Pers Åsiktsblogg

Detta tycker jag om stort och smått

Internationell Kapitalism

 Greklands befolkning protesterar våldsamt när deras land raseras ekonomiskt.

Det internationella kapitalet kräver att Grekland säljer ut sina nationella egendomar för att kortsiktigt få in kapital till sin tomma statskassa. Dessa egendomar skall sedan förvaltas av anonyma personer som inte har något intresse av det Grekiska folket välfärd utan bara av sina egna vinsintressen.

Det ser likadant ut även i stater som inte är bankrutta, t.ex. Sverige. Den sittande högerregeringen kan knappt bärga sig innan de sålt ut allt som Svenska folket byggt upp under demokratiska former. Elproduktion, postsystem, banker, Sjukhus, skolor… ja allt skall säljas ut till giriga kapitalister, som BARA  har en ledstjärna…Profit för den lilla klick som utgör det internationella kapitalet.

Den här världsordningen skrämmer mig! I händerna på en högerregim är vi väldigt utsatta. När vi inte äger någonting som vi byggt upp under demokratiska former, har vi heller ingenting att säga till om. Allt skall dikteras genom storföretagens styrelserum.

I ett statligt eller kommunalt företag, låt vara om det är ett energibolag eller en skola, så har vi en viss insyn. Om det missköts kan vi på politisk väg styra det tillrätta. När det behövs kraftfulla åtgärder för att rätta till fel kan det ske under demokratiska former. Det går färmodligen inte lika snabbt som om det sker via en bolagsstyrelse men det är demokratins pris att saker inte går att ändra med ett pennstreck. I ett privatägt bolag kan styrelsen avskeda folk och lägga ner en rörelse över en natt. Se bara vad som händer med Saab. Tror någon att någon av direktörerna har behövt vända sig till socialhjälpen för att få en slant till midsommar?

Islands folk sa ifrån att dom inte tänkte betala de skulder som bankdirektörerna hade dragit på Island, det var klokt. Det är inte säkert att Grekerna lyckas stoppa utarmningen av det demokratiska Grekland. Dom blir helt i händerna på det giriga kapitalet. 

Jag ser ett mönster på det som händer utöver hela världen. Högern och det internationella kapitalet vill inte se något som är gemensamt ägt av ett lands befolkning! Nej! Allt skall övergå till privat ägo, så att det inte finns en smul kvar av den, i deras ögon, förhatliga socialismen. Inget skall kunna hota deras framfart och jakt efter snabba profiter. 

Stackars alla egendomslösa och stackars miljörörelse. Inte har vi mycket att säga till om i miljöhänseende när vi har avhänt oss all demokratisk insyn…

Etiketter:

En kommentar

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Du formulerar verkligen din oro inför vart de internationella högerkrafterna leder. Jag delar självfallet helt din oro. Mitt blogginlägg om bristande respekt för demokratiska spelregler i Grekland får inte tas som intäkt för att jag INTE gör det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.