar rättvisa och demokratri!

 

8 kommentarer
Etiketter:

Pälsdjur = djurplågeri

Av , , 3 kommentarer 4

 Denna morgon den 29 juni 2011 fick jag en inbjudan att delta i ett upprop, mot kinesisk pälsdjurshantering, från en Facebookkontakt.

I inbjudan fanns en länk där man kunde titta på en 1 minut lång filmsekvens. DET VAR DEN VÄRSTA SKRÄCKFILM JAG NÅGONSIN SETT!!! inom loppet av 15 sekunder började jag gråta framför datorn. Jag kommer att lämna en länk till den sida som innehåller filmen i slutet av min blogg. Man kommer till en hemsida som i sin tur innehåller filmsekvensen. Filmen startar inte automatiskt. Det finns flera intressanta saker att läsa på sidan också, så det är inte nödvändigt att se filmen. För som sagt, det är en vidrig filmsnutt och jag rekommenderar känsliga personer att INTE se den,. Bilderna biter sig fast.

För att få ett slut på vidrig pälsdjurshantering, måste det bli slut på att föda upp djur enbart för pälsarna. Oavsett om det är "snälla" svenska minkfarmare eller fullständigt okänsliga kinesiska djurplågare. så är hanteringen fullständigt förkastlig. Om man föder upp ett djur i första hand för att producera mat kan man gott använda huden när väl djuret är slaktat (förhoppningsvis under anständiga former) men att BARA föda upp ett djur för att slita av skinnet och kassera  resten är ett bevis på människors andliga fattigdom.

Kan man bete sig mot ett försvarslöst djur, som människorna i filmen gör, då kan man även bli lika okänslig mot en medmänniska. När jag skriver detta känner jag fortfarande att jag är upprörd över vad jag fick se denna morgon. Hela den 1 minut långa filmsnutten spelas upp i min skalle gång på gång.

Nu när jag skulle skriva den här bloggen klickar jag på inbjudan som jag fick i morse och vad händer? Jo "evenemanget har upphört" !!! Vad står bakom detta? Efter mycket letande hittar jag dock hemsidan "Skinned alive". Har några myndigheter gått in och censurerat uppropet? Är allting en bluff? Har jag blivit för bakom ljuset? Frågorna hopar sig men filmen finns kvar.

Ett faktum kvarstår dock! Vi måste hjälpas åt att få slut på pälsdjurshantering. Minkar eller rävar i Sverige är illa nog men levandeflådda mårdhundar i Kina kommer förmodligen att hemsöka mig i mina mardrömmar.

Här kommer länken! Och återigen, har du ett känsligt sinnelag, läs några av texterna på hemsidan men undvik filmen DEN ÄR FÖR HEMSK!

http://www2.peta.org/site/PageServer?pagename=skinned_alive 

Det finns ingen ursäkt för att bete sig så mot en levande varelse!

3 kommentarer
Etiketter: , ,

Internationell Kapitalism

Av , , 1 kommentar 1

 Greklands befolkning protesterar våldsamt när deras land raseras ekonomiskt.

Det internationella kapitalet kräver att Grekland säljer ut sina nationella egendomar för att kortsiktigt få in kapital till sin tomma statskassa. Dessa egendomar skall sedan förvaltas av anonyma personer som inte har något intresse av det Grekiska folket välfärd utan bara av sina egna vinsintressen.

Det ser likadant ut även i stater som inte är bankrutta, t.ex. Sverige. Den sittande högerregeringen kan knappt bärga sig innan de sålt ut allt som Svenska folket byggt upp under demokratiska former. Elproduktion, postsystem, banker, Sjukhus, skolor… ja allt skall säljas ut till giriga kapitalister, som BARA  har en ledstjärna…Profit för den lilla klick som utgör det internationella kapitalet.

Den här världsordningen skrämmer mig! I händerna på en högerregim är vi väldigt utsatta. När vi inte äger någonting som vi byggt upp under demokratiska former, har vi heller ingenting att säga till om. Allt skall dikteras genom storföretagens styrelserum.

I ett statligt eller kommunalt företag, låt vara om det är ett energibolag eller en skola, så har vi en viss insyn. Om det missköts kan vi på politisk väg styra det tillrätta. När det behövs kraftfulla åtgärder för att rätta till fel kan det ske under demokratiska former. Det går färmodligen inte lika snabbt som om det sker via en bolagsstyrelse men det är demokratins pris att saker inte går att ändra med ett pennstreck. I ett privatägt bolag kan styrelsen avskeda folk och lägga ner en rörelse över en natt. Se bara vad som händer med Saab. Tror någon att någon av direktörerna har behövt vända sig till socialhjälpen för att få en slant till midsommar?

Islands folk sa ifrån att dom inte tänkte betala de skulder som bankdirektörerna hade dragit på Island, det var klokt. Det är inte säkert att Grekerna lyckas stoppa utarmningen av det demokratiska Grekland. Dom blir helt i händerna på det giriga kapitalet. 

Jag ser ett mönster på det som händer utöver hela världen. Högern och det internationella kapitalet vill inte se något som är gemensamt ägt av ett lands befolkning! Nej! Allt skall övergå till privat ägo, så att det inte finns en smul kvar av den, i deras ögon, förhatliga socialismen. Inget skall kunna hota deras framfart och jakt efter snabba profiter. 

Stackars alla egendomslösa och stackars miljörörelse. Inte har vi mycket att säga till om i miljöhänseende när vi har avhänt oss all demokratisk insyn…

1 kommentar
Etiketter:

Stafett

Av , , 1 kommentar 0

 Man prataar mycket om Stafettläkare men är det någon som vet vilka som är stafettpinnar?

1 kommentar
Etiketter: , ,

CREDO 110611

Av , , 2 kommentarer 0

 Detta hade jag som CREDO-tal vid Glashuset i lördags:

Umeå är en fantastisk kulturstad!

Men även det fantastiska kan göras bättre och då måste vi definiera kulturbegreppet för att se hur det skall kunna förändras till det bättre.

Först ställa oss frågan: Vad är kultur?

Läser man VK’s kultursida får man ett svar men tittar man på TV’s kulturnyheter får man ett annat svar. Enligt mitt tyckande kommer TV’s kulturnyheter mycket närmare sanningen än VK!

Kultur är för mig företeelser som har till uppgift att stimulera våra sinnen och ha en stärkande effekt på oss i vårt dagliga värv.

Solklara företeelser som , konst, litteratur, film, musik och dans. Men även t.ex. arkitektur, design och de moderna mediateknikerna måste räknas in i begreppet KULTUR.

eftersom ämnet är så stort så ska jag hålla mig till den del av kulturen där jag själv är verksam, nämligen musiken.

Så snart man börjar syssla organiserat med musik, märker man att olika genrer har olika värde.

Det finns en maktstruktur även inom kulturvärlden och somliga inom den maktsfären räknar sig själva som en elit. Inom den eliten ses vissa musikformer sjävklart som KULTUR, vissa betraktas med en trött axelryckning, medan de riktigt breda musikformerna är värda förakt.

OK, man behöver naturligtvis inte gilla all sorts musik (Det gör för övrigt inte jag heller) men därmed inte sagt att det inte hör under begreppet kultur!

Det här synsättet, att viss musik är självvklar KULTUR medan viss musik inte ens räknas in i kuturbegreppet, kan få väldigt oönskade effekter. Om en riktigt bred genre av musiken avfärdas som ”icke kultur” av en självutnämnd kulturelit kommer många som är anhängare till den genren att, i sin tur betrakta begreppet KULTUR som någonting negativt.Någonting som är menat bara för en liten elit, en Klubb för Inbördes Beundran. Kultureliten blir på det sättet kulturens egen fiende om än omedvetet.

Om vi i stället respekterar alla musikgenrer och ger alla plats under rubriken ”musikkultur” kommer vi inte bara att vidga kulturbegreppet vi vidgar dessutom den skara människor som ser kulturen som en bundsförvant och kommer i det långa loppet att börja lyssna på musikkultur från andra inriktningar.

Det finns ingen som tjänar på att det blir motsättningar mellan olika musikformer!?

När det kommer till faktiska förhållanden i Umeå kommun märker man att vissa musikföreteelser bara står och håller ut säcken medan kulturnämnden öser i stora pengar varje år medan andra får stå med mössan i hand år efter år och hoppas att det skall ramla ner lite smulor från dom rikas bord.

Det borde inte vara på det sättet! Jag hoppas och tror på en framtid där alla kulturutövare ska bemötas med respekt eftersom man faktiskt sysslar med något berikar och stimulerar människors sinnen och stärker oss i vårt daglga värv.

2 kommentarer
Etiketter: , ,

Visst finns det pengar

Av , , 1 kommentar 1

 Lyssnade på en ekonom på P1 igår måndag den 23 maj. I programmet Noregren i P1 intervjuades ekonomen Claes Hemberg och han förkunnade bl.a. att numera när man blir äldre, så måste man själv spara till sin pension för att inte bli sittande med en inkomst långt under existensminimum.

Han säger bl.a.  att "barn är en lyxvara" och att "samhället har inte råd med samma omhändertagande längre" Dessutom räknar han kallt med att alla människor sparar  en hiskelig massa pengar, han gör ingen åtskillnad på låg eller högavlönade utan alla har "gamla teliaaktier som ligger och skräpar" Kort sagt han förutsätter att alla människor i det här landet har ett stort ekonomiskt överskott där det bara är att välja mellan att amortera av sina skulder, köpa aktier eller räntefomder. Han är an sann ekonom, en sann mammondyrkare.

Vad är det då som gör att "samhället inte har råd att omhänderta oss" när vi blir gamla? Har de ekonomiska tillgångarna tagit slut? Står vi på branten till fattigdom? Nej, nej, nej… Det är den rika minoriteten som vägrar dela med sig! Alliansens skattesänkarpolitik måste ju få konsekvenser och de konsekvenserna är att det är en minoritet av folket som skall spara och amortera av sina lån och trygga sig en bekväm och lyxig ålderdom. Majoriteten av folket skall leva på smulorna som händelsvis blir över.

Medan Sveriga var ett, så kallat, högskatteland, då hade vi råd med världens bästa sjukvård, samhällsservice som tillfredställde alla oavsett inkomster, ordentligt med lärare i skolan m.m. m.m. Höginkomsttagarna hade höga inkomster även på den tiden och de hade även en mycket god levnadsstandard efter samhällets skatteuttag. Men det dög inte! Lyx skulle det vara och lyx har dom fått. Nu är begreppet skatter ett fult ord och borgarna gör allt dom kan för att avrusta den offentliga sektorn.

Hittar man en liten nisch där någon privat lycksökare kan roffa åt sig lite av våra skattemedel, så avreglerar man och skickar våra hopsamlade skattemedel till "riskkapitalisternas" skatteparadis. Sedan lär man ut till de ekonomistuderande att "samhället har inte råd med att omhänderta oss längre".

Det verkar som om de flesta tror på denna propagande eftersom majoriteten verkar sympatisera med borgarna oavsett om man vinner eller förlorar på deras framfart.

Jag ser några försiktiga ställningstagenden från några ledande socialdemokrater som pekar i rätt riktning. Jag hoppas verkligen att man gör rejäla ställningstaganden som utgår från folkets väl och ve och inte från de rika girigbukarnas önskemål.

1 kommentar
Etiketter:

Uppgrävd stad

Av , , 1 kommentar 4

 Nu är Umeå sannerligen uppgrävd i alla väderstreck!

Backenområdet är som en krater, Järvägstorget  liknar en grusgrop, Strandgatan förbi designhögskolan är avstängd, Parkeringen på Universitetssjukhuset är i kaos, nu byggs det på skogshögskolan sedan några dagar, så cykelvägen där är också avstängd m.m. m.m.

Visst ger det arbetstillfällen och visst skapas det nya byggnader och vägar och visst, man ska inte gå emot utvecklingen….. men.. men.. men.. ska vi aldrig i lugn och ro få njuta av det förra bygget?  Är det en dödssynd att vara nöjd en liten stund?

Exempel: Området i anslutning till parkeringen på NUS anlades, tillsammans med universitetet som en helhet. Med en porlande bäck, små dammar (som genast fick tacksamma invånare) och prunkande växtlighet. Anläggningen kostade en hel del men jag tycker det var värt pengarna eftersom det blev väldigt snyggt! Denna lilla minipark har fått finnas i ett par tre år på lasarettsområdet men nu verkar dess saga vara all. En ny bussterminal ska byggas (förmodligen av asfalt och betong) och väck ska ankdammen m.m. Hade man inte en susning om detta när man kostade på den lilla parken? Var finns planeringen?

Det mest syniska är att det enda som INTE är uppgrävt i Umeå just nu är Östra Kyrkogatan!!! Kul va?

 

1 kommentar
Etiketter: ,