ca 20 st
2 dl havregryn
5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk honung eller ljus sirap
1 äggula
1 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl
100g smör, rumsvarmt
Blanda havregryn och mjölk i en katrull. Låt stå i 5 minuter. Rör om och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt honung, äggula och salt. Blanda ner mjöl till en smidig deg.
Klicka i smöret och arbeta in det i degen. Pudra över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 20 jämnstora bitar. Forma bitarna till bullar. Lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 5 minuter.
Platta ut bullarna till ca 1 cm tjocklek. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden mitt i ugnen ca 8 minuter.
Låt dem svalna på galler.
Smaskens!!!
Senaste kommentarerna