Pers Åsiktsblogg

Detta tycker jag om stort och smått

CREDO 110611

 Detta hade jag som CREDO-tal vid Glashuset i lördags:

Umeå är en fantastisk kulturstad!

Men även det fantastiska kan göras bättre och då måste vi definiera kulturbegreppet för att se hur det skall kunna förändras till det bättre.

Först ställa oss frågan: Vad är kultur?

Läser man VK’s kultursida får man ett svar men tittar man på TV’s kulturnyheter får man ett annat svar. Enligt mitt tyckande kommer TV’s kulturnyheter mycket närmare sanningen än VK!

Kultur är för mig företeelser som har till uppgift att stimulera våra sinnen och ha en stärkande effekt på oss i vårt dagliga värv.

Solklara företeelser som , konst, litteratur, film, musik och dans. Men även t.ex. arkitektur, design och de moderna mediateknikerna måste räknas in i begreppet KULTUR.

eftersom ämnet är så stort så ska jag hålla mig till den del av kulturen där jag själv är verksam, nämligen musiken.

Så snart man börjar syssla organiserat med musik, märker man att olika genrer har olika värde.

Det finns en maktstruktur även inom kulturvärlden och somliga inom den maktsfären räknar sig själva som en elit. Inom den eliten ses vissa musikformer sjävklart som KULTUR, vissa betraktas med en trött axelryckning, medan de riktigt breda musikformerna är värda förakt.

OK, man behöver naturligtvis inte gilla all sorts musik (Det gör för övrigt inte jag heller) men därmed inte sagt att det inte hör under begreppet kultur!

Det här synsättet, att viss musik är självvklar KULTUR medan viss musik inte ens räknas in i kuturbegreppet, kan få väldigt oönskade effekter. Om en riktigt bred genre av musiken avfärdas som ”icke kultur” av en självutnämnd kulturelit kommer många som är anhängare till den genren att, i sin tur betrakta begreppet KULTUR som någonting negativt.Någonting som är menat bara för en liten elit, en Klubb för Inbördes Beundran. Kultureliten blir på det sättet kulturens egen fiende om än omedvetet.

Om vi i stället respekterar alla musikgenrer och ger alla plats under rubriken ”musikkultur” kommer vi inte bara att vidga kulturbegreppet vi vidgar dessutom den skara människor som ser kulturen som en bundsförvant och kommer i det långa loppet att börja lyssna på musikkultur från andra inriktningar.

Det finns ingen som tjänar på att det blir motsättningar mellan olika musikformer!?

När det kommer till faktiska förhållanden i Umeå kommun märker man att vissa musikföreteelser bara står och håller ut säcken medan kulturnämnden öser i stora pengar varje år medan andra får stå med mössan i hand år efter år och hoppas att det skall ramla ner lite smulor från dom rikas bord.

Det borde inte vara på det sättet! Jag hoppas och tror på en framtid där alla kulturutövare ska bemötas med respekt eftersom man faktiskt sysslar med något berikar och stimulerar människors sinnen och stärker oss i vårt daglga värv.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Peggy Sjöström

    Fantastiskt skrivit Per! Jag håller med dig i 100%. De flesta tänker på Norrlandsoperan när de hör ordet kultur och det är synd! Det finns väldigt många duktiga band och musiker i Umeå som bjuder en hel del genrer men kommunen tycks inte ha en susning av detta faktum!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.